Čekejte, preláti a faráři. Zákon o miliardách pro církve se protáhne

01.05.2012 8:01

Zákon o církevních restitucích je v současné době klíčovou normou, která může nejen podle opozičních poslanců ovlivnit samu existenci vlády. Sněmovní Ústavně-právní výbor (ÚPV) ovšem přerušil jeho projednávání. Důvodem byla nepřítomnost ministryně kultury. Znovu se tak k němu sněmovna dostane zřejmě až v květnu.

Čekejte, preláti a faráři. Zákon o miliardách pro církve se protáhne
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Ústavně právní výbor je jedním z klíčových výborů, který má na starosti zejména právní čistotu norem a soulad zákonů s Ústavou. Jeho předseda Marek Benda (ODS) ParlamentnímListům.cz potvrdil, že na květnovém plénu se sněmovna církevními restitucemi už zabývat nebude. Projednání se tak zhruba o měsíc odkládá.

Sociální demokraté už chtějí „jen“ vypuštění finančních náhrad

„Chtěl jsem, aby byla na jednání výboru přítomna paní ministryně kultury, protože její resort předložil pozměňovací návrh,“ konstatoval předseda Benda. I sociální demokraté podle něj couvají ze svých požadavků. „Nejprve říkali, že tento zákon nechtějí vůbec, nyní říkají: vypusťte finanční kompenzace,“ uvedl Benda. Ani to podle něj ovšem definitivně neznamená, že sociální demokraté pro zákon zvednou ruku.

Odložení projednávání zákona musí ještě schválit sněmovna. „Zatím se o tom ještě nehlasovalo, ale myslím, že panuje všeobecný konsensus, že se jednání o této normě odloží na červen,“ řekl Benda pro ParlamentníListy.cz

Se zákonem bytostně nesouhlasím, tvrdí Tejc

"Myslím, že vláda nebyla připravena na to, aby tu diskuzi dokončila," řekl redakci člen ÚPV Jeroným Tejc. „Navíc jsem požadoval účast ministryně kultury, protože pro mne nebyla přijatelná představa, že by nebyla přítomna.“

Diskuze proto byla přerušena. "Zatím neznám důvod, ale vítám každé přerušení a každé prodloužení, protože s tím zákonem bytostně nesouhlasím," řekl Tejc. Udělá prý maximum pro to, aby zákon přijat nebyl.

Věnovali jsme se exekucím, na restituce nebyl čas, říká Paggio

„Jednání jsme přerušili z několika důvodů. Jedním z nich byl důvod časový, protože jsme se hodně věnovali zákonu o exekucích,“ řekl ParlamentnímListům.cz nezařazený poslanec Viktor Paggio (dříve VV). Potvrdil i obecný požadavek poslanců na přítomnost ministryně kultury. „Je nezbytné, aby nám paní ministryně ještě osvětlila některé položky v zákoně,“ řekl.

Paggio je také přesvědčen, že zákon bude odložen. „Organizační výbor, který upřesňuje program, sice ještě neproběhl, ale dá se předpokládat, že bude projednání zákona odloženo minimálně na konec schůze, ale viděl bych to spíš až na příští červnovou schůzi,“ podotkl poslanec. „Tím spíš, že v tom asi bude panovat shoda."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …