Češi jako Islanďané? Na daně se vykašlou a dluhy nechají na vládě

22.04.2012 21:37

Obyvatelé Islandu před časem řekli dost. Dluhy zemi nadělali politici, proč by se tedy na jejich uhrazení měli podílet oni? Podobný scénář hrozí podle odboráře Jaromíra Duška i v Česku. Pravicoví politici ale kontrují. Právě jimi navrhované reformy prý Česko od následování Islandu ochrání.

Češi jako Islanďané? Na daně se vykašlou a dluhy nechají na vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Po týdnu protestů, který v sobotu vyvrcholil demonstrací desítek tisíc Čechů na pražském Václavském náměstí rozhodně není projevům nespokojenosti s vládním a obecně politickým establishmentem v ČR konec.

Hrozí zřejmě i projevy občanské neposlušnosti. Lidé začnou odmítat platit dluhy, které nasekaly vlády, přestanou třeba platit daně a podobně. Myslí si to alespoň šéf Svazu odborů a služeb, Jaroslav Dušek.

Nasekali jste dluhy, tak plaťte

"V tuto chvíli už stačí jenom jiskra k tomu, aby protesty nikdo neměl pod kontrolou. Bojím se, že přijde podobná situace jako na Islandu, kde lidé přejali postoj: my jsme to neudělali, vy jste ty dluhy nasekali, tak si je zaplaťte," řekl ParlamentnímListům.cz krátce po ukončení sobotního protestu.

Podle poslance Václava Kubaty z TOP 09 je to ale hloupost. Češi prý nemají nejmenší důvod k tomu, aby se chovali jako jejich severoevropští kolegové.  "Český občan ani zdaleka nemá důvod se chovat jako kdysi lidé na Islandu. Tam došlo nejen k velmi dramatickému  navýšení daní, ale především k  znehodnocení jejich celoživotních úspor," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že podobný scénář v Česku rozhodně nehrozí. A to třeba právě díky vládním reformám. "Rád bych věřil tomu, že občané odmítnou nehorázné strašení a budou přece jen racionálně posuzovat fakta," uzavřel poslanec.

Nehorázné strašení. To musí skončit

Další topkařská poslankyně, Jana Kaslová, se podobného vývoje jako na Islandu neobává. "Pevně věřím, že občané naší země jsou odpovědní a nechtějí zemi přivést do stejné dluhové krize jako jsou některé země Evropy," uvedla pro redakci.

Její stranická kolegyně Jitka 'Chalánková soudí, že současná situace je dost nepřehledná. Mělo by tak podle ní dojít k jasnému rozdělení pravice a levice. "Ať každý nese svou zodpovědnost. A kdo opravdu chce něco změnit, prosím - vstupujte do stran a formulujte stanoviska. Podílejte se na politice co nejvíc," řekla ParlamentnímListům.cz.

Paggio: Odbory jsou napojeni na Sobotku

To bývalý člen Věcí veřejných a v současnosti nezařazený poslanec Viktor Paggio se opřel do odboráškých vůdců a jejich tvrzení. "Šéfové odborů, kteří po tom volají, zároveň úzce spolupracují s předsedou ČSSD Sobotkou, který občany jako ministr financí připravil o miliardy korun při privatizaci OKD," sdělil redakci.

"Česká republika není Island," reagoval poslanec ODS Pavel Bém. "Přesto je zřejmé, že zvýšení daní tak, jak jej připravuje vláda, povede ke snaze podnikatelských subjektů legálně se vyhnout daňové povinnosti. Není vyloučené, že na tom státní rozpočet nic nevydělá. Nehodnotím politickou stránku věci, tedy ze tímto krokem přijde ODS o zbytek svých už tak rozčarovaných voličů."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …