Češi kradou maso a další jídlo. Hašek: Vládo, jídlo se stává luxusem

27.02.2012 17:48

Na maso a mléčné výrobky možná v nejbližší době některé domácnosti budou muset zapomenout. Jejich cena stále roste, stejně jako cena ostatních potravin. A bude hůř. ČSSD útočí na vládu, lidé potřebují jíst, vzkazují opoziční politici.

Češi kradou maso a další jídlo. Hašek: Vládo, jídlo se stává luxusem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Český statický úřad sledoval ceny potravin v průběhu ledna a první poloviny února letošního roku. Ze sledovaných 26 potravin 16 podražilo.  Mezi ty, které podražily nejvýrazněji, patří zelenina a ovoce. Cena paprik například vzrostla o 28,42% nebo banány o 25,93%. Pozadu nezůstávají ani brambory (+13,14%) a vejce (+11,70%). U některých potravin v nejbližší době očekáváme další růst cen. Jedná se především o maso a mléčné výrobky.

Hejtman Hašek: Vláda slibovala zdražení o 1,7% a jaká je realita?

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se obul do vlády, která slibovala, že nárůst DPH nebude mít na cenu potravin dramatický vliv: “Prakticky od okamžiku vyhlášení záměru vlády zvýšit sníženou sazbu DPH jsem já i moji kolegové z ČSSD hovořili o tom, že dojde ke skokovému zdražení cen potravin. Vládní prognóza zdražení potravin byla 1,7 %. A jaká je realita? Zdražení o téměř 5 % a klesající kvalita potravin. Ministr zemědělství zcela ignoroval tyto obavy ze zvýšení DPH na potraviny z 10 na 14 procent a vůbec se nezabýval tím, jaké bude mít toto zdražení na zemědělce dopady,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hašek, který je zároveň stínovým ministrem zemědělství.

Ministerstvo financí se brání, za zvýšením ceny nevidí DPH: “Jedná se o nepochopení základních ekonomických souvislostí. Musí se rozlišovat vliv DPH a jiné vlivy. Vláda těžko může ovlivnit ceny komodit na globálním trhu či cenu ropy. Stejně tak neovlivní marže obchodníků,“ hájí postoj vlády ParlamentnímListům.cz Jakub Hass z ministerstva financí.

Jan Žáček z Ministerstva zemědělství: Zemědělci zdražují

Hašek si je jist, že vláda vliv DPH na ceny veřejně nepřizná: “Jsem přesvědčen, že ministr zemědělství bude nyní do omrzení opakovat, že dopady zvýšení DPH na potraviny jsou nižší, než výsledné zdražení. Ceny potravin se skutečně zvedly více, než je současné zvýšení sazby DPH o 4 %. Vláda ale zvýšením DPH vytvořila zásadní tlak na tento růst cen. Přímo zvýšením DPH na potraviny, nepřímo pak zvýšením cen vstupů, energií a všech dalších položek. Zvýšené náklady mají tak nejenom producenti - zemědělci -, ale také potravináři i samotné supermarkety a další prodejci. Všechny tyto náklady se v konečném důsledku projeví na ceně výrobku v obchodě a zaplatí je spotřebitel.“

Jan Žáček, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství, skutečně zdražení potravin nepřipisuje pouze na účet zvýšení DPH. Pro ParlamentníListy.cz uvedl: “Ceny potravin vzrostly v průběhu roku 2011 zejména v důsledku zvýšení cen zemědělských výrobců, tj. dodavatelů základních surovin. Vedle růstu sazby DPH došlo ke zvýšení cen služeb, vody, energií a pohonných hmot. Hmotná produkce potravin poklesla v důsledku snížení spotřeby domácností, což neumožňuje rozpuštění fixních nákladů do většího objemu výroby. Klíčem snížení cen potravin je plošný pokles cen zemědělských výrobců ve spojení s dalšími pozitivními faktory.“

Za komunistů nebylo. Teď je, ale lidé na to nemají

Navyšování cen se dotýká především spotřebitelů. Paní Klára Tichá si ParlamentnímListům.cz postěžovala: “Za komunistů člověk čekal frontu na banány. Dneska na ně narazíte v každém supermarketu i obyčejné večerce, prostě na každém rohu. Ale jaký je v tom rozdíl, když je to tak drahé, že většinou musím dát přednost něčemu jinému a stejně si je nekoupím. Takže je stejně - jako dřív - nemám.“

Hašek se obává, že situace se ještě zhorší: “Trpí české zemědělství, potravinářství a trpí čeští spotřebitelé a vláda s tím nehodlá nic dělat, naopak chystá další zvyšování DPH, které situaci ještě zhorší,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Jakub Haas: Je to jen předvolební boj

Ministerstvo financí však varuje občany, že se jedná pouze o předvolební boj. “Příspěvek změn DPH k inflaci je kolem 1,2 p.b.. Jak malý vliv DPH je, lze vidět na tom, že některé položky zdražují o 16 %, jiné o 10%, u jiných naopak ceny klesají. Vyjádření ČSSD považuji za účelové matení veřejnosti před krajskými volbami,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Haas.

V Jihomoravském kraji se krade maso

Cenová situace na trhu vede lidi ke krádežím potraviny: “Krádeže potravin a zdražování jídla spolu úzce souvisí. Základní potraviny se pro spoustu obyvatel stávají pomalu luxusem. Vláda připravila občanům opravdu těžké časy. Jediný, kdo ve sporu o růst cen skutečně prohrál, je většina českých občanů, kteří žijí z nižšího než průměrného platu. Nyní budou kvůli krizi bez práce, díky inflaci se jim zvednou náklady na život a ti, co mají zaměstnání, se budou potýkat se snížením reálných mezd," uvedl Hašek.

Tisková mluvčí Jihomoravské policie, Petra Vedrová pro ParlamentníListy.cz uvedla: “Nejčastěji se v potravinářství kradou cukrovinky, čokolády, zboží mnohdy nízké ceny. Následuje alkohol a cigarety. Bohužel jsme zaznamenali i případ krádeže masa. V Mikulově byl, nedávno zaznamenám případ, kdy pachatel ze skladu potravin penzionu ve sklepních prostorách odcizil několik kilo baleného kuřecího a vepřového masa, uzeniny, pstruhy, másla, sýry zmrzlinu.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …