Češi nejsou vyspělí jako Švýcaři, referendum ne. Ať se platí u lékaře více. Petr Nečas po čase promluvil

10.04.2018 14:34

Předseda ODA, miliardář Pavel Sehnal se rozhodl, že poskytne prostor českým osobnostem, aby se podle chuti vyjadřovaly k společenským tématům. Tentokrát si do internetové televize BLUETV pozval někdejšího premiéra ODS Petra Nečase. České pravici poradil, jak na Andreje Babiše, a okomentoval dění v EU. Unie v dnešní podobě prý už nebude schopna přežít.

Češi nejsou vyspělí jako Švýcaři, referendum ne. Ať se platí u lékaře více. Petr Nečas po čase promluvil
Foto: Blue TV
Popisek: Petr Nečas

Petr Nečas býval ministrem práce a sociálních věcí, ministrem obrany i premiérem. Dnes už stojí mimo politiku, ale dění v ní stále sleduje. Zdá se mu, že úspěch hnutí ANO tkví především v určitém kouzlu osobnosti samotného šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Nejsem volič ANO, ale myslím, že i málokterý volič ANO by byl schopen definovat jiný bod programu než bod Andrej Babiš,“ podotkl Nečas. Toto kouzlo působí na voliče levice i pravice. Pak je tu ale ještě jeden faktor, a to ten, že politická soutěž v České republice neprobíhá za zcela rovných podmínek.

Andrej Babiš je současně mediální magnát a je schopen pouštět do volebních kampaní v podstatě neomezené prostředky po celé volební období, což si ostatní strany dovolit nemohou, tak to v České republice vytváří určitou nerovnováhu. A pak je podle Nečase Babišovi možné připsat jednu věc k dobru. „Z hlediska kontaktní kampaně odvedl pan Babiš obrovský kus práce,“ připustil Nečas.

Anketa

Koho byste vybrali do čela KSČM?

hlasovalo: 8328 lidí

Naproti tomu Tomio Okamura získal pozornost médií tak, že jejich zájem upoutal několika populistickými výroky a šířením strachu. Šířit strach bylo podle Nečase vždy jednodušší než předkládat pozitivní vize. „Vždycky je snazší to získat na emocích; a nejúčinnější emocí vždy byl, je a bude strach,“ zdůraznil Nečas.

Svou roli prý sehrálo i to, že klasická česká pravice byla v roce 2013 zadupána do země, a to jak mediální palbou, tak „policejně-prokurátorským komplexem“, a teprve pomalu vstává ze země.

Stávající menšinová vláda Andreje Babiše podle Nečase pokračuje v tom, s čím začal už Bohuslav Sobotka (ČSSD). Provádí masivní útok na občanské svobody. „Tady je prostě omezován prostor osobní svobody. Jsou z nás dělány bytosti, které mají být neustále kontrolovány,“ zlobil se Nečas. Otevřel se tu prostor pro udávání a šmírování.  

„Takové ty progresivistické představy, které vlastně nabourávají kořeny této civilizace, to znamená multikulturalismus, genderový fanatický feminismus. Jakkoli jsem zastánce inkluze do jisté míry zdravotně postižených, tak prostě představa, že všichni musí být zahrnuti do jednoho vzdělávacího systému... Tenhleten progresivismus, který je k nám uměle šířen především ze Západu, to jsou určitě témata, která by měla pravice zvednout,“ rozjel se Nečas.   

Neměli bychom si myslet, že všechno, co přichází z EU, je svaté. Na druhé straně také nemá smysl říkat, že Evropská unie už je mrtvý projekt, který nemá smysl podporovat. Oba tyto extrémy jsou podle Nečase špatné. „V mnoha ohledech se Evropská unie a evropská politika vřítila do slepé uličky. Teď jde o to se včas zastavit a z té slepé uličky vycouvat,“ doporučil Nečas. Ale v situaci, kdy 79 procent exportu směřuje do EU, tak odchod z EU by pro nás byl ekonomickou sebevraždou. To není žádná obhajoba stávající podoby Evropské unie. Já jsem přesvědčen, že budoucnost České republiky je v reformované a transformované Evropské unii. Evropa se prostě musí změnit, v současné podobě není schopna přežít,“ varoval Nečas.

Nejsme jako Švýcaři

Ve druhé polovině rozhovoru pravil, že přímá volba prezidenta vede k větší polarizaci společnosti. Ačkoli přímou volbu hlavy státu zaváděla jeho vláda, tak by přímou volbu hejtmanů či starostů nezaváděl, protože rozštípnou vesnice, města i kraje. „Já si myslím, že to není zdravé,“ varoval Nečas. Na komunální úrovni by systém voleb rozhodně neměnil. „Každý, kdo si trochu váží své historie, tak vidí, že to tady fungovalo 150 let,“ doplnil Nečas.

Stejně varovně Nečas zvedal prst v otázce zavedení obecného referenda. Základním problémem referend prý je, že neumožňují dosáhnout kompromisu.

Naše politická kultura, která tu fungovala ještě od rakouského císařství až do dnes, se podle expremiéra obešla bez referend. Ve výjimečných případech by k němu sáhnul, ale jen výjimečně. „Já dokonce řeknu jednu cynickou větu, za kterou mě asi většina diváků tohodle pořadu, když to řeknu diplomaticky, nebude mít ráda, ale já když slyším ten argument, že přece naši občané jsou stejně chytří jako občané Švýcarska, kde ta referenda fungují, tak s tím musím vyslovit nesouhlas,“ řekl Nečas.

Švýcaři byli podle expremiéra vedeni k tomu, aby si hledali relevantní informace, než učiní rozhodnutí v referendu. „Čeští občané v tomto nejsou tak kvalifikováni jako ti švýcarští. To říkám naprosto odpovědně a naprosto tvrdě.“  

Někdejší předseda vlády se dotkl také tématu zdravotnictví. Na to, kolik peněz do něj dáváme, je podle Nečase české zdravotnictví na solidní úrovni. Problém ovšem je, že populace stárne, To je na jednu stranu velmi pozitivní jev, je dobře, že lidé žijí déle, ale straně druhé s sebou stáří také nese nemoci. Ty lze léčit. Medicína nabízí celou řadu nových léčebných postupů na mnoho nemocí, ale tyto postupy jsou často velmi nákladné. Češi by si proto měli zvyknout na to, že si u doktora budou připlácet.

Není normální mít tak nízkou spoluúčast pacientů, upozornil expremiér

„Není prostě normální, aby Česká republika byla zemí, kde s výjimkou Lucemburska je vůbec nejnižší přímá spoluúčast v celé Evropské unii,“ upozornil Nečas. „Tady nemám na mysli jen západní státy, ale dokonce i naši partneři z bývalé východní Evropy,“ doplnil. Velkou chybou minulé vlády podle Nečase bylo zrušení zdravotnických poplatků a stejnou chybou bude zrušení neplacených prvních tří dnů nemocenské.

Různé příplatky na banálnější nemoci bychom měli zavést proto, aby lidé, které postihne opravdu těžká nemoc, dosáhli na vskutku nákladnou léčbu.

Než se rozloučil s diváky, nastínil své osobní ambice. Ještě před svým pádem byl odhodlán v politice skončit. V politice prožil 21 let, ale nikdy ji nebral jako celoživotní profesi. Teď podniká a je spokojený. Politika mu prý rozhodně chybět nebude. „To je uzavřená životní kapitola,“ uzavřel Nečas své vystoupení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …