Česká televize zakrývá miliardovou ztrátu a fixluje s čísly. Byl zmíněn i Sobotkův blízký spolupracovník. V Senátu probíhala konference, na které promluvil i Ovčáček…

12.04.2017 11:07

Klub nezávislých senátorů, jehož předsedou je Jan Veleba, uspořádal v Senátu konferenci na téma Role České televize v naší společnosti. Kromě několika mediálních analytiků a kritiků zde hovořil například tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček či ekonom Radek Žádník.

Česká televize zakrývá miliardovou ztrátu a fixluje s čísly. Byl zmíněn i Sobotkův blízký spolupracovník. V Senátu probíhala konference, na které promluvil i Ovčáček…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Veleba na úvod zmínil, že zval jako panelistu generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, ten mu však na dopis ani neodpověděl, ale odepsal asistent, který uvedl, že Dvořák má již jiný program.

Česká televize se snaží zakrýt, že její hospodaření je zjevně defictní

Ekonom Radek Žádník na konferenci zdůraznil, že Česká televize se snaží zakrýt, že její hospodaření je zjevně defictní, ačkoli prezentuje ve svých zprávách, že její hospodaření je vyrovnané (že je hospodaření vyrovnané, prezentuje i generální ředitel ČT Petr Dvořák). Toho ČT dosahuje účetní operací, kdy peníze, které jí chybí k tomu, aby mohla prezentovat vyrovnané hospodaření, odčerpává z fondu televizních poplatků. Každoroční deficit od roku 2012 je řádově ve stovkách milionů korun.

Dle Žádníka ČT za rok více utratí, než vygeneruje, o tom ale neinformuje, což je nekorektní postup.„Hospodaření ČT je zjevně deficitní,“ řekl. V září 2011 bylo ve zmiňovaném fondu 3,8 miliardy, které se nashromáždily z přebytků minulých let. V roce 2014 bylo ve fondu již jen 1,8 miliardy. Dvě miliardy byly využity na pokrytí deficitu.

Žádník též připomněl, že v roce 2012 byly kupříkladu nižší investice než odpisy. To znamená, že ČT ztrácí na své hodnotě a též to nevypovídá o jejím dobrém hospodaření.

Nepolitická politika ČT proti Zemanovi, Trumpovi a Babišovi

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček hovořil o ideové zaujatosti ČT. „Někdy máme pocit z toho, co se píše v mainstreamových médiích, že se Česká televize nesmí kritizovat,“ řekl Zemanův mluvčí.

ČT dle Ovčáčka podporuje jeden názorový proud, který lze nazvat „nepolitickou politikou“, nepřesně pravdoláskou či „liberální levicí“ (i když to také není přesné, neboť ten směr není dle něj ani levicový, ani liberální). Tento směr se také mimo jiné vyznačuje útoky proti Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi, podporou neziskovek, inkluze a podobně.

Zástupci tohoto ideového proudu jsou ve všech stranách a ČT zve do svých debat a prezentuje pozitivně pouze zástupce tohoto proudu. ČT tak dle Ovčáčka prezentuje „falešný dojem plurality a nestrannosti“ či „umělé objektivity“.

Jako typický příklad zaujatosti ČT zmínil pořad Americká volební noc, kdy redaktoři veřejnoprávní televize jasně stranili Hillary Clintonové. Útoky na Donalda Trumpa pokračovaly s výjimkou souhlasu ČT s bombardováním Sýrie.

Jako konkrétní příklad manipulace ČT Ovčáček též uvedl pořad Reportéři ČT o klinice čínské medicíny, s níž nemá Miloš Zeman nic společného, přesto tam byly manipulativně uváděny záběry na něj, zatímco lobbista a přítel premiéra Bohuslava Sobotky spojený s klinikou tam zmíněn nebyl. Dle Ovčáčka je to flagrantní porušení veřejnoprávnosti ČT. Kdyby kancelář Radka Pokorného spolupracovala se Zemanem, ČT by to dle Ovčáčka „rozmázla“. Ovčáček na dotaz novinářů sdělil, že vystoupil v Senátu s vědomím prezidenta.

Napadána alternativní média

Mediální analytik Petr Žantovský zmínil zákon o České televizi, že „hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů (…) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel“. Všichni panelisté se shodli, že ČT tento úkol neplní.

Jako konkrétní příklad manipulace ze strany ČT uvedl pořad Newsroom, kde jsou napadána alternativní média, aniž by tam byli pozváni jejich zástupci, kteří by se mohli k věci vyjádřit. ČT dle něho hájí hegemonii mainstreamových médií proti alternativním médiím, o kterých tvrdí, že jsou proputinovská, propagandistická či dezinformační. 16 vysílání pořadu Newsroom dle něho útočilo na alternativní média.

Dle Žantovského ČT manipuluje a provádí propagandu EU, lidé s jinými názory jsou vytlačováni. Média jako Neovlivní.cz se dle něho chovají jako „kádrováci“ například v rubrice „Ruská stopa“, která je spolufinancována Open Society George Sorose, což web i uvádí. Zmínil i spolupráci útvaru boje proti dezinformacím na ministerstvu vnitra s think-tankem Evropské hodnoty. Žantovský uvedl, že ministerstvo vnitra vede jednání s Facebookem o cenzurování zpráv na Facebooku.

Mezi typické manipulativní metody ČT patří dle Žantovského nastolování agendy a výběr informací, které nebudou zveřejněny. ČT je v mesalianci s politickými elitami. Jako řešení navrhl fungování státní televize dle vzoruu Slovenska, kde se rozpočet Slovenské televize odvozuje od slovenského HDP.

ČT by měla přestat hájit zájmy cizích dobyvatelů

Předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný zmínil, že alternativní média suplují informování společnosti, i když někdy více či méně nedokonale či amatérsky. Dle něho zaznamenáváme „plíživou normalizaci v médiích“ a „glajchšaltování společnosti“.

Hlavním úkolem ČT by dle Novotného mělo být hájení zájmů českého národa a jeho hodnota, měla by podporovat nové české národní obrození – jinak by měla být zrušena. Podle něj ČT propaguje zvrácený Brusel. Je třeba, aby ČT propagovala český jazyk, tradice, hodnoty, umění, historii.

Též upozornil na témata, o kterých ČT mlčí. Například, že po zavedení sankcí proti Rusku export USA do Ruska vzrostl. Či že lze lodě uprchlíků monitorovat satelitně, čili lze hranice chránit velmi jednoduše. „ČT by měla přestat hájit zájmy cizích dobyvatelů, ať jsou na Východě nebo na Západě,“ zdůraznil.

Rektor vysoké školy a právník Zdeněk Koudelka razil tezi, že by se ČT měla více decentralizovat. V Praze se produkuje 80 procent tvorby, zatímco na brněnské a ostravské studio zbývá jen 20 procent. Fungování ČT dle něj připomíná dobu komunismu, kdy se říkalo, že fabriky patří všem, přitom občanům nepatřily. Nyní ČT „patří“ těm, kteří ji ovládají.

Řekl, že je proti dobrým mravům, aby museli Českou televizi financovat i ti, které Česká televize poškozuje. ČT by měla umožnit náhradní plnění koncesionářských poplatků kvůli výhradě svědomí – podobně jako je tomu u vojenské služby. Lidé by pak určovali své peníze místo na ČT na jiné veřejnosti prospěšné organizace – ať už státní, či soukromé.

Manipulativní techniky…

Analytik Jan Cambell zmínil především to, jak funguje Euronews. Připomněl, že v Rusku cizinec nesmí vlastnit více než 20 procent mediální společnosti.

„Je tu Česká televize?“ zeptal se na úvod svého vystoupení bezpečnostní analytik Jan Schneider. „Není. Reflexe ji nezajímá,“ odpověděl si po chvíli, když nikdo nereagoval. Dle něho panely v ČT nejsou debatní, ale propagandistické. Jako opomíjení faktů zmínil i prvotní reakci ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na chemický útok v Sýrii, kdy řekl, že k chemickému útoku došlo dle informací tajných služeb v 6:30, zatímco syrská letadla vzlétla až v 11:30. Dle něj si Moravec uzurpoval celý debatní pořad a brání ostatním redaktorům, aby profesně rostli, a brání jiným pohledům a konkurenci.

Hudebník a spisovatel Petr Štěpánek označil ČT za hlásnou troubu eurohujerství a neomarxismu a za „informační zločineckou organizaci“.

Zeman kritizoval ČT již před dvěma roky

Sám prezident Miloš Zeman dal najevo výhrady vůči ČT již v březnu roku 2015. „Komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně... Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil Zeman.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …