Čeští komunisté vyrazili do Bavorska „navštívit“ americké vojáky. Bylo u toho veselo, máme FOTO

17.04.2017 10:02

REPORTÁŽ Třicítka členů KSČM a jejich sympatizantů z Domažlicka a Klatovska se zúčastnila tradičního Velikonočního mírového pochodu v bavorském Ansbachu. Již po několikráte tak podpořili organizátory, kteří zde usilují o zrušení americké vrtulníkové základny v nedalekém Katterbachu. Vůbec poprvé v historii akce se tentokrát demonstraci před základnou pokusila omezit americká vojenská policie.

Čeští komunisté vyrazili do Bavorska „navštívit“ americké vojáky. Bylo u toho veselo, máme FOTO
Foto: Václav Fiala
Popisek: Mírový pochod

Mírové pochody na velikonoční svátky se pořádají v celé západní Evropě a výjimkou nebylo o víkendu ani Německo. Jeden z největších, za účasti mnoha tisíce lidí, proběhl v Norimberku. Velké protesty proti tamní americké vojenské základně byly rovněž v Ausburgu.

Jednotně nejen proti vrtulníkům

Čeští komunisté, kteří řadu let spolupracují s norimberskou pobočkou levicové strany LINKE, se i letos zúčastnili jednak demonstrace před hlavním vjezdem do základny a poté shromáždění na náměstí v Ansbachu a následného mírového pochodu centrem města. Gustl Ballin, místopředseda norimberské organizace LINKE, si pochvaloval účast západočeských komunistů slovy: „Jsem rád, že jako již tradičně přijeli podpořit náš boj proti americké vojenské základně. V současné době je v Katterbachu 144 vrtulníků, což je o 86 víc proti stavu, který byl před třemi lety. Měsíčně tady prolétají až 2000 leteckých hodin a létají až do dvou hodin do noci,“ zmínil se pro ParlamentníListy.cz Ballin. A právě hluk je jedním z velkých problémů, který občané tohoto bavorského města řeší, a proto se pochodů zúčastňují nejrůznější skupiny obyvatel. „Tyto bojové vrtulníky mají být nasazeny při různých manévrech, zejména ve východní Evropě. Je tu část jednotek, které ‚rotují‘ u ruské hranice. Z tohoto hlediska samozřejmě má smysl, abychom bojovali proti této základně. To není jen otázka zatížení hlukem pro místní lidi. Vidíme jednání současného amerického prezidenta. Jeho jednáním je mír daleko více ohrožen než dosud. Američané vůbec poprvé použili nedávno v Afghánistánu svoji největší bombu,  která má ekvivalent 10 kilotun TNT. Jedná se o další eskalaci situace, která je již tak dost vyhrocená. Je daleko důležitější než kdykoliv jindy, aby se více lidí zasazovalo o mír,“ zhodnotil situaci Ballin. Podle aktivistů je na základně v současné době 2000 amerických vojáků.

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

Incident u základny

Jak před základnou, kde se sešla necelá stovka aktivistů, řekl jeden z organizátorů zdejšího protestu, třicetiletý Boris-André Meyer, velký problém je i s kontaminací podzemních vod a životního prostředí. Američtí vojáci a obslužné civilní profese jsou na základně, která se v nedávné době rozšířila o dalších téměř 130 hektarů naprosto soběstační a pro ekonomiku města jsou jen zátěží. Samozřejmě, že nijak nepřispívají do rozpočtu, nenakupují a neutrácejí ve městě, a pokud se objeví v nějakém baru či restauraci, jsou prý s nimi velké problémy, které však řeší pouze americká vojenská policie. Takže jakékoliv pravomoci místně příslušných úřadů pro ně neplatí a v nejhorším případě jsou problematičtí vojáci převeleni.
Na skupinku protestujících si „vyšlápla“ hlídka americké vojenské policie, proč se fotografují viditelné objekty základny. Na to se strhlo velké pískání a křikl „Go home“ a organizátoři se pokoušeli vysvětlit, že německé policii to nevadí a nikdy s fotografováním nebyl problém. Samozřejmě, příslušná povolení byla v pořádku. „Je to nějaká podivná iniciativa. Jak se velitelé střídají, tak někdo chtěl být bdělý a ostražitý. Takže iniciativa na nižší úrovni, nic oficiálního. Američané jsou nyní v té nové administrativě naprosto vedle a nevědí, co si s tím počít,“ komentoval událost europoslanec Jaromír Kohlíček, který vedl českou delegaci a zúčastnil se rovněž projevu u základny. Poněkud tlumil emoce, protože místní občané byli velmi rozhorleni – vždyť za minulá léta si jich nikdo ze základny prakticky nevšiml. Také projíždějící řidiči troubili na znamení podpory a jeden místní Turek, vykloněn z okna projíždějícího automobilu, nadšeně tleskal.

Europoslanec Jaromír Kohlíček s aktivistou Die Linke. Foto: Václav Fiala

Od Hitlera po Američany

Ve městě se pak v odpoledních hodinách konala manifestace za účasti několika set lidí. Zastoupena byla SPD, Zelení, DKP, LINKE a řada mírových nezávislých organizací. To dokazovalo, že  existence základny, která je zde už z dob Hitlera a kde se cvičila legie Kondor, která zasahovala ve Španělsku, je některým místním trnem v oku, nehledě na politickou příslušnost. Za dohledu policie se poté vydal na pochod průvod, v jehož čele šli organizátoři společně s europoslancem Kohlíčkem. Podle Meyera se městem vydalo na pět set lidí, především mladých včetně celých rodin. Podle našeho zjištění bylo lidí ještě podstatně více. Němečtí organizátoři (na rozdíl od našich) jsou v odhadech účastníků totiž vždy velmi zdrženliví. Zástupci z Čech, kteří zde byli poprvé, se podivovali malé účasti policie (dva „pěšáci“, dva na motocyklech a dvě tři auta, z nichž jedno stabilně parkovalo u náměstí). „To u nás je demonstrace síly, nechybí monitorovací vůz a kdekdo si vás natáčí,“ podivovali se.

Mírový pochod přišel na náměstí. Foto: Václav Fiala

Azylanti bez zájmu

I zde přibyli migranti, kterých je tu rok od roku více. Kebaby a prodeje arabského zboží rostou jak houby po dešti. Z oken pokukovaly arabské rodiny a azylanti ze Sýrie ze zvědavosti postávali u dveří, ale nikdo se pochodu nezúčastnil. Výjimkou bylo několik místních Kurdů, kteří zde ale žijí mnoho let. „Tihle z Blízkého východu by se přece měli zapojit proti válce a Amíkům,“ zamudroval jeden z českých účastníků. Jeho poznámka ale zůstala bez odpovědi. Jen malý, dobře oblečený černoušek, který běžel kolem průvodu, zarepoval a prsty ukázal „fuck you“. 
„Nechceme, aby v Evropě byla konfrontace NATO a Ruska, nechceme špinavé kšefty,“ znělo od řečníků na náměstí. „Trump je jako jiní američtí prezidenti,“ bylo slyšet z ampliónů a místní pobavila satira na jeho prohlášení „America first“. Podle Ballina ze strany LINKE má smysl protestovat, protože v době studené války byly v podzemních prostorách základny také kdysi velmi diskutované rakety Pershing, které pak museli Američané ze základny stáhnout. Alespoň tak to tedy ventilovalo americké vedení. V projevech se místní dále tvrdě pustili do kancléřky Angely Merkelové s tím, že Sýrie pro ni není normálním státem. Své si řekl katolický farář z okolí i bývalý městský radní.

Chaotik Trump. Přijde vystřízlivění?

„Trump zatím jedná zcela chaoticky a impulsivně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček. „A protože nemá žádné zkušenosti ani z úrovně jednotlivých států federace, tak je to s ním velice těžké, protož nikdo neví, co od něj může očekávat. Proto také, když se předběžně hodnotilo, jaké jsou vyhlídky jednoho či druhého kandidáta, tak lidé, kteří si slibovali, že změna může přinést něco lepšího, říkali – ať je zvolen Trump, protože to by nám přineslo konečně nějakou změnu. Protože kdyby to byla Hillary, znamenalo by to další bombardování, další válečné konflikty. U Trumpa ještě nevíme. Jeho kroky jsou tak chaotické, že opravdu není schopen zodpovědně říci, co bude zítra. A teď to v Sýrii hezky přitopili a jenom absolutní patolízalové jak například náš pan ministerský předseda to schválili, zatím co němečtí politici jako jeden muž měli velké výhrady. A to jak vládní strany, tak opozice. Jediná rozumná řeč byla od Miloše Zemana: je třeba to vyšetřit. Zatímco ostatní okamžitě do stínu Velkého bratra, což je tedy strašné… takové vysvědčení chudoby,“ uvedl Kohlíček.

O čem se u nás příliš nemluví

Ač se to u nás neventiluje, u mnoha Němců je přítomnost americké armády v SRN brána nikoliv jako bezpečnostní pojistka, ale jako okupace. Nejen podle komunistů je třeba přehodnotit poválečné smlouvy a závazky. Místním však aktuálně vadí problém rozvoje města, protože základna zasahuje do územních plánů. Hovoří se tu i o kontaminaci přírody a vody chemickými látkami a o provozních incidentech se město dozvídá buď zprostředkovaně, nebo s velkým zpožděním. Místním rovněž vadí, že zdejší bojové vrtulníky Apache i těžké nákladní vrtulníky jsou nyní určeny předně pro cvičení na hranicích pobaltských států s Ruskem, kde je zvláště v blízkosti Kaliningradu již nyní nebývalá koncentrace těžkých zbraní. A v neposlední řadě místním vadí i průjezdy těžkých nákladních aut, jejichž počty se vzhledem ke kapacitnímu navýšení letky, dramaticky zvýšily.

Stánek s protiválečným heslem. Foto: Václav Fiala

Volby se blíží a není to vůbec lehké

Uvidíme, jak to se základnou dopadne po volbách. Podle Kohlíčka se na pochodech také sbírají podpisy ve prospěch volebního seznamu, „…protože tam, kde jste při volbách minule neuspěli, musíte sesbírat určitý počet podpisů, abyste mohli vůbec kandidovat. Aby se kandidátka mohla objevit, musí každý jednotlivec podepsat formulář, kdy a kde byl vydán, a nesmí pochopitelně chybět ani podpis, aby tato kandidátka mohla být vůbec zařazena do voleb,“ uvedl k volbám do spolkového sněmu.“ Ve spodní části je ověření úřadem, že člověk může v daném obvodu volit.

Mírový pochod v bavorském Ansbachu. Foto: Václav Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …