Cože? V ČT se blíží třesk a bouře, dnes začátek. Možná už je jasno

16.03.2021 7:18

Poslanci začínají vybírat nové členy Rady České televize. Na sněmovní volební výbor dorazily návrhy s 56 jmény. Z těch nakonec vzejdou čtyři noví radní. Jaká je situace? ParlamentníListy.cz se ptaly obeznámených zdrojů. Proti loňskému roku, kdy prý už „mediální hnojomety jely naplno“, se neděje skoro nic. Zároveň mají některé opoziční strany začít odepisovat generálního ředitele ČT, jde třeba o ODS. Šéf ČT měl začít ztrácet spojence, možná i z důvodu, že „přestal držet různé dohody“, jak jsme zaslechli.

Cože? V ČT se blíží třesk a bouře, dnes začátek. Možná už je jasno
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Zhruba po roce čeká Sněmovnu výběr dalších nových členů Rady České televize. Znalci prostředí z politických kuloárů dle našich zjištění očekávají tvrdý boj i špinavé kampaně. „Stát se může prakticky cokoliv,“ zaslechli jsme. Návrhy se jmény kandidátů bylo možné podávat do 10. března. 

Následovat budou slyšení jednotlivých kandidátů před sněmovním volebním výborem, který výběr zúží na trojnásobek počtu uvolněných míst v Radě, což v tomto případě bude 12 jmen. Finální výběr poté vybere plénum Poslanecké sněmovny.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Slyšení před sněmovním volebním výborem budou probíhat pravě dnes, v úterý, a následně i celou středu. Celkově do Sněmovny od občanských spolků a dalších sdružení doputovaly návrhy s 56 jmény. Dle dosavadního plánu by následně ve čtvrtek měli členové volebního výboru provést první volbu a celému plénu Sněmovny předvybrat 12 kandidátů, z nichž vzejdou čtyři noví členové Rady ČT.

Při pohledu na seznam navržených kandidátů se tentokrát nekoná žádné překvapení a zjevně neobsahuje ani žádné jméno, které by mělo způsobit velký poprask, ať už na jakékoli části politického a mediálního spektra.

Navrženi jsou i někteří dosavadní radní, kterým končí mandát. Mezi nimi je například Daniel Váňa nebo Jiří Kratochvíl. Zájem o opětovné členství v Radě má i dramatik a režisér Vlastimil Venclík, který mandát radního vykonával v letech 2018–2020. Proniknout do kontrolního orgánu České televize se opakovaně pokouší mediální manažer a publicista Michal Klíma.

Členem Rady ČT by se chtěl stát někdejší senátor Martin Mejstřík, historik Petr Placák, novinářka Lída Rakušanová, ale také současná mediální hvězda a jedna z nových tváří vládního boje s covidem Petr Smejkal, hlavní epidemiolog pražského IKEM.

Jaká je těsně před slyšeními kandidátů a volbou v prvním kole ve Sněmovně nálada? Podle zjištění ParlamentníchListů.cz je většina zainteresovaných šokována tím, že se proti loňskému roku prakticky nic neděje. 

„Situace je podstatně klidnější než v loňském roce. Téma asi i částečně překryla krize a celý dění kolem covidu, nicméně i přesto je to úplně jiné. Jsou tu jasně rozdělené dva názorové tábory, které spolu o kandidátech vzájemně nekomunikují, protože vědí, že se stejně neshodnou. Takže k dohadování dochází jen uvnitř těch dvou bloků,“ konstatuje zdroj redakce z Poslanecké sněmovny.

Jaké jsou ty dva bloky? Dodáváme pro přesnost: V podstatě jde o vládní koalici, KSČM a SPD na straně jedné a Piráty, STAN, TOP 09 a lidovce na straně druhé. ODS možná překvapivě do značné míry stojí mimo, přestože ji jinak můžeme přidat do druhého tábora. 

Důvod? Odpovídá náš zmíněný zdroj. „ODS říká, že nemá žádný zájem a těžko říct, jak se k hlasování postaví. Šéfa ČT Dvořáka de facto všichni hází přes palubu. Kromě Pirátů a STAN, těm na něm záleží. Ostatním už prakticky ne, až na drobné výjimky. Šušká se tady, že řadě lidí nedodržel předem dané dohody, tak od něj postupně dávají ruce pryč. To je pro hodně lidí dost překvapivé zjištění. V podstatě říkají: Klidně ho sundejte, my vám u toho asistovat nebudeme, ale nehodláme ho ani bránit. Každopádně je situace daleko méně bouřlivá, než se všeobecně očekávalo. Jestli je to klid před bouří? Možná jo, ale jisté je, že před rokem už jely mediální hnojomety naplno,“ dozvěděli jsme se.

Začíná se tak ukazovat, že se po obměně Rady ČT bude hrát o setrvání Petra Dvořáka v křesle generálního ředitele České televize. Jenže, jak jsme zjistili, otazníky u mnoha vlivných lidí má poslední dobou vyvolávat i samotné Dvořákovo vystupování. „On není hráč, neumí nasadit poker face. Když ho něco naštve, zrudne, začne klidně křičet. Teď navenek působí tak, že rezignoval a začíná se smiřovat s realitou. Nezapomeňte, co se dělo na posledním zasedání Rady. Začíná dělat významné chyby, dostal vytýkací dopis, že nesplnil usnesení radních, na který nereagoval. Pokud dostane druhý vytýkací dopis, Rada může konat a odvolat ho. Přestože na tý poslední Radě dostával velký ťafky, bránil se tomu všemu dost mírně,“ dodal zdroj redakce ze sněmovních kuloárů.

Vývoj aktuální situace je tak značně překvapivý a kolem volby čtyřech nových radních veřejnoprávní televize panuje zvláštní ticho. Jak shrnul náš zdroj dobře obeznámený s vývojem situace, nejzajímavější na celé věci v tuto chvíli je, že se prakticky neděje vůbec nic. 

Nezmění-li se situace, jasněji by mohlo být ve čtvrtek, kdy má sněmovní volební výbor z dosavadních 56 navržených kandidátů do Rady ČT v prvním kole zvolit 12 lidí. Z těch poté celá Sněmovna zvolí čtyři nové radní. Posunout čtvrteční volbu v prvním kole na volebním výboru by mohla pouze mimořádná schůze Sněmovny. V tom případě by se mohlo stát, že první kolo volby proběhne příští nebo i přespříští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …