Čunek prozradil, co ví o kauze CASA. Jde o Kalouska, tvrdí

15.06.2012 13:21

Jsem nevinná! Vzkazuje exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) médiím k podle mnohých až dvojnásobně předraženému nákupu dopravních letounů CASA pro armádu. Ministr financí Miroslav Kalousek dodává: Rozhodovala celá vláda, ne jen Parkanová. To rozhodně odmítá někdejší člen vlády Mirka Topolánka Jiří Čunek. Parkanová nese zodpovědnost a s ní i tehdejší ministři Miroslav Kalousek a Martin Říman, řekl ParlamentnímListům.cz.

Čunek prozradil, co ví o kauze CASA. Jde o Kalouska, tvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Policie podezírá Vlastu Parkanovou, že jako ministryně obrany v kabinetu Mirka Topolánka připravila stát o bezmála tři čtvrtě miliardy korun nákupem dopravních letounů CASA pro naši armádu. Policie proto žádá Poslaneckou sněmovnu, aby Parkanovou vydala trestnímu stíhání.

Policejní zvůle, rozhodovala vláda, ne Parkanová

To obratem za policejní zvůli označil tehdejší i dnešní spolustraník (tehdy KDU-ČSL a dnes TOP 09) a ministr financí Miroslav Kalousek. Ten opakovaně zdůraznil, že zodpovědnost za nákup letadel nese celá vláda, která jej jednomyslně schválila.

„O zakázce na letouny CASA nerozhodovala Vlasta Parkanová, ale celá vláda, a jednala o zakázce hned třikrát," uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz Kalousek a dodal: „Takže pokud k tomu skutečně dojde (trestní stíhání), pak předpokládám, že v logice věci přijde žádost o vydání celé vlády, jinak mi to logiku skutečně nedává.“

Kalouskovi se nedivím, má tam svoji odpovědnost

Za výmluvy považuje vyjadřování Vlasty Parkanové i ministra financí dnes senátor Jiří Čunek, který byl předsedou KDU-ČSL a ministrem pro místní rozvoj, když vláda zahajovala práci na kontraktu k nákupu letadel.

„Je to celkem jednoduché. Panu Kalouskovi se nedivím, ten má dva celkem zřetelné důvody hájit paní Parkanovou. Za prvé proto, že paní Parkanová je členem TOP 09. No a druhý důvod, který je řekněme trestněprávně vážnější, je ten, že vláda schválila, že přípravu té inkriminované smlouvy dostala na starosti jako ministryně obrany paní Parkanová,“ řekl senátor ParlamentnímListům.cz.

„Zároveň ale vláda svým usnesením pověřila ministra financí pana Kalouska a ministra průmyslu Martina Římana, aby se do té věci zapojili. Takže to byli tři klíčoví lidé, kteří o tom měli jednat,“ doplnil Čunek.

Omnipol, Háva, Kalousek, nevýhodná smlouva - divná náhoda

„Další věc je, že pan Kalousek jako někdejší dlouholetý náměstek ministra obrany držel nad vším, co dělala paní Parkanová, takovou supervizi, protože on ministerstvo obrany na rozdíl od ní velmi znal. A já bych řekl, že alespoň tehdy, z mého pohledu, s paní Parkanovou tak intenzivně komunikoval, že jsme někdy nevěděli, jestli to ministerstvo neřídí on,“ tvrdí Jiří Čunek.

„To říkám bez jakéhokoliv jiného přídechu,“ dodává. „Jen si myslím, že ta náhoda, že takhle nevýhodná smlouva pro Českou republiku, kterou dělala firma Omnipol přítele pana Kalouska Hávy, také o něčem svědčí,“ míní senátor.

„Takže to jsou takové jasné důvody, které vedou pana Kalouska k tomu, aby měl starost o to, aby hodil vinu na celou vládu. Já ve vládě, když to definitivně schválila, už nebyl. A ten důvod, proč jsem odešel z vlády, byla moje roztržka právě s panem Kalouskem,“ připomíná Čunek.

Chtěl jsem Kalouska vyměnit

A popisuje dál, o co vlastně šlo. „Žádal jsem tehdy předsednictvo KDU-ČSL, aby pan Kalousek byl odvolán kvůli hazardu, kvůli kterému je dnes vyšetřován, to za prvé. A pak také proto, že se mi čím dál více dostávalo informací o jeho propojení na zbrojní loby. Proto jsem chtěl, aby nezastával pozici ministra,“ uvedl tehdejší předseda KDU-ČSL.

Vše k nákupu letadel CASA ZDE

„A jeden z mých důvodů, proč jsem z vlády odešel, byl, že jsem ve vlastní straně neprosadil výměnu pana Kalouska. Bylo předjednáno, že novým ministrem financí bude ekonom Tomáš Sedláček. To předsednictvo KDU-ČSL schválilo. Ale neprošlo to v dalším orgánu - v celostátním výboru, kde pan Kalousek měl většinu. A v tomto širším vedení strany byli proti lidé, které dnes můžeme vidět v TOP 09. Proto jsem na činnost ve vládě rezignoval,“ popsal svůj konec vládní kariéry Čunek.

Parkanová má odpovědnost!

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí
„No a paní Parkanová? Samozřejmě, že největší odpovědnost má vždy ten ministr, který nese na vládu ten konkrétní materiál. On ho připravoval a on ručí za to, že je to v pořádku,“ říká Čunek rozhodně.

„A ti ostatní ministři mohou některé věci, které jsou třeba očividně nevýhodné, připomínat, mohou nehlasovat. A tady se paní Parkanová nemůže zodpovědnosti zříci!,“ dodal senátor. Podle něj má vláda zodpovědnost za politické směry, za to „jaká bude důchodová reforma, tam ta kompetence každého je naprosto jasná“.

„Ale materiál s výpočty k nákupu letounů předkládala paní ministryně a dokonce se té odpovědnosti nemůže zříci ani tehdy, když řekne, že jí v té věci poradil pan Kalousek. Ale i ten měl v té věci jednat a jeho odpovědnost tam byla též,“ opakuje Čunek.

Nákup byl a je dobrý, tvrdí Kalousek

V té souvislosti znovu připomíná, že usnesením vlády z roku 2008 byli zavázáni pan Kalousek a pan Říman jako ministři financí a obchodu, aby o podmínkách nákupu jednali spolu s ministerstvem obrany Vlasty Parkanové.

Ministr financí Miroslav Kalousek příliš slova senátora Čunka pro ParlamentníListy.cz komentovat nechtěl. „Nechci nějak šířeji reagovat na jakékoliv výroky pana senátora Čunka,“ řekl Kalousek redakci. „Nicméně mohu říct, že já jsem žádná jednání nevedl, ale jako člen vlády, který hlasoval pro, pokládám nákup zmíněných letadel dodnes za správné rozhodnutí,“ konstatoval Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Vláda odcházela a odklepla nákup

Dodejme, že média už několikrát upozorňovala na fakt, že například Polsko zaplatilo za deset strojů v přepočtu něco přes sedm miliard korun, jeden tedy stál asi 700 milionů. Česko objednalo čtyři dopravní letadla, za tři zaplatilo téměř 3,6 miliardy a čtvrtý vyměnilo za pět bitevníků L-159, které podle některých informací původně ČR vyšly na cca 2,5 miliardy korun.

Stejně tak výhodněji mělo stroje nakoupit Portugalsko, které objednalo dvanáct strojů, kdy cena jednoho činila asi 420 milionů korun. K tomu je často poukazováno na fakt, že zatímco 9. dubna už prezident Václav Klaus pověřil Jana Fischera sestavením úřednické vlády, teprve 20. dubna 2009 vláda Mirka Topolánka na odchodu schválila inkriminovaný nákup, a to všemi šestnácti hlasy.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…