Čunkovy buňky ve Vsetíně: Romové už utekli, prý se tam nedá žít

01.02.2012 15:21

REPORTÁŽ Jako po vymření. Jedna zrezavělá škodovka staršího data před domy a z okna vykukuje asi čtyřicetiletá místní obyvatelka romské národnosti. Pohled, který se naskytne těm, kdo projdou teď lokalitou Poschlá ve Vsetíně, kde stojí takzvané čunkobudky, je v současnoti hodně jiný než v minulosti.

Čunkovy buňky ve Vsetíně: Romové už utekli, prý se tam nedá žít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Ještě před pár týdny tady každého návštěvníka obklopila skupinka místních obyvatel s dotazem: Koho hledáš? Teď je tu poloprázdno. Poschlá je za městem a místní jí říkají romské ghetto, čunkodomky, čunkobudky nebo Čunkovy buňky.

Poschlá je poslední štace

„Poschlá je poslední štace, tady se nedá normálně žít,“ posteskla si pro ParlamentníListy.cz paní Alexandra, která tu žije s rodinou. Dřív bylo možné dát se v podstatě s kýmkoli do řeči, teď už místní Romové nemají náladu. „Už dávno se všichni odstěhovali, sami a dobrovolně. My všichni, co tu jsme, dluhy nemáme. Jinak k tomu nemám oprávnění něco říkat. To je každého věc, tady se zeptejte našeho agenta, jmenuje se Gipsy.cz,“ reagoval asi pětatřicetiletý Rom.

Jako v ZOO

„Jsme tu jako v ZOO, chodí se tu na nás dívat,“ dodal posměšně a dál diskutoval v černé chodbě bez osvětlení se sousedy o počítačích. Do prostoru se ozýval jen křik malého dítěte: „Tetó, tetó,“ který ale nezněl vůbec přívětivě.


Kontejnerové domky na Poschlé jsou natřené různými barvami, to je ale to jediné, co navozuje optimistickou atmosféru. Na chodbách jsou poházené papírky, plastové sáčky, zbytky koberců, odhozené kočárky. Schránky na dopisy jsou pokreslené nebo posprejované.

Radnice si došlápla na neplatiče, dlužníci jsou pryč

Celkem dvanáct rodin se dostalo ve Vsetíně do problémů. Neplatili nájemné v městských bytech, někteří z nich žili na Poschlé. Šest rodin už byt předalo, tři nejsou k zastižení a dalším třem radnice smlouvy prodloužila. Po dlužnících bude radnice vymáhat peníze soudní cestou.

„Město Vsetín využilo svých práv a postupovalo dle legislativy. Dalo pokyn právnímu oddělení, které poslalo k soudu návrhy na výkon rozhodnutí na vyklizení bytů.  Předpokládáme, že k vydání rozhodnutí by mohlo dojít do jednoho měsíce,“ připomněla postup radnice Květoslava Othová, místostarostka Vsetína pro ParlamentníListy.cz. Těm, kdo začali svou situaci řešit, smlouvy prodloužili na dalších šest měsíců. „Jedná se o rodiny, které nerezignovaly na svoji situaci a uhradily dlužné částky. Vzhledem k tomu, že v současné době má většina z nich zaměstnání, je předpoklad, že finanční závazky spojené s užíváním bytu, budou řádně hradit,“ vysvětlila rozhodnutí radních Othová.

Někteří odjeli do Anglie hledat práci

Většina Romů si ve Vsetíně zásadním způsobem stěžuje na nedostatek pracovních příležitostí. Nemají práci a dluhy se násobí, rozbíhá se pak kolotoč, který se dá těžko zastavit. Přes sto padesát Romů ze Vsetína odcestovalo za prací do Anglie, věří, že jejich život tam bude lepší. Senátor Jiří Čunek, který proslul tvrdými výroky na adresu romské komunity a stojí za vystěhováním Romů za město na Poschlou, přístup komunity ocenil. „Využili svého práva volného pobytu. Teď mohou uplatnit své návyky a zkušenosti jinde. Práce je nutnou součástí našeho života. Tam, kde ji dostanou, se mohou dobře uplatnit,“ vyjádřil se Jiří Čunek nedávno pro server idnes.cz. Sám se netají tím, že smlouvy, které vsetínská radnice uzavírá s nájemníky, pokládá za benevolentní.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dana Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …