Dacan, talentovanej kluk, vlastenec! Michal David, Helena Vondráčková, Ondřej Hejma a další umělci k Danu Landovi, který dostal politickou zakázku a je kvůli tomu zle

19.05.2015 18:46

ANKETA Hudební skladatel a zpěvák Daniel Landa byl pražským radním pro kulturu pověřen, aby složil „hymnu“ k oslavám výročí narození císaře a krále Karla IV. „On je šikovný chlapík a empatický tvor. Kdo jej nezná, ať ho nehodnotí,“ vzkazuje těm, kdo se nad volbou Landy pošklebují, skladatel a hudebník Ondřej Soukup. „Proč Praha pro hymnu nevypíše výběrové řízení?“ poznamenávají unisono dirigent Felix Slováček a zpěvačka Ilona Csáková. „Spojení Karla IV. s tímto dacanem?“ otřásla se odporem herečka Pavlína Filipovská. „Je to talentovanej kluk,“ míní naopak zpěvák Michal David. I další se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili.

Dacan, talentovanej kluk, vlastenec! Michal David, Helena Vondráčková, Ondřej Hejma a další umělci k Danu Landovi, který dostal politickou zakázku a je kvůli tomu zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Skutečnost, že zástupce hlavního města Prahy Jan Wolf měl zadat bez vědomí městské rady složení jakési „hymny“ k 700. výročí narození Karla IV. zpěváku Danielu Landovi, čeří hladinu veřejného mínění. Podle některých politiků a umělců je sice Landa docela dobrým výběrem, ovšem podle mnoha jiných vůbec ne, a to hlavně kvůli tomu, že je to kontroverzní umělec, navíc spoluzakladatel skinheadského hnutí v ČR a exponent krajní pravice.

„Jeho spojení s osobností císaře Karla IV. jde proti smyslu všeho, co sám Karel IV. ve svém životě hlásal a prosazoval,“ vzkázal přes média radnímu pro kulturu Janu Wolfovi ( KDU-ČSL) náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek (ČSSD). Totiž pověřit Landu složením hymny přišlo vhodné právě radnímu Wolfovi.

„Vyzýváme radního pro kulturu Jana Wolfa, aby okamžitě ukončil spolupráci se zpěvákem Danielem Landou na této ‚hymně‘ a radě hlavního města předložil celý koncept oslav 700. výročí narození Karla IV.,“ vyzývá navíc Wolfa písemně Dolínek.

Spolek: Vždyť je známý vztahem k nacionalistické pravici!

A není zdaleka sám, kdo kvůli Landově jménu prská. Ohrazuje se proti němu i Spolek studentů historie z Univerzity Karlovy. „Velmi nás znepokojila informace, že by měl Daniel Landa skládat ‚hymnu‘ k výročí narození císaře Svaté říše římské Karla IV. Daniel Landa je známý svým blízkým vztahem ke krajní nacionalistické pravici. Byl hlavní postavou skupiny Orlík, jejíž texty byly v té době otevřeně nesnášenlivé a rasistické. Od této skupiny se stále neodstřihl, jak se někde tvrdí,“ uvedl v otevřeném dopise Wolfovi předseda spolku Daniel Ort.

Landa má ovšem vlivného přímluvce, neboť jej podporuje český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který se dokonce hlásí ke dlouholetému přátelství se zpěvákem.

„Vím, že Danielovi je takové téma blízké, velmi se zajímá o českou historii, třeba o myšlenku Vyšehradu a vše s ním spojené,“ řekl pro média Herman. Podle něj Landa nemá nic společného s neonacisty a skupina Orlík je pravěká minulost. Byla to prý forma protestu proti komunistickému režimu.

Zajímavé...

Hudbu a slova nové skladby ke Karlu IV. už prý radní Wolf slyšel a ohodnotil je jako „zajímavé“. Konečné rozhodnutí, zda se Landova hymna skutečně využije, ovšem ještě nepadlo.

Co ale na nápad říkají umělci, hudebníci?

„Ať tu hudbu k oslavám Daniel Landa složí! On je přece šikovný chlapík, dokonce bych řekl, že je velmi empatický tvor, kterého sice spojují se vším možným, ale dejme tomu, že jedna desetina z toho je jen pravda. Kdo jej nezná, ať ho nehodnotí,“ čílil se nad otázkami ParlamentníchListů.cz hudební skladatel Ondřej Soukup.

Prý jej vůbec nemrzí, že Wolf neoslovil třeba jeho.

Soukup: Mně jeho tvorba nevadí

„Proč by mě to mělo mrzet? Ať Landa složí hudbu k čemukoliv, mně to nevadí. Všichni někomu něco vyčítají, ale když by to dalo město složit někomu jinému, tak se to zase bude vyčítat tomu jinému ve smyslu, že má spojitost s někým a něčím jiným. Kolem takových projektů budou vždycky dohady,“ zmínil dále Soukup, který mimo jiné složil hudbu ke dvaceti celovečerním filmům, mezi něž patří třeba oscarový film Kolja režiséra Jana Svěráka, Nejasná zpráva o konci světa Juraje Jakubiska či Tmavomodrý svět Jana Svěráka. Soukup je také autorem muzikálu Johanka z Arku a znám je jako porotce pěveckých hudebních soutěží a autor mnoha písní Lucie Bílé, k nimž texty psala Gábina Osvaldová.

„Jestliže je pan Wolf kompetentní k tomu, aby pověřil pana Landu tvorbou této hymny, tak k tomu já nemůžu nic namítat. Asi ho ale má rád, a pokud si jej vybral, tak si asi řekl, že pro tuto věc bude nejvhodnější,“ zmínila pro ParlamentníListy.cz Gábina Osvaldová a pak se zamyslela i nad osobností krále a císaře Karla IV.

„Když se podíváme na historickou osobnost Karla IV., tak on byl také velmi kontroverzní a jeho některé zákroky vůči tehdejším menšinám byly skutečně pozoruhodné. Takže mě volba Landy tady v tomto projektu proto nijak nepřekvapuje. Já mám Daniela Landu jako muzikanta a i textaře velmi ráda a většinu z toho, co dělá, mu věřím. Ve mně se žádný odpor proti jeho osobě ve spojitosti s touto věcí proto nevzedmul, jenom jsem se tak usmála pod fousy, když jsem tu zprávu zaslechla, a řekla jsem si: nic nového pod sluncem,“ dodala Osvaldová.

Slováček: A co výběrové řízení?

Hudební skladatel, dirigent klarinetista a saxofonista Felix Slováček také nemá nic, co by Landovi – alespoň po hudební lince – vyčetl. „Toto je velmi komplikovaná věc, neboť dobrou skladbu a vhodnou pro tuto příležitost může napsat velmi dobře i amatérský skladatel a zároveň i velmi erudovaný skladatel,“ uvedl Slováček pro ParlamentníListy.cz.

„Já ale Landu nijak neregistruju a je mi jako člověk úplně jedno. Dělám totiž muziku, která je diametrálně odlišná od toho, co dělá on. Ale asi je talent, neboť své posluchače má, což je třeba také brát v úvahu,“ poznamenal Slováček.

„Proč Praha pro tuto věc nevypíše výběrové řízení? Ať se pro to vypíše konkurz a bude se vybírat vhodná skladba a vhodné nápady, a ne autor,“ podivil se nakonec zkušený dirigent.

To samé napadlo i zpěvačku Ilonu Csákovou. „Kdyby kolem toho mělo být hodně rozruchu, tak ať na to vyhlásí radní konkurz, najmou si pro to světového producenta, kterého zaplatí, a on ať pak vybere autora v rámci řádné soutěže,“ poznamenala Csáková pro ParlamentníListy.cz.

Zbytečný humbuk, on je vlastenec...

„Podle mě je kolem tohoto projektu zbytečný humbuk. Ten by se měl dělat kolem jiných věcí, které se týkají třeba naší politické scény, a ne kolem toho, zda je Daniel Landa špatným nebo dobrým k tomu, aby složil nějakou hymnu, i když to je k výročí narození Karla IV.,“ uvedla dále Csáková. Ve svém zamyšlení ještě pokračovala.

„Já si rozhodně nemyslím nic špatného o Danielu Landovi, on je maximální vlastenec. Kdokoliv si cokoliv myslel a řekl v rámci svého muzikantského vývoje, tak to přece není nic proti ničemu, neboť každý máme nárok na určité postoje v určitém období života a obzvláště člověk, který prožil naplno minulý režim. Myslím si, že se dělá až příliš humbuk kolem věcí, které nejsou až tak nadgalakticky důležité. Já na tyto věci, které se týkají muziky, ovšem nejsem stoprocentní kritik. Když ale pan radní měl pohnutku a dal Danielu Landovi svou důvěru, čímž mu vzdal jakýsi kredit, tak asi ví, proč to dělá. Já osobně si myslím, že Landa je velmi nadaný umělec, a pokud se k tomuto projektu postaví čelem, tak to bude podle mého soudu maximálně odpovědně. Všechny protesty, hlasy umělců a takové ty bojkoty, které panují – a panují vždy obzvláště kolem takovýchto podobných věcí – jsou totiž převážně ve vlastním zájmu těch dotyčných, kteří dělají pak logicky humbuku nejvíc. Každý má ale v rámci života možnost změnit na cokoliv názor, tak aby to nebylo na hraně se zákonem anebo v souladu s nelegálními věcmi,“ dodala Csáková.

„Daniel Landa má stejně kontroverzní minulost jako já. Ale mně by nevadilo, kdyby složil dobrou hymnu. Je to talentovanej kluk,“ poslal odpověď SMS zprávou zpěvák Michal David

„O Landovi mi nemluvte vůbec nic, neboť k tomuto člověku, který si za podpory fašismu dovolil nazpívat písničky Karla Kryla, nemám co říci. Chudák Karel se musel tehdy obracet v hrobě, když zpěvák skupiny Orlík, která propagovala fašismus, si dovolila nazpívat jeho písničky. To je celé, co bych vám k tomu řekl, a dál se o tomto člověku nebudu bavit,“ řekl ParlamentnímListům.cz zpěvák Milan Drobný.

Spojení Karla IV. s tímto dacanem?

Také herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská vyjádřila nad Landou jisté znechucení. „O Landovi se nechci bavit. Dopadlo by to totiž urážkami. Navíc spojení Karla IV. s tímto dacanem? Promiňte, pro mě to je neskousnutelné!“ zdůraznila Filipovská.

Vyjádřila se i zpěvačka a moderátorka Petra Černocká. „Vyjádřím se k tomu jen čistě pocitově. Proti muzice, kterou Daniel Landa produkuje, nic nemám. Ale určitě se najdou i ostatní autoři, kteří by mohli složit k této akci muziku, on rozhodně není jediným, který by to dokázal. Možná že by bylo lepší to dát někomu, kdo nemá takovou kontroverzní minulost,“ řekla Petra Černocká. Nevadí jí ovšem příliš fakt, že Praha k této akci nevypsala konkurz.

„U nějaké akce je podmínka výběrové řízení vypsat, ale u tohohle je to zřejmě dohodnuté lidmi, kteří jsou v nějaké partě a věnují se tomu. Proto to asi podmínkou nebude. Vždyť nejde o nějaký miliardový kšeft. Bylo by ovšem hezké, kdyby padlo kolem toho několik jmen a pak se z nich vybralo,“ doplnila Černocká.

Ani zpěvačka Helena Vondráčková se nad jménem Daniela Landy nijak nepohoršila. „Já o této akci pražské radnice také nic nevím, i když je mi známo, že Karel IV. bude mít výročí. Ale proti Landovi jako skladateli absolutně nic nemám a myslím si, že spojovat jeho tvorbu s nějakým jeho byť politickým názorem je docela nesmyslné. Pokud napíše něco, co bude hodnotné, tak proč ne? Mě tento projekt v rukách Landy proto nijak neuráží a ani nevadí, a pokud napíše k tomu adekvátní a dobrou hudbu, tak nejsou žádné námitky,“ uvedla pro náš web Vondráčková.

Politikaření do umění nepatří!

K tomu, že se nad Landovým jménem již veřejně čepýřil radní Petr Dolínek, se jen rozpačitě usmála. „Já bych do toho žádné emoce nevpouštěla, a to ani politické námitky. Politikaření do umění totiž nepatří. Buď je špatná hudba, anebo dobrá,“ vysvětlila Vondráčková.

„Já o spojení Landy s touto tematikou nevím. Nezlobte se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagoval na dotazy ParlamentníchListů.cz známý moderátor Leoš Mareš, který několikrát za sebou moderoval různé pěvecké televizní soutěže, ale například i anketu popularity Český slavík.

„K těmto věcem se nechci vyjadřovat, ovšem o spojení Landy s touto věcí vím, neboť o tom včera referovali v televizi,“ odvětila lakonicky také zpěvačka Eva Pilarová.

Že by Danova propagační finta?

Hudebník, novinář a skladatel Ondřej Hejma prý rovněž nemá, co by k této akci řekl, neboť nechce své kolegy nijak hanět a ani chválit – to vypadá vždy trochu divně – ale napadla jej prý v souvislosti s tím vším jedna vec: Že to trošku zavání nějakou „Danovou propagační fintou“.

„Tuto věc slyším poprvé od vás a vůbec o ní nic nevím. A Daniela Landu neznám. Vím, že to je nějaký zpěvák, ale v životě jsem ho neviděl zpívat a ani nevím, co složil. Takže se k jeho jménu nemůžu vyjádřit,“ zmínil lakonicky taktéž i bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák.

Pomyslnou tečku za názory udělal poslanec ČSSD, bývalý ministr kultury a také někdejší herec Vítězslav Jandák (ČSSD). „Já bych vůbec neměl proti Danielu Landovi nic. Naopak bych přivítal, kdyby muziku na oslavy výročí narození Karla IV. skládal on, neboť si myslím, že je to pan muzikant. Takže bych byl samozřejmě pro,“ řekl Jandák ParlamentnímListům.cz.

Pokud ovšem Landovi vyčítají, že je exponentem krajní pravice, tak nad tím se prý usmívá. „Ví někdo dnes, co je pravice a co je levice? Já si myslím, že je už svět v takovém binci, že to nikdo neví,“ dodal.

Landa prý vyhrožuje Dolínkovi

Zatímco se ParlamentníListy.cz tázaly umělců na jejich názory, web Týden.cz přišel s tezí, že Landa prý poslal pražskému náměstkovi Petru Dolínkovi formou SMS zprávy výhrůžku.

„Tady Daniel Landa, rád bych s Vámi krátce hovořil. Stejně k tomu dojde, ale rád bych to řešil v míru a klidu. Nepodceňuju Vás, ani Vy mne ale nepodceňujte. D. L.,“ přišlo totiž včera prý Dolínkovi z Landova mobilního telefonu.

Landovu textovou zprávu ovšem Dolínek nechtěl příliš komentovat. S umělcem, který si v poslední době říkal Žito 44, se ale potkat nehodlá. „Nevidím důvod se s ním scházet. Zastrašování není styl, který bych respektoval,“ řekl pro Týden.cz Dolínek.

Daniel Landa na svém profilu na sociální síti dnes odpoledne zveřejnil text písně ke Karlovi IV., která je kromě jiného napsaná a plánovaná na podzimní CD Žito vedle další písně, jež pojednává o smrti Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku. Landa tuto píseň pojmenoval „Nový Jeruzalém“:

Text písně:

Tvůj otec Jan, král, tuhle zemi neměl nikdy příliš rád.

Pro její vzdor, vztek, intriky a primitivní směr.

Přijel jsi sem k nám, nedali ti k nocování žádnej hrad.

Zapadlý Čechy, černá díra, bídná královna všech děr.


Však ty jsi byl syn, starý český krve rodu Přemysla.

Takže sis řek, že tady musí slavný město stát.

Ta stará zem je napojená na hvězdy a na čísla.

Drahokam v blátě jen ho pracně z toho bláta vydlabat.


Naše české království je krajina Tvý matky

Bůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.

Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,

(jako) věčná hvězdná Brána, kde jsou odemčený vrata.


A tak sis řek, já proměním sluj plnou trní v zahradu!

Jak Matku svou ji budu vroucně milovat a ctít.

Vložil jsi sem část původního nebeskýho pokladu.

Jak Nový Jeruzalém nakázal jsi Prahu postavit.


Naše české království je krajina Tvý matky

Bůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.

Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,

(jako) věčná hvězdná Brána, kde jsou odemčený vrata.


Pozval jsi sem k nám ze všech koutů světa slavný mudrce.

Ať proměněj zem v chrám, kterej označuje střed.

Pramáti všech škol zasadil jsi tady přímo do srdce!

Kámen vzácnej na koruně září, aby očaroval svět.

Naše české království je krajina Tvý matky...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …