Dal 300 tisíc Petru Pavlovi, 600 tisíc straně odsouzeného. Chce monarchii

12.01.2023 15:14

Generál Pavel má zajímavého sponzora. Svou podporu mu vyjádřil JUDr. Zdeněk Prázdný, developer a monarchista, zakladatel Českého královského institutu. Tento muž, který finančně podpořil i monarchistickou stranu Korunu českou vedenou pravomocně odsouzeným RNDr. Radimem Špačkem, poslal jedenáctého ledna Petru Pavlovi na transparentní účet tři sta tisíc korun. Přitom ještě nedávno prohlašoval, že prezidentský úřad je drahý a nefunkční a volby společnost polarizují.

Dal 300 tisíc Petru Pavlovi, 600 tisíc straně odsouzeného. Chce monarchii
Foto: Repro FCB
Popisek: JUDr. Zdeněk Prázdný

ParlamentníListy.cz den před prezidentskou volbou nahlédly na transparentní účty kandidátů, a u Petra Pavla objevily zajímavou věc. Jedenáctého ledna připlulo na jeho konto tři sta tisíc korun z osobních peněz JUDr. Zdeňka Prázdného. Uvedená částka poslaná na účet pár dní před volbami nás zaujala, a tak jsme pátrali dál.

Zdeněk Prázdný vystudoval práva, učil na gymnáziu a působil i jako realitní makléř. Během let se osamostatnil a v roce 2012 založil developerskou skupinu Traxial a.s., která se věnuje především komerčním projektům jako obchodní centra, retailové parky apod. Dle údajů na webových stránkách jde o úspěšnou firmu. Realizovali například projekty v Rakovníku, Poděbradech nebo na pražském Chodově.

Zálibou Zdeňka Prázdného je historie, a zřejmě to ho přivedlo k myšlence obnovy monarchie. Založil Český královský institut, nepolitickou organizaci, která má Čechům skrze diskuse, kulaté stoly a kulturní akce přiblížit pozitiva obnoveného království.

„V Evropě najdeme příklady, kdy se z monarchie sice stala republika, ale posléze se země k monarchii zase vrátila. Třeba Španělsko nebo Belgie…“ vysvětloval Zdeněk Prázdný v jednom z kulatých stolů. 

Když však padne dotaz na konkrétní styl přechodu republiky ke království, Prázdný nedokáže  jasně reagovat: „Nabízí se referendum, ale já si osobně nemyslím, že referendum je nejlepší řešení…“

Monarchistické zřízení je dle jeho názoru ale to nejlepší možné, protože „při přechodu k republice dochází k revolucím a všelidovému teroru, republika je ve svých počátcích vždy nějakou formou diktatury, podívejme se třeba, jak to probíhalo v Rusku, Francii nebo Německu…“

Zdeněk Prázdný tvrdí, že prezidentský úřad je drahý a nefunkční a přímá volba poškozuje politický systém. „Ale ani nepřímá volba není o nic lepší,“ říká Prázdný. „Tam je zase riziko nějakého handlu. Slovy Františka Josefa I. – mou rolí je bránit moje národy před zlovůlí politiků,“ prohlásil sponzor Petra Pavla v diskusi. „Kdybychom měli na Hradě krále, garantovalo by to jistotu, že důležité posty, jako třeba členství v radě národní banky nebo jmenování předsedy Ústavního soudu, by neobsadil člověk blízký politickým stranám.“ Prázdný tím poukazoval na Pavla Rychetského, někdejšího člena ČSSD, kterého do funkce jmenoval Miloš Zeman, bývalý předseda sociálních demokratů.

Zdeněk Prázdný sice tvrdí, že mandát získaný ve volbách politikům „dává více jistotu, která až hraničí s balancováním na hraně ústavnosti,“ to mu však letos nebránilo, aby z osobních zdrojů poslal Petru Pavlovi tři sta tisíc korun.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Jak však ParlamentníListy.cz zjistily, JUDr. Zdeněk Prázdný není štědrý poprvé. Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že v roce 2021 podpořil monarchistickou stranu Koruna česká šesti sty tisíci korunami. 

Tuto stranu, která při volbách opakovaně nedostává ani procento vede Radim Špaček, který byl v roce 2015 pravomocně odsouzen za ekonomické delikty na čtyři roky vězení a k náhradě sedmadvacetimilionové škody v kauze likvidace Nadace pro rozvoj regionů. 

Ačkoli si svůj trest „odseděl“, dlouholetým bojovníkem za jeho nevinu je někdejší disident a nynější publicista Jan Urban, který ho pravidelně hájí v textech na serveru HlídacíPes.org. Špaček byl dle něj obětí „s politiky spolupracujícího rampulovského Vrchního státního zastupitelství“. 

Špaček se netají vyhraněnými názory, v interview DVTV například prohlásil, že „vznik samostatné ČSR byl největší politický omyl v našich národních dějinách.“

Pro CNN Prima News se zase zamýšlel, „jakým způsobem definujeme Čecha?“ 

Sponzor zarytého monarchisty Špačka tedy zároveň v prezidentské volbě podporuje generála Petra Pavla.

ParlamentníListy.cz se proto snažily získat osobní vyjádření Zdeňka Prázdného, aby se k Pavlově podpoře mohl vyjádřit a vysvětlit svou motivaci. Jeho asistent slíbil, že odpovědi pošle na e-mail, v době uzavírky tohoto článku však k tomu nedošlo.

Nabízíme proto alespoň Prázdného oficiální vyjádření z facebookových stránek Českého královského institutu: „My monarchisté bychom samozřejmě na Hradě rádi viděli krále, resp. nepolitického panovníka. Zatím nemáme monarchii, nemáme krále, nemáme panovníka, ale budeme volit prezidenta. Koho ze současných kandidátů Český královský institut podpoří? Vycházeli jsme z několika předpokladů, a to hlavně z těch, které kopírují postavení panovníka ve společnosti. Vyřazovací metodou jsme se dopracovali k tomu, že podpoříme generála Petra Pavla. Domníváme se, že z kandidátů, kteří se nabízejí, je jako jediný schopen zvýšit důstojnost prezidentského úřadu a současně může být sjednotitelem národa, který nebude, ať ve své volbě, nebo ve výkonu funkce, národ rozdělovat. Ty, kdo nás vyslechnou, a doufám, že i pochopí, děkujeme.“

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření také tým Petra Pavla. Dotázaly se, co generál Pavel říká na to, že ho podporuje příznivec monarchie a sponzor strany, jejíž předseda byl nepodmíněně odsouzen. ,,Kritéria pro výběr podporovatelů jsou uvedena na webu, včetně toho, od koho peníze nepřijímáme," odpověděla redakci Pavlova ředitelka komunikace Markéta Řeháková s odkazem na příslušná pravidla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

JUDr. Prázdný., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHernie , 12.01.2023 15:42:02
Je zajímavé, že i ze vzdělaného člověka peníze udělají skot. To jsou hovadiny, jako kdyby blila Němcová.

|  5 |  0

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …