Další Bakalova šmouha na pověsti. Kvůli vykastrovanému domu na Hradčanech bylo podáno trestní oznámení. Máme vše z první ruky

21.12.2017 13:20

Trestní oznámení kvůli domu u Drahomířina sloupu aktuálně leží na státním zastupitelství. Je tam staveniště a únikové protipožární cesty jsou zablokovány, takže situace hrozí katastrofou. Jediný obyvatel domu Bohumil Vejtasa volá původce krizového stavu k zodpovědnosti a bojí se o život. Na místě měla vzniknout Knihovna Václava Havla, ale všechno bude možná úplně jinak.

Další Bakalova šmouha na pověsti. Kvůli vykastrovanému domu na Hradčanech bylo podáno trestní oznámení. Máme vše z první ruky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel se Zdeňkem Bakalou

Trestní oznámení na neznámého pachatele. To v pondělí podal na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 poslední obyvatel domu U Drahomířina sloupu na pražských Hradčanech inženýr Bohumil Vejtasa. ParlamentníListy.cz mají dokument k dispozici. Dům patří kontroverznímu miliardáři Zdeňku Bakalovi, který z něj chtěl vytvořit reprezentativní Knihovnu Václava Havla. Ta měla být v jedné třetině domu otevřena již v roce 2013, ale v současnosti tam probíhají stavební práce a objekt zevnitř vypadá, jako kdyby tam spadla bomba. Na dveřích domu visí cedule jako „Vstup na staveniště zakázán“ a „Zákaz fotografování a pořizování videozáznamů“.

Vrací se mafiánské metody?

„Celkově je možno tedy konstatovat, že nynější nezákonná akce (likvidace jediného požárního únikového otvoru) je mstou, společným záměrem a činem osob (zástupci investora, vedoucí stavebního odboru MČ Prahy 1, MHMP, firmy Podzimek a podobně) v rámci zločinného spolčení s příslušnými korupčními znaky, jež způsobují obecné ohrožení,“ píše se v trestním oznámení.

„Před několika měsíci byly zazděny dveře a minulý týden zablokováno okno. Všechno mělo sloužit k úniku v případě požáru. Okno bylo kolaudováno v roce 1978 a tímto došlo k porušení pokojného stavu a ohrožení mého života,“ říká Vejtasa a dodává: „Připomíná mi to začátek devadesátých let v centru Prahy, kdy novodobí restituenti prodávali za hotové domy sicilským investorům, kteří odpojovali obyvatelům plyn a vodu, aby je vystrnadili.“

Sedmašedesátiletý senior v domě žije přes čtyřicet let a nyní zažívá peklo. „Mám obavu, že spadla možná škraboška havlovské humanity a americké filantropie. V případě domu, kde chci dožít s dodávkami plynu a elektřiny, bez kremace zaživa.“ Ostatně již v roce 2012 došlo k pokusu o statické zničení jeho bytu – bourání spodní nosné zdi. Po týdnu mu kvůli „neúmyslnému činu“ ukrajinských zedníků pod bytem unikal půl hodiny plyn. Na vše má papíry, již tehdy podával přes právníka trestní oznámení, ale policie věc odložila.

Asi přijdou Asiaté

Z domu U Drahomířina sloupu měla vzniknout Knihovna Václava Havla. V novinách se několikrát objevilo, že je tam plánováno vybudovat i bazén a čtyři výtahy. „Je smutné, že místo velké Knihovny Václava Havla – přítele dalajlámy – zde bude možná skromnější muzeum například s názvem 5000 let čínské kultury. Nedávno jsem tady totiž zahlédl tři developery, dva z Asie, jak si prohlížejí stavební plány. Cením si čínské kultury neboť Číňané psali básně už v době, kdy jsme si tady v Evropě malovali zadky kyjema na modro. Ale tohle je dost velký paradox,“ říká ironicky.

V současnosti je na stole divoká privatizace OKD a nesplněný slib ohledně odprodeje čtyřiceti tisíc ostravských bytů jejich obyvatelům. Na Loretánském náměstí však vznikl pro pověst Zdeňka Bakaly další problém. Vejtasa je navíc předsedou Hradčanské obce a místní Strany občanské sebeobrany (SOS). Chtěl se s Bakalou domluvit na svém dožití v domě, ale veškeré naděje na smysluplné vyřešení situace skončily v roce 2014.

Tiskový mluvčí Zdeňka Bakaly z firmy Bison & Rose Vladimír Bystrov, kterého jsme oslovili, nejdříve slíbil vyjádření, ale doteď ohledně kauzy mlčí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …