Další milionové dotace. Platí stát, platí Brno, platí Masarykova univerzita. Předseda ODS. Jeho syn. Trháme pavučinu, boříme pyramidu peněz

08.10.2021 4:49 | Kauza

„Časopis o kultuře a společnosti vychází v různých podobách od roku 1990.“ Tolik k základní informaci o velmi málo známém dvojměsíčníku Kontexty. Konzervativní revue podle dostupných zjištění vychází od konce osmdesátých let. V letech 1988–1989 byla vydávána neoficiálně jako samizdat pod názvem Střední Evropa – brněnská verze. Od roku 1990 do roku 2002 jako Revue Proglas, mezi lety 2003–2008 jako Revue Politika. Pod současným názvem Kontexty vychází od roku 2009.

Další milionové dotace. Platí stát, platí Brno, platí Masarykova univerzita. Předseda ODS. Jeho syn. Trháme pavučinu, boříme pyramidu peněz
Foto: Facebook.com/KontextyCZ
Popisek: Petr Fiala na propagačním videu ke Kontextům. „Již více než třicet let vydáváme s přáteli časopis…“

Šéfredaktorem Kontextů je František Mikš. Tady zastavme.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
Časopis o kultuře a společnosti vydává Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) ve spolupráci s nakladatelstvím Books & Pipes. Mezi zakladatele CDK patří předseda ODS Petr Fiala. Ten už prý působí jen jako odborný garant ve správní radě a nepobírá za to žádný plat ani náhrady. Nepodílí se ani na konkrétních projektech. Redakci to za CDK sdělil předseda správní rady František Mikš. Tentýž Mikš je shodou okolností taky předseda správní rady ústavu Books & Pipes. Skutečně jde o ústav. Na justici je u tohoto nakladatelství uvedena zkratka z.ú.

Pokud vám nic neříká, tak ústav dle občanského zákoníku označuje právnické osoby ustanovené za účelem provozování určité společensky nebo hospodářsky prospěšné činnosti. PL se podívaly do registru smluv a z výpisu zjistily, že důležitým partnerem ústavu Books & Pipes není v tomto ohledu nikdo jiný než Masarykova univerzita.

Ta si u Books & Pipes domluvila například výrobu a vydání knižní publikace „Od objevu k interpretaci". Šlo o sumu 250 tisíc korun bez DPH, což je dost. Náklad knihy je podle smlouvy, kterou máme k dispozici, 350 kusů.

„Ve sjednané ceně, která je smluvní cenou nejvýše přípustnou a závaznou pro dobu zdárné realizace předmětu a účelu této smlouvy, jsou zahrnuty zejm. redakční a korektorské práce, vytištění a dodání výtisků požadovaných objednatelem."

Rektorem Masarykovy univerzity byl Petr Fiala dvě funkční období, mezi lety 2004 a 2011.

Vyhledané smlouvy s Books & Pipes, z.ú. Zvýrazněna je Masarykova univerzita a město Brno

zdroj: registr smluv

Zpět ke Kontextům.

Petr Fiala zde podle tiráže působí jako editor. V redakci naleznete i jeho jmenovce, jistého Martina Fialu. Ten je podle dalšího zjištění také redaktorem v nakladatelství Books & Pipes. Martin Fiala se narodil v roce 1993. Když se podíváme do knihy Rozum proti populismu, což je knižní rozhovor s předsedou ODS, tak se dočteme, že „když jí (manželce, pozn. red.) bylo dvacet, narodil se první syn Martin." Svatba Fialových proběhla v roce 1992, o rok později prý měli první dítě. Ano, Martin Fiala je synem Petra Fialy.

Knihu Rozum proti populismu vydalo nakladatelství Books & Pipes, editorem byl František Mikš.

Vztahy a vazby kolem předsedy ODS a kandidáta na premiéra země bychom měli.

Jenže to není až tak podstatné. PL se pozastavily, stejně jako řada dalších čtenářů, nad finančními příspěvky, které do Kontextů dlouhé roky plynou. A málo jich rozhodně není.

Časopis na svých oficiálních stránkách uvádí, že vychází s finanční podporou Statutárního města Brna, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR. Naše redakce se na příslušné zástupce institucí obrátila.

O Kontextech

zdroj: CasopisKontexty.cz

Tiskový mluvčí Brna Filip Poňuchálek nás odkázal na vyhledávač dotací. Z něho lze vyčíst, že Brno dalo Kontextům od roku 2014 rovných 945 tisíc. Dotace z Brna odcházely pravidelně každý rok. V roce 2014 šlo o 40 tisíc, v 2015, 2016 i 2017 shodně po sto tisících, v 2018 šlo o 95 tisíc, další rok opět o 100 tisíc, v roce 2020 se částka zvýšila na 140 tisíc a letos dokonce na 270 tisíc.

Na Kontexty skutečně přispělo i Ministerstvo kultury, byť se skřípěním zubů. V roce 2017 se jednalo o 400 tisíc, v roce 2018 o 350 tisíc, v roce 2019 o 290 tisíc korun, v roce 2020 hovoříme o 265 tisících, a v roce 2021 o 275 tisících. Jednoduché to však nebylo.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29727 lidí
„Komise vnímá příliš vysoké náklady v porovnání s ostatními periodiky. Zaměření periodika je neliterární, spíše politicko-společenské, není téměř žádná inovace, časopis má minimální propagaci," uvedla hodnotící komise resortu kultury v roce 2020. Avizované náklady časopisu přesáhly jeden milion korun.

Abychom byli konkrétní, v roce 2020 chtěly Kontexty půl milionu, dostaly 265 tisíc.

V odborné komisi pro podporu literárních periodik a akcí v roce 2020 seděla například redaktorka Olga Jeřábková, básnířka Simona Racková, vysokoškolský pedagog Erik Gilk či pracovník v sektoru NNO Jan Delong.

Pro úplnost dodejme, že třeba časopis HOST chtěl dotaci 3.150.000 korun, Souvislosti si přály 490 tisíc, jistý Lógr 195 tisíc, Revolver Revue úctyhodných 1,5 milionu a online iLiteratura.cz by ráda obdržela 1,3 milionu.

To však nebyla jediná negativní reflexe časopisu, který požadoval dotaci na provoz a existenci.

Reakce na FB, září 2021

.....

..........

zdroj: Facebook.com

„Soustřeďuje se na zavedený okruh čtenářů; v předloženém popisu projektu je nezřetelná koncepce budoucího směřování. Výhrady komise se týkají minimálního počtu předplatitelů; úroveň propagace by mohla být důslednější (účast na několika prodejních festivalech je jako propagační aktivita nedostatečná). Výrobní náklady jsou nepřiměřeně vysoké ve srovnání s obdobnými tištěnými periodiky," napsala komise kultury už v roce 2019.

V proudu veřejných peněz to však ničemu nevadilo.

Další prostředky šly ze Státního fondu kultury ČR.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Po sečtení zjistíme, že na zmíněný časopis šla podpora přes čtyři miliony korun. Na prakticky neznámé periodikum jde o astronomickou sumu.

PL se rovněž podívaly na obsah. Sám Petr Fiala na propagačním videu upozorňuje na svůj nový text Politika v čase koronaviru. V něm se mimo jiné píše: „Babiš projevil obvyklý autokratický reflex, když strhl veškerou mediální pozornost na sebe a začal se věnovat sebepropagaci a mikromanagementu. Výsledek byl katastrofální, protože to, co v dobrých časech tolik nevadí, je v okamžiku krize nepřijatelné. Že král je nahý, bylo zřejmé i lidem, kteří k Babišovi nemají vyhraněný vztah. Vedle propagandistického šílenství Andreje Babiše a zmateného poskakování jeho vládních pomocníků najednou paradoxně začala i oslabená a ponížená sociální demokracie působit kompetentně a věcně."

Článek nelze touto optikou považovat za nic jiného, než za postoj opozičního politika vůči vládnoucí garnituře. „Politická propaganda nenávidí systém. Proto Babiš a Zeman opakovaně zpochybňují instituce, vystavují útokům tu parlament, tu bezpečnostní složky státu," píše dále Fiala.

Premiéra Babiše v daném materiálu zmínil mnohokrát.

ParlamentníListy.cz čelí v souvislosti s publikováním materiálů o příspěvcích a dotacích subjektům okolo Petra Fialy až nenávistné kritice. Je to na pováženou, jelikož všechny medializované informace pocházejí z veřejných zdrojů. Stejně jako následující citace.  

„Schopnost získat dotace není podstatou podnikání, tou je pouze tvrdá práce statisíců podnikatelů a živnostníků, kteří přispívají k rozvoji České republiky." Petr Fiala, Novinky.cz, 27. 1. 2016

V souvislosti s dotacemi oslovily PL vybraná česká periodika. Dotaz mezi vydavateli přivodil smích, někdy až nepochopení. Jedna odpověď se však nad ostatními vyjímala.

„Děkujeme za neobvyklý dotaz. Naše odpověď je - ne. Časopis National Geographic nedostává žádné státní dotace, ani jeho mateřská americká edice není nijak státně podporovaná. Naopak National Geographic Society, tedy společnost, pod jejíž hlavičkou časopis vychází, finančně podporuje vědecké výzkumy, expedice a projekty na všech kontinentech. Dosud poskytla přes 14 000 grantů pro tyto účely,“ sdělila redakci editorka Alexandra Petříková Karpenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …