Dlužníci, třeste se. Pospíšil vás nažene soukromým exekutorům, burcuje Tejc

29.01.2012 21:18

Kritizovat exekutory může jak chce, za současný stav je ale odpovědná právě ODS, říká o tvrdých slovech ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) proti metodám exekutorů expert ČSSD v oblasti justice Jeroným Tejc. Ministr prý dělá pravý opak toho, co říká v médiích, v tomto případě v nedělních OVM.

Dlužníci, třeste se. Pospíšil vás nažene soukromým exekutorům, burcuje Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Ministr spravedlnosti si kritiku vysloužil za své výroky o fungování exekutorů v ČR. Tato profese opakovaně čelí kritice za to, jakým způsobem postupují proti dlužníkům. Čísla navíc ukazují, že v posledních třech letech se přes Česko převalila exekuční tsunami. Ministru Pospíšilovi se především nelíbí fakt, že exekutoři při výkonu své funkce opakovaně překračují zákon. Proto prý podal již desítky kárných žalob, celkem na třetinu všech českých exekutorů.

„Považuji za velký problém, že nejsou dodržovány zákony, které byly přijaty. Zákony např. zamezují tomu, aby bylo možné kvůli malému dluhu prodat např. dlužníkův dům,“ rozčiluje se Pospíšil. K největším nespravedlnostem dochází tam, kde dlužník opomene nějaký malý dluh a za několik let na to k němu dorazí exekutor. Proto prý ministr prosazuje přijetí předžalobní výzvy. Dlužníka upozorní na skutečnost, že něco dluží a dá mu možnost dluh zaplatit.

Pospíšil prý účelově mate veřejnost

Ministr šel ale ještě dál. Jeho úvaha o zrušení exekutorů a náhradě tzv. švýcarským modelem, kdy jsou vymáhání a stanovení výše odměny ponechány na věřiteli, ale velice pobavil dřívější Pospíšilův stínový protějšek, Jeronýma Tejce z ČSSD. "Pan ministr už neví kudy kam v té kličkované, kdy jej dohnala jeho odpovědnost za vlastní činy, respektive nečinnost v posledních pěti letech. ODS má jeho resort v rukách od roku 2006," připomíná pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Podivnější je prý ministrova kritika ve chvíli, kdy ve sněmovně leží nový zákon, upravující pozici vymahačů. "Bude se to projednávat příští týden. On tam chce zrušit soudům možnost provádět výkon rozhodnutí, což znamená, že úřady se budou muset obracet na soukromé exekutory. Ti budou rozhodovat sami, zda exekuci nařídí. To je přeci v příkrém rozporu s jeho slovy," vysvětluje Tejc. Pospíšila prý nechce obviňovat z neznalosti předkládané legislativy, takže mu zbývá jediné vysvětlení: Šéf resortu spravedlnosti prý účelově mate veřejnost. "Exekutoři tak získají silnější nástroje," varuje Tejc s tím, že i problémy s kontrolou exekutorů jdou na vrub Pospíšilova resortu.

Exekutoři: Fakta žádná, k emotivním výrokům se ještě vyjádříme

Pospíšilovo vystoupení se nelíbilo ani exekutorům, o nichž hovořil. "Ono v podstatě není co dementovat, pan ministr operoval se špatnými údaji. K jeho emotivně zabarveným výrokům se Exekutorská komora vyjádří počátkem příštího týdne," informovala Parlamentnílisty.cz její mluvčí Petra Báčová.

Odměny exekutorů jsou v současnosti stanoveny ministerskou vyhláškou. "Nyní bude novelou zákona stanoveno, že se odměna exekutora snižuje o 50 procent v případě, že dlužník uhradí částku do 15 dnů. My toto pravidlo už praktikujeme," uvedla Báčová. Stejně se sníží náhrada již vzniklých výdajů na 1750 Kč. "Toto samozřejmě exekutoři respektují. Nicméně myšlenku pana ministra, aby o výši jejich odměn rozhodoval soud, považujeme za neproveditelnou. Šlo by o další zatížení justice," dodala mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …