Do Chanova dorazilo asi sedmdesát extrémistů. Policie je v pohotovosti

07.04.2012 13:53

Na mostecké sídliště Chanov dorazilo před sobotní třináctou hodinou zhruba sedm desítek radikálů. Svolala je totiž Dělnická strana sociální spravedlnosti mimo jiné na protest proti "vyhazování policistů z oken". Obyvatelé sídliště, převážně Romové, na průvod čekají s transparenty. Přijeli je podpořit lidé z iniciativy Nenávist není řešení.

Do Chanova dorazilo asi sedmdesát extrémistů. Policie je v pohotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený panelový dům v Chanově

Na mostecké sídliště Chanov dorazilo před sobotní třináctou hodinou zhruba sedm desítek radikálů. Svolala je totiž Dělnická strana sociální spravedlnosti mimo jiné na protest proti "vyhazování policistů z oken". Obyvatelé sídliště, převážně Romové, na průvod čekají s transparenty. Přijeli je podpořit lidé z iniciativy Nenávist není řešení.

"Na nádraží, kde měli účastníci pochodu ve třináct hodin sraz, jich je asi čtyřicet. Ještě čekají na vlak od Plzně, pak se vydají nahlášenou trasou do Chanova," informovala policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Jak uvedl server iDnes.cz z vedení strany (DSSS) je na místě v tuto chvíli severočeský lídr Petr Kotáb, za sebou má již rozmluvu z antikonfliktním týmem. Podle vlajek se pochodu účastní členové z Krupky, Nejdku, Ústí a Teplic.

V Chanově je podle serveru před domy okolo sto padesáti Romů. Mají transparenty s hesly "Vaše řešení známe, odejděte", "My jsme tady doma" nebo "Dejte nám práci".

"Bránit pochodu nebudeme. Jsou tu i tři kněží a před chvílí byla bohoslužba. Kněží uvedli, že ze strany neonacistů je to znesvěcení Velikonoc," řekl Miroslav Brož z iniciativy „Nenávist není řešení“.

Evangelický farář pro mládež v Praze Mikuláš Vymětal, který je také na místě, zdůvodnil serveru Romea.cz to, proč do Chánova přijel: "Mám vlastně dva důvody. Vnější spočívá v tom, že mě sem vyslal konvent, čili pracovní věc. Je nás tu víc, abychom svojí přítomností vyjádřili podporu místním Romům. Další důvod je vnitřní. Osobní. Půlka mé rodiny zahynula v koncentračním táboře. Proto cítím jako svoji povinnost se podobných akcí účastnit, " řekl.

Záminkou k sobotnímu pochodu se stal případ z 19. března, kdy šel jeden z policistů ve čtvrt na osm večer do jedno z místních vybydlených panelových domů prověřit informace, že se uvnitř skrývají hledané děti. Narazil tam však na dvaatřicetiletého narkomana, zřejmě pod vlivem toluenu.

Ten policistu pravděpodobně i kvůli halucinacím, jež může tato těkavá látka způsobovat, napadl. V prvním patře domu, kde se vše odehrálo, ho něčím udeřil do hlavy, pořezal ho na hrudníku a rukou. Policista také utrpěl zranění, která svědčí o tom, že spadl z výšky. Policie však dosud nesdělila, zda ho narkoman z okna opravdu vyhodil.  

Ihned po incidentu bylo místním obyvatelům jasné, že se narkomanův útok může obrátit proti všem v Chanově.

Přitom se tam prý situace za poslední roky hodně zlepšila. Údaje policie dokonce říkají, že i kriminalita klesla o sedmdesát procent.

Sídliště Chanov vzniklo na přelomu 70. a 80. let minulého století. Mělo být ukázkou práce tehdejšího režimu s Romy, kteří se tam stěhovali z bouraného starého Mostu i ze Slovenska. Postupně se z něj však stalo ghetto s velmi neslavnou pověstí. V současnosti prý však lidé, kteří z Chanova kdysi utekli do Mostu, opět žádají o to, aby mohli na tomto sídlišti získat byt. Obnovily se tam totiž chodníky, veřejné prostory, rekonstruují se vybydlené domy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …