Dobeš odmítá chyby za 53 miliard. Odvolaný Vitula se táže: Snad záměr?

28.02.2012 22:43

Ministerstvo školství (MŠMT) se pod vedením Josefa Dobeše (VV) otřásá v základech. Skandál střídá další skandál. Největší šrám - na tváři ministerstva - zanechala hrozba zastavení dotací Evropské unie do školství. Ministr školství Dobeš však pochybení zarytě popírá, podle něj žádné takové riziko nehrozí.

Dobeš odmítá chyby za 53 miliard. Odvolaný Vitula se táže: Snad záměr?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Audit Evropské komise zjistil chyby, kterých se mělo ministerstvo školství dopustit, v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z tohoto projektu Česká republika přitom mohla čerpat až 53 miliard korun. Nyní může o tyto finanční prostředky přijít. Na hlavu ministra tak padá další ostrá kritika.



Ještě na počátku února Dobeš na tiskové konferenci tvrdil, že zastavení čerpání dotace Vzdělávání pro konkurenceschopnost České republice nehrozí. Nyní musí MŠMT zavést do 31. března účinná opatření, kterými napraví výtky Evropské komise. V opačném případě může školství o peníze skutečně přijít.
Dobeš se přitom s problematikou čerpání peněz z evropských fondů potýká již delší dobu. Evropská komise nejvíce kritizovala připravované projekty OKNO (Obecné kompetence našim občanům) za půl miliardy a SPORT za 650 miliónů. Projekt SPORT, kvůli kritice, musel Dobeš dokonce již zastavit.

Vitula: Otázka je, zda se jedná o chyby nebo záměr

Dobeš se brání, že problémy s čerpáním peněz z evropských fondů jsou výsledkem hospodaření předcházejícího vedení sekce EU fondů Jana Vituly. Ten vinu odmítá a chyby v řízení MŠMT pro ParlamentníListy.cz okomentoval: “Otázka je, zda se jedná o chyby nebo záměr. Bez ohledu na tuto otázku je však základním problémem MŠMT mimořádná personální nestabilita. Skutečného odborníka nevychováte za několik měsíců. Je to otázkou několika let a to i u velmi šikovných lidí. Bohužel působení pana ministra provází absolutní nepochopení těchto skutečností.“

Na ministerstvu se to hemží úředníky

Přehnaný počet úředníků bývá Dobešovi také vyčítán. Ministerstvo tvrdí, že nezaměstnává více osob než je nutné: “Na MŠMT nedochází k navyšování počtu úřednických míst, naopak již delší dobu dochází k jejich snižování, přičemž na tzv. ostatních přímo řízených organizacích (spadajících pod MŠMT) došlo k velmi výraznému snížení počtu úřednických míst,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí MŠMT, Radek Melichar.

Podle něj se z celkového počtu úředníků Evropským fondům věnuje adekvátní počet zaměstnanců: “Pokud mohu komentovat situaci na tzv. Skupině IV., která řídí dva operační programy (OP) z EU fondů (OP VaVpI a OPVK), počet nově přijímaných odborníků vzrostl od počátku roku 2011. Schválený nárůst je 80 nových zaměstnanců, kteří se budou věnovat především projektovému a finančnímu managementu a kontrolním činnostem. V obou OP je dohromady k dispozici téměř 113 miliard korun. Je to dáno nejen razantním nárůstem schvalovaných projektů z obou OP (za dobu působení ministra J. Dobeše jde o zdaleka nejvyšší čísla), ale také nutností tyto projekty kvalitně řídit a kontrolovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Melichar.

Vitula: Velká část peněz z EU může končit naprosto jinde než ve školách

Vitula stav na MŠMT vidí jinak. ParlamentníListy.cz upozornil na některé neúspěšné projekty, které MŠT ohrožují nejvíce: “Myslím, že celá řada tzv. individuálních projektů národních (IPN), které se chystají na MŠMT k realizaci je velmi problematických. Často se bohužel stává, že na racionální jádro projektu se nabalí celá řada nesmyslných výdajů na publicitu, tvorbu webů atd., které zcela znehodnotí původní dobrou myšlenku. Když pomineme pochybnosti o účelu takto vynakládaných prostředků, je zcela zřejmé, že by velká část těchto peněz končila naprosto jinde než ve školách.“
Nad MŠMT se tak stahují pomalu a jistě mraky. Situaci asi neprospěje ani tzv. Týden neklidu, kdy studenti plánují demonstrace kvůli připravovaným reformám školství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …