Doktor Macek atentátníkovi na Klause: Jsi jenom hrdina lůzy

01.10.2012 12:24

I bývalý vysoký představitel ODS Miroslav Macek se vyjádřil k páteční střelbě na Václava Klause. Ve všemožných úvahách, které na toto téma zaznívají, totiž podle něj zaniká to nejpodstatnější - co byl zač ten člověk, který na prezidenta střílel. Sám se prý prohlásil za reprezentanta třetiny národa, tudíž by národ měl vědět, kdo ho to z jedné třetiny vlastně reprezentuje. Macek usuzuje, že ve skutečnosti zastupuje jenom lůzu.

Doktor Macek atentátníkovi na Klause: Jsi jenom hrdina lůzy
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Podle Macka jsme se o chrastavském útoku na prezidenta republiky dozvěděli pouze to, že šestadvacetiletý dělník z Liberce střílel paintballovou pistolí na prezidenta, protože podle něj vláda vyhladověla celou třetinu národa. Kromě toho se už můžeme dočíst pouze slovní vatu v podobě úvah o neschopnosti ochranky, nebo žertovné spekulace nad únikem její komunikace.

Anketa

Co si myslíte o atentátníkovi na Klause?

hlasovalo: 3067 lidí

Přitom mnohem důležitější by podle Macka bylo zjistit, co je zač člověk, který toto prezidentovi provedl. Macek by se prý velmi rád dozvěděl například to, v jakém prostředí vyrůstal. „Podle jeho písemného projevu na Facebooku se nezdá, že byl veden ke vzdělání, podle vyjádření sousedů, že „byl tak trochu bordelář“, zřejmě ani k pracovitosti ne,“ usuzuje Macek na svém webu viditelny-macek.cz.

Mělo by být známo, jaký byl zaměstnanec, případně jakou dobu trávil nicneděláním na sociálních dávkách, a jak se snažil zlepšit svoje postavení a příjmy. „Jinak řečeno, jakou měrou si za svoje „vyhladovění“ může sám? Jakou měrou přispěl on sám rukou k dílu, aby tento stát prosperoval ekonomicky i společensky?“ ptá se glosátor.

Rovněž bychom se prý měli zajímat o to, kdo všechno se s tímto člověkem ztotožňuje. On sám se prohlásil za reprezentanta třetiny národa, podle ohlasů na sociálních sítích to však prý vypadá, že si v něm našla hrdinu pouze lůza.  

Měl jsi střílet ostrýma!

O smýšlení fanoušků střílejícího Vondrouše vypovídají názory, které se objevily pod jeho prohlášením na facebookovém profilu.  Řada z diskutujících dává najevo, že má jejich sympatie a když se mezi diskutujícími objeví někdo, kdo se k činu Pavla Vondrouše nestaví kladně, bez váhání je ostatními zúčastněnými označen za "debila" nebo "kreténa".

Většina reakcí v diskusi prohlašuje Vondrouše za frajera, debatéři mu slibují pomoc a podporu, případně dokonce vzkazují, že měl na prezidenta střílet ostrými náboji.

Objevili se tam však i tací, kteří jeho čin zpochybňují, např. s poukazem na to, že role prezidenta v parlamentní demokracii nepředstavuje žádnou rozhodující politickou sílu.„Myslíš si, že útokem na hlavu státu toho zmůžeš hodně? V naší parlamentární demokracii nemá prezident téměř žádnou moc. Když nejsi spokojen, tak můžeš emigrovat do nějaké země, kde jsou u moci komunisté,“ doporučil Vondroušovi jeden ze čtenářů. A následovala tvrdá reakce.

Oponent byl okamžitě označen za „kokota“, „zmrda“ a řadou jiných hanlivých termínů. Diskutující mu dávali najevo, že by si měl své názory nechat pro sebe a jít se klanět vrchnosti.„Myslím si, že to je názor více lidí, tak se přestaň srát do Pavla a běž dokazovat své činy jinak a hlavně jinam. Ty zmrde!“ napsala jedna z diskutujících.

Celé vyjádření doktora Macka ZDE

Jakl: Magoři byli vždycky

Sám prezident bezprostředně po útoku označil střelce za „blázna, co by zasloužil pár facek.“ Prezidentovi lidé poté navázali na jeho kritiku a objevila se řada názorů, označujících jeho chování za sebestřednou touhu po zviditelnění.

„Magoři byli vždy, ale nenávist v médiích je pro ně inspirací,“ řekl pro ParlamentníListy.cz prezidentův tajemník Ladislav Jakl. „Normální člověk se musí nad něčím takovým zhrozit a vyslovit přinejmenším pohrdání nad takovým chováním,“ dodal. Podle něj má být politická polemika ostrá a nekompromisní, ale fyzický útok proti člověku je podle něj jednoznačně za hranou politické roviny.

I poslanec ODS Boris Šťastný vnímá takové jednání jako mimořádné, ale podle něj je způsobeno všeobecným růstem politické nesnášenlivosti v poslední době. „Vytváření politicky motivované nesnášenlivosti v naší zemi, a to nejen ze strany levice, tak, jak jsme poslední dobou svědky, musí ustat,“ varuje v dopise, který zaslal vedení své strany. Podle něj je třeba nekompromisně odmítat všechny postoje, které povedou k růstu agrese ve společnosti.

ODS by se podle něj měla jasně distancovat od takového pojetí světa, které předestřel chrastavský střelec, a vždy musí proti takto nenávistným postojům tvrdě bojovat. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…