Došlápněte si na pravicové Rathy, udeřilo od Zemana

21.05.2012 8:01

ROZHOVOR „Kéž by takto policie došlápla také na jiné korupčníky - i třeba z pravicového spektra,“ říká ke kauze Davida Ratha místopředseda Strany práv občanů – Zemanovci Radek Augustin. Ten v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále uvedl, proč by se měl stát příštím prezidentem Miloš Zeman, či jak se dívá na kontroverzního podnikatele a člena SPOZ Miroslava Šloufa.

Došlápněte si na pravicové Rathy, udeřilo od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v doprovodu s Vratislavem Mynářem

Budete se ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Co je třeba prioritně změnit v Olomouckém kraji?

Nejpalčivějším problémem Olomouckého kraje je nezaměstnanost, výška průměrného platu ve srovnání s jinými kraji a také dopravní napojení severu kraje. Obecným problémem je struktura zaměstnavatelů v kraji.

S kým byste do případné povolební spolupráce šli a s kým v žádném případě?

Citoval bych politického klasika pana Josefa Luxe: Koalice se sestavují až po volbách. Každý, kdo zná náš program, jistě ví, s kým máme větší, či menší programové průsečíky. Osobně si nedovedu představit spolupráci s extrémními stranami, či stranami pana Paroubka, nebo paní Bobošíkové.

Jaké jsou hlavní body, v nichž se vaše strana liší od ČSSD?

ČSSD často víc slibovala, než plnila své sliby. SPOZ trvá na základních bodech - zprůhlednění veřejných zakázek, zamezení korupce prostřednictvím zákona o prokázání původu příjmů a majetku, preference investic před spotřebou a v neposlední řadě jsme stranou, která ve svém programu podporuje zodpovědnou keynesiánskou ekonomickou politiku - tj.v době krize stimulovat hospodářský růst i deficitem, ale v době růstu držet rozpočty vyrovnané. Trváme také na větším rozšíření volebních práv občanů.

Jak se díváte na kroky Nečasovy vlády? Co vás nejvíc znepokojuje v rámci aktuálního dění na české politické scéně?

Nečasova vláda je historicky jednou z nejméně populárních vlád. Odrazem toho jsou nejen odborářské demonstrace, ale i zvyšující se nespokojenost obyvatelstva. Strany, které slibovaly nezvyšování daní, je naopak zvyšují, a co víc, zvyšování postihuje zejména střední vrstvy a nízkopříjmové kategorie obyvatelstva. Rozhodně vláda udělala velmi málo pro omezení plýtvavého státu, ať už v případě veřejných zakázek, korupce, přebujelých pražských ministerstev atd. Vláda ekonomiku posledními opatřeními spíš zadusí, než stimuluje. A k tomu ty nekončící kauzy, z nichž vypíchnu stomiliónové Promopro pana Vondry, ministra současné vlády. Bez potrestání, to je do nebe volající!

Kde jsou podle vás kořeny současného stavu české společnosti?

Nejprve je třeba pojmenovat stav české společnosti na základě analýzy. Obecně se stav české společnosti nijak nevymyká ze stavu okolních středoevropských států. Korupce a aféry jsou všude kolem nás. Otázkou je jaké následují kroky, řešení atp. u nás a ve vyspělých západních zemích. Jedním z kroků může být větší zapojení občanů do rozhodování i skrze rozšíření jejich volebních práv, jak navrhuje SPOZ.

Jak hodnotíte obvinění Davida Ratha z korupce? Myslíte si, že šlo o selhání jednotlivce, nebo kontrolních mechanismů strany?

Rozhodně to není selhání kontrolního mechanismu strany, ten musí kontrolovat vnitrostranické postupy, ne zakázky ve Středočeském kraji. Zde se  - dle zpráv médií - jedná o podezření z korupce za působení pana Ratha ve Středočeském kraji jako hejtmana. Dle mého se jednalo o selhání kontrolních mechanismů státních či krajských orgánů. Myslím, že nyní mají konat orgány k tomu určené, tedy policie, státní zastupitelství a soud. Politici by se jim do toho měli plést co nejméně. Kéž by takto policie došlápla i na jiné korupčníky i třeba z pravicového spektra!

Co tato kauza může znamenat v konečném důsledku pro sociální demokracii?

Souhlasím s názorem českých politologů, že tato kauza jistě může sociální demokracii ublížit, ale také naopak pomoci. Pomoci proto, že se velmi rychle od Ratha distancovala, ublížit tím, že i po vyprání jistá špína zůstane zažraná… Volič je suverén, volič rozhodne.

Teď k tomu, co tato kauza může znamenat pro vaši stranu. Senátor za ČSSD Vladimír Dryml teď vyzval sociální demokraty v souvislosti s aférou Davida Ratha k podpoře Miloše Zemana jako kandidáta na prezidenta. Čili, to znamená, že vám může tato aféra do jisté míry přijít vhod. Co tomu říkáte?

Miloš Zeman je léty prověřený, nezkorumpovaný, inteligentní a hodnověrný politik. Politik, který vedl nejsilnější stranu, také byl předsedou Sněmovny a také čtyři roky úspěšným premiérem. A ví, co je to tíha rozhodování. Zemanovy dobré činy mluví samy za sebe a tudíž žádná „kauza- nekauza“ pana Ratha na tom nic nezmění.

Může být boj proti korupci v politice úspěšný?

Boj s korupcí je věčný. Připomeňme, že se do ní namočily i tak slavné osoby jako Helmut Kohl, či Jacques Chirac. Nejlepším nástrojem boje proti korupci je přijetí účinného zákona o prokázání původu příjmů a majetku.

Myslíte si, že se stane Miloš Zeman prezidentem? Proč by jím měl být právě on?

To bych opakoval výše zmíněné – Miloš Zeman je silným kandidátem na funkci prezidenta republiky. Zemanovy názory, skutky, zkušenosti a znalosti hovoří samy za sebe. Tečka.

Nejvíce preferencí jako případný prezident má v současné době Jan Fischer. Co si o něm a jeho kandidatuře myslíte? Kritikové mu vyčítají mimo jiné jeho komunistickou minulost….

Je komunista a komunista. Rozdíl je vstoupit do KSČ v roce 1968 (a v roce 1969 být vyloučen), anebo - jako v případě pana Fischera - vstoupit do KSČ v letech Husákovské normalizace. Myslím však, že komunistická minulost nebude již hrát roli, důležitější je, zda je Fischer vyprofilovaný kandidát, názorově předvídatelný. To musí zhodnotit voliči. Na mne působí jako slušný člověk, jistě pravicového zaměření, ale celkově však „nebarevný“, chybí mi u něj například jasná, vyhraněná stanoviska a názory k současnému dění na naší politické a hospodářské scéně.

Kdo z dalších kandidátů na Hrad, o kterých se mluví, by v případě neúspěchu Miloše Zemana byl pro vás vhodným nástupcem Václava Klause?

Prezidentem by měl být Zeman. O jiném kandidátovi neuvažuji.

V médiích se před časem objevovaly zprávy o vnitřní rozhádanosti SPOZ kvůli penězům za hlasy voličů v posledních parlamentních volbách a přílišnému vlivu kontroverzního Miroslava Šloufa. Už se situace uklidnila?

Strana prošla na závěr roku auditem renomované firmy „bez ztráty kytičky“, její financování bylo shledáno v pořádku. Zpráva o hospodaření je přístupna na internetu. Nejsme zadlužená strana, to je také dobrá vizitka. Jen se podívejte na jiné strany, jak hospodaří s obřími dluhy! Rozhádanost zemanovců, pokud kdy nějaká byla, utichla výsledky auditu a je to již minulost.

Není osoba Miroslava Šloufa, jehož jméno figurovalo v řadě kontroverzních kauz, tím, kdo může vaše případné voliče odrazovat?

Obraz Miroslava Šloufa je médii vykreslován velmi negativně. Objektivní pravdou je, že nikdy nebyl odsouzen za žádný trestný čin a nikdy mu nic nebylo prokázáno. Kdyby každý, kdo figuroval v nějaké kauze, a nebylo mu nic prokázáno, poté nemohl být v politice, tak by ve Sněmovně seděli jen stenografové a na balkóně novináři. Nemyslíte, že například ODS neuškodí prošustrované stamiliony v kauze Promopro pana Vondry, nebo TOP 09 kontroverzní kauzy Miroslava Kalouska, či ČSSD kontroverzní působení pana Tvrdíka v čele ČSA a VV půjčky a působení pana Bárty atd. atd. ?

Radek Augustin (35 let), je místopředsedou SPOZ a zároveň předseda SPOZ Olomouckého kraje. Pracuje jako projektový manažer projektů v oblasti školství a vzdělávání financovaných ze strukturálních fondů EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …