Došly prachy: ČT prý projedla miliardy a hrozí zlé věci. Je dusno

26.04.2022 4:38 | Analýza

Bude mít Česká televize v příštím roce problém s financováním? Naše zdroje z Kavčích hor tvrdí, že vedení veřejnoprávního média chybí kolem 800 milionů korun a hrozí zastavení vlastní výroby. Roční rozpočet ČT přitom dlouhodobě překračuje 7 miliard korun. Jaký je stav? Dojde ke zvýšení koncesionářských poplatků? Padla slova o hrozbě platební neschopnosti a možném propouštění coby důsledek současného hospodaření.

Došly prachy: ČT prý projedla miliardy a hrozí zlé věci. Je dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Fungování veřejnoprávní Česká televize je dlouhodobě pod drobnohledem veřejnosti i celé politické a mediální scény. Zejména proto, že jsou to právě politici, kteří mají díky pravomoci obsazovat její radu vliv na to, jakým směrem se bude médium ubírat. Ze strany občanů je pak starost dána tím, že její provoz financují ze svých kapes prostřednictvím koncesionářských poplatků.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

V minulých letech se otevřelo hodně mediální téma finanční kondice veřejnoprávní televize. Podle jejího generálního ředitele Petra Dvořáka je potřeba zvýšit koncesionářské poplatky. Už loni v únoru vyzýval Dvořák k navýšení o 15 korun měsíčně, tedy na 150 Kč, a opakovaně se v médiích objevovaly spekulace o zhoršující se finanční situaci ČT, jakkoli management ubezpečoval, že bez zvýšení poplatků to sice nebude snadné, ale rozpočet jen tak tak vystačí.

Naší redakci se podařilo získat informace z nedávných zasedání vedení České televize, kde se měly řešit významné problémy s rozpočtem na příští rok 2023. Prý chybí až 800 milionů korun, což by v praxi mohlo znamenat výrazné omezení výroby.

Detailnější popis situace nabízí významný zdroj PL blízký vedení veřejnoprávní televize. „Začátkem dubna bylo na poradě vedení ČT oznámeno ředitelům prvního stupně řízení, že pro rok 2023 ČT nemá k dispozici dost finančních prostředků na plnění výrobního úkolu. Následně byla chaoticky navrhována různá opatření, jako například zrušení vlastní výroby hraných programů a seriálů a jejich nahrazení akvizicemi ze zahraničí, či další přesouvání výroby na externí producenty. Jako možná varianta bylo navrhováno také rozpuštění zbývající finanční rezervy ČT ve výši 700 milionů Kč. Jenže k tomu by nemělo dojít, protože tohle Rada ČT stanovila jako minimum, aby nový generální ředitel ČT nepřevzal televizi bez jakýchkoli rezerv, což by bylo, i vzhledem k současné ekonomické situaci celé ČR, velice rizikové,” popisuje nám zdroj.

Připomíná rovněž, že na základě dlouhodobého plánu by na konci letošního roku mělo ve finanční rezervě veřejnoprávní televize být 880 milionů korun a na konci roku dalších 700 milionů. Možným zvažovaným řešením prý bylo vyvinutí tlaku na urychlené zvýšení koncesionářských poplatků, jenže do toho se koalici nechce a ministr kultury Martin Baxa z ODS to na nedávném stranickém kongresu veřejně odmítl. 

„Další schůzka vedení ČT se konala před dvěma týdny a účastnili se jí ředitelé prvního stupně řízení, jejich zástupci a vedoucí oddělení. Bylo jim řečeno, že na pokrytí výroby ČT v roce 2023 chybí 500 - 800 milionů. Dále, že se do června tohoto roku nebude konat programová rada, která rozhoduje o výrobě jednotlivých programů, a bude zřejmě nezbytné zastavit výrobu hrané tvorby. Stejně tak by měla být de facto zastavena podpora distribučních filmů a do úvahy připadá také zrušení celých tvůrčích skupin. Tohle by jednoduše řečeno znamenalo zastavení výroby a propouštění, čímž by ČT měla zabránit hrozbě, že se dostane do platební neschopnosti,” dodává náš zdroj z České televize. Jeho identitu důsledně chráníme. Můžeme však prozradit, že nejde o Radu ČT, ale přímo zdroj blízký managementu.

Výše uvedený popis situace, který jsme zprostředkovali, následně verifikovaly další dva zdroje z blízkosti veřejnoprávní televize s tím, že přesně takové informace se k nim v posledních týdnech dostávají. 

Redakce PL se pochopitelně s dotazy ohledně finanční situace obrátila přímo na Českou televizi. Zajímalo nás též, do jaké míry se reálně počítá s omezením či zastavením výroby v důsledku chybějících prostředků na příští rok. Dotazy jsme zaslali v pátek po deváté hodině dopoledne. Do okamžiku vydání článku, tedy za necelé čtyři dny, jsme z Kavčích hor nedostali žádnou odpověď.

Závěrem připomeňme, že když 1. října 2011 nastupoval po Jiřím Janečkovi do funkce generálního ředitele ČT Petr Dvořák, nashromážděná finanční rezerva televize činila téměř čtyři miliardy korun. Přesně šlo o 3 862 997 000 Kč. Kolik zůstalo ve finanční rezervě nyní? V dlouhodobém plánu ČT je uvedeno, že na konci roku 2022 tam bude už jen 880 milionů korun, tedy o tři miliardy méně. 

Zajímavé je, že ještě letos 9. února generální ředitel ČT Dvořák uváděl, že „Česká televize bude moci pokračovat v plnohodnotném poskytování veřejné služby i nadále a nebude nucena ji oproti dnešnímu stavu omezovat”. Mnozí si tak kladou otázku, co se za pouhé dva měsíce tak dramaticky změnilo, že se teď uvnitř ČT mluví o pravém opaku, o zastavení výroby a možném rušení celých tvůrčích skupin. 

„Ukazuje se, že ti, kdo v posledních letech z odborných pozic varovali před stavem hospodaření ČT, měli pravdu. Nejenže jim nebylo nasloucháno, ale byli drsně umlčováni, že ohrožují nezávislost České televize a měli by mlčet. Teď začínají na povrch vyplouvat důsledky tohoto hysterického přístupu. Ptejme se, jak je možné, že po deseti letech vyrovnaného a zdravého hospodaření, jak nám to bylo prezentováno, najednou docházejí peníze? Jak je možné, že Janečkem po léta budovaná čtyřmiliardová finanční rezerva se vypařila? A jak je zároveň možné, že i budovy ČT jsou často v havarijním stavu? Kam teda ty peníze šly? Na tohle by se měli odpovědní lidé ptát. Poslanců a těch vládních nevyjímaje. Konečně by jim totiž mohlo dojít, že během své svaté války za obranu nezávislosti ČT jen hráli roli něčích užitečných idiotů a byli taháni za nos,” popsal vývoj situace kolem veřejnoprávní televize expert z této oblasti, který fungování ČT dlouhodobě analyzuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …