Dvacet funkcí, člen ČSSD, vládne nad Prahou, a dokončil prý jenom základní školu. Neuvěřitelný příběh radního, který s námi odmítá mluvit

26.07.2017 11:55

ParlamentníListy.cz byly před časem osloveny několika členy sociální demokracie s tím, abychom se podívali na údajně nízkou kvalifikaci jejich magistrátního a stranického kolegy Daniela Hodka. Tento téměř neznámý a celkově nenápadný socialista prý má tolik funkcí, že by jimi mohl tapetovat zdi, a přitom nemá ani maturitu. Ačkoli jsme Hodkovi poskytli dvanáct dnů na reakce a odpovědi, ty bohužel nepřišly. Proto vycházejme z ostatních skutečností, které se nám získat podařilo.

Dvacet funkcí, člen ČSSD, vládne nad Prahou, a dokončil prý jenom základní školu. Neuvěřitelný příběh radního, který s námi odmítá mluvit
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Sjezd ČSSD v Brně

„Daniel Hodek je radním hlavního města Prahy, již několikáté volební období je magistrátním zastupitelem a členem v orgánech pražských společností, je dále místostarostou na Praze 1 a místopředsedou KVV ČSSD Praha. V současné době podporuje v pražské ČSSD skupinu Poche–Dolínek, která je v opozici ke skupině, která podporuje Miloslava Ludvíka,“ sdělil naší redakci jeden ze zdrojů. Druhý, velmi známý člen strany, který si nepřál být jmenován, navíc upozornil na jeho údajné „majetkové poměry“ a „vztah“ k majetkovým věcem Prahy 1. K tomu se také dostaneme.

Anketa

Máte rádi Jarka Nohavicu?

92%
8%
hlasovalo: 6750 lidí
Při pohledu na Hodkovu působnost je nutné uznat, že jde alespoň papírově o zdatného manažera se vším všudy. Na Praze 1, kde je skutečně 1. zástupcem starosty, má v působnosti obchod a služby, tržní řád, cestovní ruch, zdravotnictví, životní prostředí. Na magistrátu pod primátorkou Krnáčovou se jeho pole ještě rozšiřuje. Jen namátkou: Komise Rady hlavního města Prahy pro otázky seniorů, předseda; komise Rady hlavního města Prahy pro výběr ředitele příspěvkové organizace Správa pražských hřbitovů,předseda; komise Rady hlavního města Prahy pro udělování grantů v oblasti sociálních služeb, předseda; majetková komise, člen; komise Rady pro kultivaci Václavského náměstí, také člen; a ještě bychom mohli zmínit členství v komisi pro vodní dopravu.

Daniel Hodek, brzy padesátiletý muž, se alespoň papírově opravdu vyzná téměř ve všem. V tom by ovšem žádný problém nebyl, jelikož podobně funkcemi obalených politiků našly v minulosti ParlamentníListy.cz mnoho. Členům sociální demokracie vadí jiná věc. Dejme jim proto slovo. „V této souvislosti se ve straně šušká o Danielu Hodkovi, který nemá maturitu a má ukončenou pouze základní školu. Vzhledem k tomu, že pan Hodek je ve významných funkcích samosprávy a figuroval ve statutárních orgánech společností vlastněných Prahou, například v Pražské teplárenské anebo v nadačních fondech, mohla by čtenáře tato věc překvapit, že lze dosáhnout významných mocenských míst s pouze základním vzděláním,“ uvedl náš zdroj.

Přehled působností na pražském magistrátu

A tak jsme se začali ptát. S dotazem, jaké má nejvyšší dokončené vzdělání a zda je ochoten nám ukázat své maturitní vysvědčení, jsme Daniela Hodka oslovili již 14.7. Odpověď jsme, bohužel, nedostali ani při opakovaném dotazu o deset dní později. Na vysvětlení, zda je vůbec možné, aby spolupracoval na řízení města někdo bez maturity, a zda mají radní povinnost při nástupu do své funkce dokazovat své nejvyšší dosažené vzdělání, jsme se zeptali tiskového mluvčí magistrátu Prahy Víta Hofmana. „Členové rady nejsou povinni předkládat při nástupu do své funkce žádný doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Se stejným dotazem, zda prověřují u svých kandidátů nejvyšší dosažené vzdělání, jsme oslovili i tiskového mluvčího pražské ČSSD Lukáše Henzla, ale bohužel na odpověď čekáme již od 14. 7. Odpověď nepřišla ani při druhém pokusu 24. července. „Domluvili se, že Vám nebudou odpovídat,“ vzkázal člen PR týmu socdem.

Oslovili jsme rovněž další pražské zastupitele, kteří nemají před svým jménem titul, jaké je jejich nejvyšší dosažené vzdělání a zda jsou ochotni nám předložit maturitní vysvědčení. „Já jsem letos dodělal bakaláře na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Diplom vám klidně ukážu, ale dostanu ho až na promoci, kterou budu mít 12. září. Maturity mám dvě, jednu českou z Gymnázia v Přelouči a jednu anglickou (3 x A level za A),“ uvedl Pirát Mikuláš Ferjenčík. Tomáš Jílek z klubu TOP 09 a nezávislých se pochlubil maturitou s vyznamenáním ze střední odborné školy elektrotechnické.

„Mám smíchovskou střední průmyslovou školu – odmaturováno s vyznamenáním, dále jsem studoval UK Pedagogickou fakultu, kde jsem absolvoval tři roky studia zakončeného státnicemi, které jsem úspěšně složil, ale nedodělal jsem závěrečnou bakalářkou práci z časových a pracovních důvodů. Doložit oboje nemám problém,“ uvedl Radomír Nepil z hnutí ANO. „Dosáhl jsem středoškolského vzdělání zakončeného maturitou. Konkrétně šlo o gymnasium a maturoval jsem z pěti předmětů (jeden byl dobrovolný). Jsem to samozřejmě schopen a ochoten dokázat,“ říká Pirát Ondřej Profant. Radní Jan Wolf z Trojkoalice také promptně uvedl, že v roce 1990 maturoval na SPŠS Na Třebešíně. Paní zastupitelka Hana Nováková má dvě maturity z pedagogického gymnázia a střední ekonomické školy. Jak jsme zmínili, s našimi dotazy neměl problém téměř nikdo. Odpovědi jsme nezískali od Filipa Humplíka, Jana Slezáka a Františka Švarce.

Že by měl být Daniel Hodek opravdu bez maturity, nám potvrdil i zastupitel Pirátů Adam Zábranský. „Myslím, že jsem slyšel o radním Hodkovi (ČSSD), že nemá maturitu. Já jsem vystudoval Gymnázium Jana Keplera s maturitou a příští rok budu dokončovat Právnickou fakultu UK. Vzhledem k tomu, že studuji vysokou školu, asi není nutné předkládat maturitní vysvědčení, protože bez něho bych ji studovat nemohl,“ vysvětlil. 

Paradoxně ticho po pěšině bylo i na ministerstvu školství. Když jsme chtěli znát postoj ministra (profesora) Štecha, zdali má smysl studovat, když v ČSSD lze získat významné funkce se základní školou, taktéž raději neodpověděl.

Anketa

Líbí se vám letní program České televize?

3%
97%
hlasovalo: 6634 lidí
Je to ale špatně nemít střední školu? Redakce oslovila i primátory jiných měst a jejich postoj byl vcelku shodný. „Přiznám se, že vzdělání zastupitelů jsem nikdy nezkoumal. Není to z mého pohledu to nejpodstatnější. Můžete mít ve sboru zastupitelů ‚nepoužitelného‘ profesora stejně jako velmi dělného a racionálně smýšlejícího člověka s výučním listem,“ řekl ParlamentnímListům.cz primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. „V našem zastupitelstvu převažují jednoznačně vysokoškoláci. Je jich 30 z 37. O nikom s pouze základním vzděláním nevím,“ konstatoval primátor Hradce Králové a respektovaný lékař Zdeněk Fink. „Zastupitelé jsou voleni občany, a pokud občané zvolí někoho, kdo nemá vzdělání, je to jejich rozhodnutí a je to v pořádku. Znám mnoho lidí, kteří vzdělání sice nemají, ale z pohledu svých životních zkušeností mají více selského rozumu než někteří, kteří to vzdělání mají,“ doplnil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, rovněž vzděláním lékař. „Z 39 pardubických zastupitelů není nikdo, kdo by měl pouze základní vzdělání. Z 11 členů rady města má 9 VŠ vzdělání, 2 SŠ. Obecně mohu konstatovat, že zastupitelé (ať už města, kraje, či poslanci) reprezentují – zastupují určitou část společnosti. Ta je také bohatě segmentována. V zastupitelské demokracii jde o to znát názor, pohled na věc těch, které zastupitelé reprezentují. Je potřeba uvědomit si, že zastupitelé jsou voleni. Proto bych předem neodsuzoval případné základní vzdělání u zastupitelů. Maturita ani VŠ titul nejsou a priori garancí dobrého, kvalitního výkonu mandátu,“ uzavřel primátor Pardubic Martin Charvát.

Pro úplnost dodejme, že Daniel Hodek své vzdělání neuvádí ani na svém veřejném facebookovém účtu, ani na tom soukromém. Kolonka školy je prázdná. Jestli se dostal nahoru kvůli správnému stranickému chování, anebo životním zkušenostem, se tak nedozvíme. „Soustřeďte se na pronájmy a jeho častý pobyt v zahraničí i s rodinou, to je podstatné. Taky byste měli zjistit, co je pravdy na tom, co mi opakovaně řekl, že má na Senovážném náměstí byt o velikosti stovek metrů, to si snad umíte ověřit,“ přiblížil jeho magistrátní kolega. „Vzdělání k těm věcem nepotřebuje, jestli mi rozumíte, jak to chodí na Praze 1,“ uzavřel s tím, že na Hodkovy aktivity bude nutné se sejít. Jeho přání vyhovíme.

Autory můžete kontaktovat prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …