EXKLUZIVNĚ Máme utajovaný záznam výslechu lídra ČSSD: „Kde jste vzal ten obraz? Nevím. Jak byl velký? Nevím. Kdo ho maloval? Nevím. Vždyť jste za něj dostal 600 tisíc v hotovosti! A kde jste vzal ty diamanty?“

03.10.2018 14:22

Když se 27. června 2014 v 8:05 dostavil Jiří Srba k výslechu na policii, zřejmě ani on nečekal, co se odehraje o několik let později. Přesně 1. října 2018 totiž ParlamentníListy.cz získaly nejen tento protokol o jeho výslechu, ale rovněž desítky stran dokumentů, které se týkají především dvou osob; jsou jimi Martin Dědic a Oldřich Lahoda. Dva podnikatelé z oblasti severní Moravy. Dodejme, že úvodem zmíněný Jiří Srba byl od roku 2010 náměstkem pro investice a majetek tehdejšího primátora Petra Kajnara (dříve ČSSD). Jeho kariéra ovšem neutichá ani dnes. K tomu se teprve dostaneme.

EXKLUZIVNĚ Máme utajovaný záznam výslechu lídra ČSSD: „Kde jste vzal ten obraz? Nevím. Jak byl velký? Nevím. Kdo ho maloval? Nevím. Vždyť jste za něj dostal 600 tisíc v hotovosti! A kde jste vzal ty diamanty?“
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Anketa

Půjdete ke komunálním volbám?

87%
13%
hlasovalo: 5760 lidí
Pro pochopení celého spletitého příběhu se musíme vrátit do roku 2013, kdy ČT informovala o jedné velké akci slovy: „Policejní prohlídky související s podezřelými zakázkami na ostravském magistrátu trvaly celý pondělní večer a skončily až dnes ráno. Podle informací České televize policie v tuto chvíli podezírá deset lidí, jsou mezi nimi úředníci i majitelé stavebních firem. Je mezi nimi například bývalý šéf investic Ostravy Jiří Srba nebo Aleš Boháč, který až do loňského roku působil na ostravském magistrátu na pozici náměstka pro dopravu. Policie podezírá i současnou náměstkyni primátora Simonu Piperkovou (ČSSD). Policisté jí včera odnesli z kanceláře počítač a další dokumenty. Podezřelé zakázky představují částku vyšší než půl miliardy.“

Podle tehdejších informací České televize byla důvodem zásahu na ostravském magistrátu zakázka na dostavbu ulice Porážkova v centru města. Kriminalisté prověřovali i stavbu přilehlé tramvajové zastávky a rekonstrukci městských kulturních domů Poklad a Akord, dohromady za 560 milionů korun.

Téma zakázek, které v Ostravě tamní konšelé připravovali, by bylo na dlouho. Ze spisů, které máme k dispozici, jednoznačně vyplývá, že ostravští kriminalisté na mapování celé organizované sítě vynaložili nejen mnoho sil, ale také času (kupříkladu u osob: Pavel Mrhač, Radana Zapletalová, David Kania a mnohých dalších). Z pohledu média bude vhodné zdůraznit, že ta práce byla mravenčí a excelentní. Návrhy na odposlechy se v té době nevyhnuly Jaroslavu Ostárkovi (tehdy veden u společnosti Geofin), Martinu Dědicovi, Radaně Zapletalové nebo Pavlovi Mrhačovi. V dokumentech jsou mnohokrát uvedeni: podnikatel Lahoda, Michal Teuer, Lukáš Semerák, František Kolařík, Pavel Eršil, Roman Tyl, Dalibor Madej, Tomáš Sucharda nebo právě Jiří Srba. Zmíněným jménům se budeme věnovat v budoucnu.

ParlamentníListy.cz totiž zaujal především shora zmíněný výslech politika sociální demokracie Srby. Tomu podle všeho prošlo rukama několik desítek obrazů, dále historické artefakty či brilianty. Srba je obratem ruky prodal, díky čemuž si přišel na miliony korun. Policejnímu radovi šlo především o to, aby mu Srba vysvětlil, jak k těmto hodnotným dílům přišel. Na tomto místě dodejme, že ParlamentníListy.cz v úterý i ve středu Srbu kontaktovaly prostřednictvím SMS. Zástupce oranžové partaje ani jednou neodpověděl.

Proto ho nechme promluvit tak, jak odpovídal na policii.

V té souvislosti ještě připomeneme, že policie u Srby zajistila řadu příjmových dokladů na prodej uměleckých předmětů, jejichž hodnota se blížila ke třem milionům korun. Policie chtěla během výslechu vědět zejména to, jak Srba k těmto předmětům (puškám a obrazům) přišel, od koho je získal, jak vypadaly a podle čeho se určovala jejich finální cena při prodeji. Ve většině případů Srba nedokázal prakticky na nic odpovědět.

Otázka rady: Dále se vyjádřete k obrazu s názvem Pocta Madoně, který podle stvrzenek o výplatě hotovosti jste prodal celkem za 600 000 Kč panu Ferneckému v březnu roku 2012. Jak jste získal tento obraz, pozn. svědkovi jsou předložené stvrzenky + fotografie obrazu.

Odpověď: Získal jsem jej tak podobným způsobem jako předešlou pušku.

Otázka rady: To je jak?

Odpověď: Tak, že jsem jej koupil na bleším trhu v Ostravě, ale toho člověka už bohužel ale neznám.

Otázka rady: Za jakou částku

Odpověď: Už si nevzpomínám.

Otázka rady: Kdo je autorem toho obrazu? 

Odpověď: Nevím.

Otázka rady: Vždyť ho máte před sebou.

Odpověď: Nevím.

Otázka rady: Z jakého období pochází obraz?

Odpověď: Nevím, neznám autora, tak to nemůžu přiblížit.

Otázka rady: Jak jste zjistil, že se ten obraz jmenuje Pocta Madoně.

Odpověď: Já nevím, jak jsem zjistil, že to je Pocta Madoně.

Otázka rady: Jak je ve skutečnosti ten obraz velký?

Odpověď: Je dost velký.

Otázka rady: Ptám se vás, měl jste ho nějaký čas, tak si to musíte pamatovat, ne?

Odpověď: Já si to opravdu nepamatuji.

Otázka rady: Pane Srbo, ten obraz jste prodal za 600 tisíc, a vy si nepamatujete, jak byl velký?

Odpověď: Nechci střílet rozměr.

Otázka rady: Tak řádově.

Odpověď: Nevím, nepamatuji si.

V podobném duchu se vede celý Srbův výslech, který korunuje prodej briliantů Oldřichu Lahodovi za téměř dva miliony korun.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti získaly i několik měsíců starou řeč jednoho z účastníků takzvané kauzy Dědic, kdy dotyčný před soudním senátem uvádí: „Z trestního spisu jasně plyne podezření, že v Ostravě působila zločinecká skupina ve složení pan Srba, pan Boháč, Ing. Madej, Ing. Teuer, fakticky řízena Oldřichem Lahodou, která měla manipulovat s veřejnými zakázkami.

Dále z trestního spisu jednoznačně plynou podezřelé okolnosti okolo majetku pana Srby, kdy tento nabyl v průběhu let 2010–2012, kdy byl ve funkci náměstka pro investice, ve výši cca 4 mil. Kč, a to formou prodeje diamantů panu Lahodovi, který je následně prodal a doklady o přeprodeji nejsou, a prodeje cca 50–60 obrazů, aniž by pan Srba měl na tuto činnost patřičná oprávnění. Rodinný příslušník pana Srby koupil a zrekonstruoval nemovitost ve Vratimově za 2 mil. korun, což, jak plyne z cenové mapy, je velmi nízká a neobvyklá cena v této lokalitě. Nemovitost byla údajně zrekonstruována svépomocí, když z výpovědi svědka pana Nováka plyne, že tento rodinný příslušník byl na sociálních dávkách.“

Sociální demokrat Srba, který nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, kterak získal drahocenné umělecké předměty, nebyl schopen jejich popisu a nevěděl dokonce, jak jsou velké, je v politice činný i nadále. ParlamentníListy.cz jeho jméno nalezly na ostravské kandidátce socdem. Čtyřicetiletý Srba má u svého jména uvedeny profese „ekonom, systémový analytik“ a je zřejmě nejlepším severomoravským socialistou.

K překvapení mnohých na kandidátce není pouze do počtu, on ji vede, je totiž jejím lídrem…

Autora můžete kontaktovat na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

Jiří Srba, stavitel, investor, ekonom, znalec umění a starých pušek, analytik...

Foto: Ostrava.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…