Erik Best píše o bitvě, která začíná mezi Babišem a ČSSD. V zákulisí vidí mocného přítele Sobotky

19.11.2014 9:51 | Zprávy

Americký novinář žijící v Praze a vydavatel internetového média Fleet Sheet Erik Best, který dlouhodobě mapuje a shrnuje politicko-byznysové vazby v zákulisí české politiky, poskytl ParlamentnímListům.cz svůj text, ve kterém pojednává o osobě a působení bývalého šéfa Skansky Dana Ťoka. Toho Andrej Babiš navrhl do funkce ministra dopravy a poté, co ho prezident Zeman včera akceptoval, se jím dle všeho i stane. Bestův článek uveřejňují ParlamentníListy.cz nekrácený a v původním znění.

Erik Best píše o bitvě, která začíná mezi Babišem a ČSSD. V zákulisí vidí mocného přítele Sobotky
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Bylo by zvláštní, kdyby konkurenti firmy Skanska chválili nominaci Dana Ťoka na post ministra dopravy. Značilo by to, že by z jeho jmenování mohli mít nějaký prospěch, což by potvrzovalo podezření těch, kdo mají za to, že dálniční kartel stále funguje.

Přímí konkurenti Skansky ohledně nominace převážně mlčí, ale ne tak jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Petr Svoboda. Sdružení spojuje 40 společností, včetně Skansky, Eurovie CS a Metrostavu. Svoboda minulý týden na Českém rozhlase řekl, že Ťok jako generální ředitel Skansky často hovořil o boji proti korupci a prosazoval transparentnost. Pokud v této rétorice bude pokračovat, řekl Svoboda, může se firma, z níž pochází, obávat, že by to mohla nějak odnést. Jeho slova se dají pochopit tak, že Ťok boj proti korupci nebral vážně a že Skanska z nedostatku transparentnosti v rezortu ve skutečnosti profitovala.

Čísla to nepotvrzují. Roční tržby Skansky klesly téměř o polovinu poté, co Ťok nastoupil do funkce a začal otevřeně kritizovat obchodní praktiky svého předchůdce. Za Ťokova vedení byla Skanska diskvalifikována z řady státních tendrů, někdy kvůli takovému neuvěřitelnému prohřešku, jakým byla příliš nízká nabízená cena. Stávala se terčem odplaty ze strany systému, který nestál o reformu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Erik Best

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…