Evropská unie se rozpadne, řekl Petr Robejšek

16.02.2017 14:52

REPORTÁŽ Evropská unie je za současného stavu nereformovatelná a je jen otázkou času, kdy se rozpadne. Krize může nastat už letos, protože ve Francii a v Holandsku, kde žije řada jejích tvrdých kritiků, proběhnou letos parlamentní volby. Navíc Řekové žádají opět finanční pomoc a Němci už nechtějí do Athén nalévat další desítky miliard. Takové a ještě odvážnější politické prognózy zazněly z úst Petra Robejška na ostravském mítinku nové politické strany Realisté, kterou tento politolog, analytik a publicista žijící v Německu před 3 měsíci založil.

Evropská unie se rozpadne, řekl Petr Robejšek
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Petr Robejšek

V úvodu besedy osvětlil Robejšek důvody, proč se s několika svými spolupracovníky rozhodl vytvořit novou stranu. Jeho názory pak doplňovali proděkan místní Technické univerzity Alexandr Király a tajemník strany Realistů Michal Moroz. „Neuspokojivé výsledky současné vlády a také vakuum na pravé straně politického spektra, kdy ODS stagnuje a TOP 09 postupně klesá ke dnu, nás přiměly, abychom stranu Realistů založili už nyní. Významně k tomu přispěl i fakt, že hnutí ANO zklamalo své pravicové příznivce a spolu s KSČM a ČSSD ‚loví‘ především levicové voliče. My bychom se chtěli od tradičních stran odlišovat především novými metodami. Nechceme ve státě naprosto všechno řídit a přijímat stovky různých zákonů, jež si v mnoha případech i navzájem odporují, a pak je ještě neustále novelizovat. Spíše se chceme věnovat aktuálním výzvám, které současný politický vývoj ve světě přináší,“ prohlásil hned v úvodu akce zakladatel a mentor Realistů Petr Robejšek.

Jako příklad potom uvedl, podle něj, správný přístup k tolik diskutované problematice uprchlické krize. „Ohledně migrace mnoho politiků navrhuje jako prvořadé řešení pomáhat lidem z postižených oblastí především na jejich území, což není až tak špatnou myšlenkou. Jenže prvořadým úkolem má být realistické rozhodnutí – bezpodmínečné uzavření hranic pro nelegální běžence. Pokud budou totiž proudit do vyspělých států migranti, kteří se ihned nezapojují do společenského procesu, tak ty země natolik oslabí, že už nebudou schopné pomáhat ‚třetímu světu‘,“ konstatoval známý politolog, který pak dále prozradil, že ambicí Realistů je získat v blížících se parlamentních volbách až 20 procent hlasů. „K parlamentním volbám v Česku chodí asi 60 procent voličů. Zjistili jsme, že z toho zbytku, jenž je ignoruje, by 25 procent šlo volit, jestliže by měli koho, jak většina z nich tvrdí. Proto si myslíme, že ten náš cíl není až tak nedosažitelný. V každém případě se chceme stát nejúspěšnější pravicovou stranou, a k tomu nám bude stačit za současné situace získat okolo 10 procent hlasů,“ dodal ještě s nádechem humoru mentor strany Realistů.   

Největší hrozba? Kolaps sociálních států...

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Petr Robejšek je známým kritikem současného vedení EU a některé výtky na její adresu si neodpustil ani na ostravském mítinku. „Evropská unie je nyní nereformovatelná, protože přichází se svými rozhodnutími vždy pozdě a mnohdy jsou ještě naprosto chybná. Pro příklady se nemusí chodit daleko, jsou jimi migrace, ale třeba i energetická politika. Přitom náprava by nebyla až tak složitá. Stačilo by jen přijímat účelná a přímočará rozhodnutí. Ta však mnohdy vyžadují dost práce kolem a jsou tedy pro evropské úředníky nepohodlná. Američtí analytici nepovažují nyní za největší hrozbu pro Evropu islámský terorismus, ale zhroucení ekonomik řady vyspělých států, kde fungují nereálné sociální systémy. V této souvislosti bude ještě znovu problém s Řeckem. I když Mezinárodní měnový fond je pro smírnější řešení jeho dluhů, v Berlíně už o tom nechtějí moc slyšet, a pokud by se v Německu odehrály další teroristické útoky, mohly by tamní parlamentní volby dopadnout úplně jinak, než se předpokládá. Lidem by tam došla už trpělivost,“ uvedl renomovaný analytik.

I přes tyto argumenty, ale zatím nedoporučuje, aby Česká republika z Evropské unie vystupovala. Není prý na to ještě vhodný čas. Teprve, pokud by J. C. Juncker a další vedoucí činitelé EU pokračovali v nereálné politice, která neřeší současné palčivé problémy a poškozuje své členy, měla by česká politická reprezentace konat.  Budoucnost Evropské unie ale nevidí Petr Robejšek vůbec růžově. Domnívá se, že se v blízké době rozpadne a zbude z ní jen účelový spolek několika států.

Velmocím na nás moc nezáleží, musíme se postarat o sebe sami

Na prvním místě v programu Realistů je bezpečnost státu, protože bez ní se nemůže – podle slov vedení této nové strany – společnost a tedy ani ekonomika dobře vyvíjet. Realisté proto vytvořili jednoduchou koncepci s názvem Raz, dva, tři – když každé slovo je zkratkou pro určitý konkrétní cíl. Jedna znamená orientaci na nejdůležitějšího partnera ČR v oblasti bezpečnosti, za kterého považuje Petr Robejšek jednoznačně NATO. Dva jsou vyjádřením dvouprocentního příspěvku z HDP do rozpočtu Severoatlantické aliance. Tři má znamenat tříměsíční vojenskou službu pro každého schopného muže.

„Česká republika samozřejmě potřebuje v oblasti bezpečnosti silného spojence, a tím je bezesporu NATO. Na druhé straně se musíme umět do určité míry postarat sami o sebe. Pro velmoci není naše malá země až tak důležitá, aby pro ni riskovaly svoji bezpečnost. Máme s tím i historické zkušenosti. My v tomto směru musíme myslet na budoucnost a každý z nás by měl nějakým způsobem přispět. Nelze říct – státe já platím daně a tím to pro mne končí a ty zajisti armádu a spojence. Navíc v dnešní době se bezpečnostní rizika tvoří celkem snadno, stačí větší přírodní katastrofa nebo situace, při které vznikne velký společenský chaos v některé lidnaté zemi,“ vysvětloval koncepci své strany její zakladatel.

Stát musí podporovat především domácí firmy

Významnou částí mítinku Realistů byla také otevřená diskuse s publikem, které zaplnilo konferenční sál v ostravském hotelu Imperial do posledního místa. Jeden z dotazů pak směřoval i na záměry strany, co se týká hospodářské politiky Česka. Konkrétně, jak si chtějí Realisté poradit se současnou ekonomickou situací, když ČR funguje už řadu let jako montovna – kolonie – pro několik vyspělých západoevropských států, zejména pak pro Německo, což je také příčinou stále nízké životní úrovně většiny obyvatel. „Česká republika si ve srovnání s ostatním světem nevede zrovna špatně. Máme například velmi nízkou nezaměstnanost. Úrovně vyspělých států ale skutečně nedosahujeme. Domnívám se, že doba, kdy bylo nutné u nás zvýhodňovat zahraniční investory, je už pryč. V současné době by měl stát podporovat domácí podnikatele a investory a na to se chceme zaměřit, a také budeme usilovat o zjednodušení daňového systému. Pro příklad nemusíme zas chodit daleko, právě tak nyní postupuje v USA Donald Trump. Jako chybu také vidím počínání některých ekonomů, kteří se řídí jen poučkami z odborných publikací. Ty ale někdy nefungují, čehož je důkazem finanční krize z roku 2008. Trh není schopný vyřešit hned vše, jeho zákonitosti se někdy projeví až po delší době, jenže mezi tím ztratí hodně lidí práci, a to se musí rychle řešit,“ upřesnil Petr Robejšek.

V závěru mítinku se pak návštěvníci dotazovali vedení Realistů, jakým způsobem chce svých plánů dosáhnout, když podobné sliby slyší pravidelně i od lídrů jiných stran před každými volbami. „Nám skutečně nepůjde o získání co možná nejvyššího počtu funkcí, ale o to, jak prosadit do politiky naše užitečné návrhy,“ ukončil diskusi na toto téma mentor Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …