Exekuce se nevyhýbají nikomu - dětem, ani seniorům. Počty seniorů v exekuci ročně narůstají

17.10.2014 20:35

Od roku 2007 se počet českých seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, zdvojnásobil. Jen v loňském roce se jich podle České správy sociálního zabezpečení provedlo téměř 71 tisíc. Většina seniorů, kteří čelí exekuci, si s sebou ale přinesla dluhy už z produktivního věku. Exekuce se v 76 procentech týkají proto hlavně čerstvých důchodců.

Exekuce se nevyhýbají nikomu - dětem, ani seniorům. Počty seniorů v exekuci ročně narůstají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zabavené věci putují do dodávky

Pravdou tedy je, že počet zadlužených seniorů stoupá, ovšem osobní bankrot vyhlašují jen mimořádně. Proč?

Nejčastějším důvodem zadlužení seniorů je špatný propočet plnění, které musí odvést věřitelům dříve, než dojde k poklesu jejich příjmů v důsledku důchodu. „Dalším důvodem je to, že kvůli ztrátě zaměstnání požádají o předčasný důchod a opět nemají dostatečnou finanční rezervu pro případné splácení předchozích závazků. Možností, jak se senioři dostávají do finančních problémů, je také situace, kdy jsou před nástupem do důchodu dlouhodobě nezaměstnaní a finanční rezervu vyčerpají. Nezřídka se také stává, že se zadluží ve snaze pomoci svým dětem,“ říká ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Nejčastějším způsobem úhrady závazků je pravidelné strhávání dané částky z vyměřeného důchodu. Své dluhy senioři na rozdíl od mladších dlužníků ale zpravidla vyhlášením osobního bankrotu neřeší. „V roce 2013 požádalo o oddlužení 30 029 osob, seniorů mezi nimi byla jen zanedbatelná část. Senioři totiž standardně podávají insolvenční návrhy méně často než lidé do 50 let. Nejvíce lidí vyhlašujících osobní bankrot je ve věkovém rozmezí 28 až 50 let,“ popisuje dál Jan Malý.

Oddlužení seniorů je přitom jednodušší

Podle odborníků přitom oddlužení seniorů zpravidla bývá snazší než u lidí v produktivním věku. „U této skupiny lidí nenastává mnoho životních událostí, jako je například narození potomka, ztráta zaměstnání nebo majetková trestná činnost, které nejrůznějším způsobem zasahují do průběhu insolvenčního řízení. Jejich řízení tak většinou bez výraznějších komplikací směřuje k vyřešení finanční situace,“ vysvětlil Malý.

Pro insolvenční správce je oddlužení seniorů jednodušší také proto, že mají od České správy sociálního zabezpečení zajištěný pravidelný příjem bez výpadku a přichází pravidelná splátka. „Je proto snadné vypočítat, zda seniorům tento příjem postačuje, či musí zajistit jiný, třeba formou smlouvy o důchodu. Takovou smlouvu mohou mezi sebou například uzavřít rodiče s potomky. Ti se zavážou, že jim budou pravidelně vyplácet konkrétní částku,“ poznamenal Jan Malý.

Dluhy tíží seniory, mladé, staré i děti

Exekuce jsou přitom problémem, který se nevýbá v Česku žádné věkové kategorii. Jak před několika dny uvedly ParlamentníListy.cz, tíží i některé děti, jež jakmile dosáhnou plnoletosti, jsou exekvováni. Týká se to nejčastěji dluhů za odpady u dětí z dětských domovů, které mají však uvedeno formální trvalé bydliště spolu s matkou a obce podle zákona pohledávky za odpady vymáhat musí. Další kapitolou jsou pak v této kategorii dluhy za jízdu načerno v prostředcích MHD. I proto se – sice ve vlastním volném čase, věnuje právní pomoci takto postiženým dětem advokátka Alena Vlachová. Její možnosti jsou však samozřejmě omezené, a tak řadu dětí čeká již na samém prahu dospělosti handicapující situace.

Ačkoli se dlouhá léta hovoří o tom, že ze systémem exekucí v ČR musí být legislativně provedena zásadní změna, dosud se to znatelně nepodařilo. V současné době se jedná o místní příslušnosti exekutorů, ve hře je též to, že by věřitelé museli při žádosti o vymáhání dluhu exekutorem skládat několikatisícovou finanční jistinu. To by sice papírově mohlo počty exekucí v Česku snížit, ovšem to, jak se promítne vymáhání dluhů do reality, vidí též někteří odborníci orientující se v byznyse s dluhy, poměrně skepticky až černě.  

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …