Exkluzivní dopis Davida Ratha: Existují důkazy o manipulaci v mé kauze

27.01.2013 5:50

EXKLUZIVNĚ Poslanec David Rath odpověděl ParlamentnímListům.cz v exkluzivním dopise na aktuální politická témata. Především se ale svěřil se svým zjištěním při studování policejního spisu k jeho případu.

Exkluzivní dopis Davida Ratha: Existují důkazy o manipulaci v mé kauze
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Poslanec a někdejší středočeský hejtman David Rath se ParlamentnímListům.cz svěřil s tím, že do vazební věznice v Ruzyni, kde nyní pobývá, dostává každý den hned několik dopisů. „Mnoho lidí vidí nespravedlnost a účelovost mého věznění a postup považují za nestandardní. Všem, co mi vyjadřují podporu, děkuji,“ vzkazuje pak Rath těmto lidem.

V nynějších dnech ale někdejší vlivný politik má práce nad hlavu – pomalu se totiž prokousává policejním spisem. Nepřestává se ale divit tomu, co v něm je. Naopak ho děsí to, co tam chybí.

„Překvapila mne chaotičnost a nepřehlednost materiálu. Obsahuje tisíce stran, co s případem vůbec nesouvisí a naopak tam schází zásadní věci. Třeba odposlechy jsou jen zlomečkem toho, co vše bylo nahráno a policie nám nechce dát vše, co má. Budí to dojem dalších manipulací a podrazů,“ zmínil v dopise, který mají ParlamentníListy.cz exkluzivně k dispozici.

Naopak tam nechybějí posudky soudních znalců. „Spis obsahuje posudky soudních znalců, prokazující, že žádná ze zakázek, buštěhradský zámek i nemocnice, nebyly předražené a jsou za ceny obvyklé. Dále svědci potvrzují, že výběrová řízení byla v souladu se zákonem a zcela obvyklá jako v podobných případech. Zvláště posudky znalců přizvaných policií považuji za jednoznačný důkaz toho, že k ničemu protiprávnímu nedocházelo a nikdo nebyl poškozen,“ sdělil dále ke spisu.

Ve svém projevu před Poslaneckou sněmovnou loni v červnu své zatčení poslanec označil jako komplot řízený ministrem vnitra Janem Kubicem. Jak se ale na toto své prohlášení dívá nyní, s odstupem několika měsíců?

Zadání a krytí z nejvyšších kruhů je cítit všude

„Důkazů o manipulacích je v kauze mnoho. Třeba vystřihlá část odposlechu, kde dostávám víno. Nebo snaha policie utajit většinu odposlechů v kontrastu s tím, jak policisté pouštěli vybrané a zmanipulované části odposlechů do médií. Dále nátlak na svědky prostřednictvím vazby, tedy řekneš, co chceme a my tě pustíme. Jsou to takové estébácké metody. Neštítí se téměř ničeho. Zadání a krytí z nejvyšších kruhů je cítit všude. Prostě v mém případě je vše dovoleno,“ svěřil se Rath.

Zopakoval přitom, že celá jeho kauza je politickým procesem na objednávku a on tak je skutečně politickým vězněm. „Jiný důvod mého, již skoro devítiměsíčního věznění, není. Odůvodňují to možností mého útěku, což je směšně účelové,“ uvedl a zdůraznil, že existují lidé, co se bojí, že by mohl vystupovat ve sněmovně. „Tato jejich obava je hlavním důvodem, proč mě drží za mřížemi,“ vysvětlil.

Samozřejmě, že i on za mřížemi sleduje přímou volbu prezidenta. „Volba prezidenta mi připadá napínavá. Koho jsem volil, neprozradím.“

Dále se vyjádřil na téma novoroční amnestie Václava Klause. Kupodivu ale nezmínil, jak to vnímá on zpoza mříží, a zda případně někdo, s kým byl ve věznici na blízku, byl díky této amnestii propuštěn. Zopakoval však v této věci, že žijeme v policejním státě a že ví, že jsou stovky případů nespravedlivě stíhaných i odsouzených lidí. Podle něj je tak chyba, že se o těchto případech více neinformuje.

„Amnestie je plošná opatření, které pomohlo těm nespravedlivě postiženým jako i těm spravedlivě potrestaným. To je nevýhoda plošného opatření. Také je divné, proč máme více než dvakrát tolik vězněných lidí na sto tisíc obyvatel než mají Němci. Ještě horší je fakt, že máme dvakrát takovou recidivu trestní činnosti. Zde selhává stát a velký díl viny je na panu Pospíšilovi, který byl léta ministrem spravedlnosti vlastně už za Topolánka a neudělal nic,“ postěžoval si ovšem poslanec.

Vyšetřování se odbývají

K amnestii lidí podezřelých z miliardových tunelů je ale tolik, že je mu divné, jak dlouho se kauzy vlečou.

„Mám pocit, že policie vyšetřování odbyla a soudům připadá hloupé říci na rovinu, že nemají žádné důkazy, aby se po nich média nevozila. V médiích taková kauza vypadá strašlivě, ale policie nebyla schopna nic pořádného shromáždit a tak si to mezi sebou přehazují. Soudy by neměly odsoudit bez jasných důkazů a jejich předložení je na policii. Amnestie jen dokončila tento nekonečný proces a ukazuje v jakém rozkladu je náš policejní stát,“ myslí si.

Podle něj je ovšem škoda, že prezidentská kancelář víc nepopsala některé vlekoucí se kauzy, aby si veřejnost mohla udělat svůj názor na to, kdo je za stav odpovědný. Zvedlé vlny emoci totiž podle jeho slov neumožňují racionální pohled na věc.

On sám ale prý nemá v úmyslu v budoucnu kteréhokoliv z prezidentů žádat o milost. Důvod, který k tomu má, je jasný. „Nevím, za co bych měl být odsouzen. Ničeho jsem se nedopustil,“ napsal.

Velmi obecně se pak Rath vyjádřil i k tomu, kdo se v jeho kauze podle jeho soudu zachoval jako chlap a kdo jej naopak nejvíc zklamal.

Dnes jsou tady taková měkčí padesátá léta

„Myslím si, že všichni mají strach a jen někteří ho trochu dokázali potlačit. Vlastně se jim ani nedivím, že mají strach. Je nebezpečné postavit se mašinérii státu, co strká lidem štěnice do obýváků a ložnic. Jsou to taková měkčí padesátá léta. Tehdy to bylo pod heslem boje se zrádci, dnes pod nálepkou boje s korupcí se likvidují nepohodlní lidé. Provázeno mediálním lynčem a strachem. Spíš se divím, že se pár odvážných našlo,“ dodal.

Dotazu, zda peníze, se kterými byl policií zadržen, měly být použity pro financování ČSSD, se ale Rath ve své zpovědi opět vyhnul. Místo toho se rozepsal o „strašidelné vládě“ a budoucím lídrovi ČSSD.

Média by si přála mít v čele ČSSD Dienstbiera

„Současná vláda je strašidelná. Poškozuje naši zemi a lidem snižuje životní úroveň. Bohužel za této situace působí opozice poněkud bezradně a někdy i šedě. To vytváří prostor pro nečekané zvraty. Vláda by měla padnout a ČSSD musí získat rozhodnost a sebejistotu. Pokud to nenastane, může dojít k průšvihu,“ zmínil.

Kdo by však podle něj měl po letošním jarním volebním sjezdu ČSSD vést, aby strana měla onu rozhodnost? „To je věcí ČSSD, já už do toho nemám co mluvit. Jen jsem zaznamenal, že některá média by si přála mít v čele sociálně demokratického Dienstbiera,“ podotknul.

Už ne peníze, ale zdraví...

"Mé předsevzetí pro rok 2013 je zůstat živ a zdráv,“ dodal nakonec politik, jenž se ještě časem přímo ve sněmovně několikrát oháněl tím, že mu premiér Petr Nečas závidí jeho bohatství. Koncem roku 2010 to ještě jako tehdejší hejtman řekl například při písemných interpelacích na předsedu vlády.

„Já jsem bohatý a úspěšný člověk. Ale mimo politiku. Já se uživím i jinde. Pan premiér, až přestane být premiérem, tak půjde na úřad práce. Protože nic neumí," prohlásil Rath a dodal: "Chtěl bych pana poslance a premiéra Nečase požádat, aby nezáviděl těm, kteří jsou úspěšnější a bohatší. Závist bychom měli potlačovat. Chápu, že pro vás je to palčivé. Někdo je outsider, někdo ne." Nečas tehdy na to kontroval slovy, že peníze středočeskému hejtmanovi vůbec nezávidí.

"Já nikomu jeho bohatství nezávidím. Vaše bohatství vám, pane Rathe, přeji. Nepřeji vám vládu, která by to vaše bohatství změnila," uvedl v odpovědi premiér.

Obviněno je dalších deset lidí

Připomeňme, že policie obvinila Davida Ratha loni v květnu z přijetí sedmimilionového úplatku. Rath si údajně vzal tyto peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman prý peníze dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta. Pancové loni koncem roku nepravomocně zamítl druhou stížnost proti vazebnímu stíhání.

Rozhovor, který s Davidem Rathem ParlamentníListy.cz vedly, byl zprostředkován přes moderátora Luboše Xavera Veselého, který je redakčním spolupracovníkem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …