Fiala se chlubil zásluhami ODS v koronakrizi a nastoupil Havlíček: Cestující z Číny a Itálie by jen předávali papírky, kde byli. I tohle navrhovali. Kdybychom je poslechli...

12.05.2020 18:18

Jít cestou ODS, je Česká republika koronavirem pořádně promořena. Pro ParlamentníListy.cz to konstatoval vicepremiér Karel Havlíček v reakci na slova Petra Fialy z ODS. „Kritizovali nás zpočátku i za rušení letů z Číny,“ připomíná počátek krize.

Fiala se chlubil zásluhami ODS v koronakrizi a nastoupil Havlíček: Cestující z Číny a Itálie by jen předávali papírky, kde byli. I tohle navrhovali. Kdybychom je poslechli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Pomoc, která se lidem od státu v důsledku koronavirové krize dostává, je díky zásluze ODS. Alespoň to tvrdí její předseda Petr Fiala. V rozhovoru pro Deník N šéf nejsilnější opoziční strany uvedl, že zmírňující opatření pro ekonomiku, která byla zavedena, vláda okopírovala právě od ODS. Podobně se vyjadřoval i v nedělní Partii na CNN Prima News. 

Fialova tvrzení už v úterý pro ParlamentníListy.cz odmítl premiér Andrej Babiš, podle něhož ODS zásadně poškodila naši zemi a „každý to ví“.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Opoziční kritiku vládních opatření a přisvojování zásluh na zmírnění dopadů teď odmítá i vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. 

Připomněl, že právě ODS zpočátku kritizovala i rozhodnutí o rušení letů z Číny. „Vzpomínám si na dva požadavky ODS, na památné schůzi Sněmovny, kdy jsme rozhodli o prvních opatřeních v dopravě a shlukování lidí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz. 

„Kritizovali nás za to, že jsme přerušili letecké spojení, říkali, že stačilo, aby cestující z Číny a Itálie předávali papírky, které země navštívili. A pak, jak jsme prý chybně rozhodli o zrušení biatlonu v Novém Městě na Moravě,“ pokračuje ve výčtu vicepremiér a šéf resortů průmyslu a dopravy.

Pokud by prý vláda od počátku poslouchala občanské demokraty, vše by dopadlo jinak. “Jít cestou jejich doporučení, už jsme docela slušně promoření. Na ekonomická opatření z dílny ODS si nevzpomínám, obvykle jen kritizují, co předkládáme. V kontextu s těmi letadly a biatlonem bereme jejich kritiku za potvrzení toho, že jdeme správnou cestou,” má jasno Karel Havlíček.

Premiér Andrej Babiš už předtím během krátkého rozhovoru s naší redakcí uvedl, že ODS umí v čase, kdy je v opozici, jen slibovat a ve chvíli, kdy se dostane k moci, dělá přesný opak a podvede voliče.

„Všichni si pamatují hlavně to, že když ODS něco říkala, tak potom ve vládě dělala úplný opak. Navyšovala daně. To DPH, které my teď snižujeme, ODS během své vlády zvyšovala. ODS, která zavedla daň z nabytí nemovitosti 1. ledna 2013, jsme my teď zrušili. ODS byla ta, která slibovala rovnou daň 15 procent a během své vlády udělali megapodvod na všechny zaměstnance a zavedli superhrubou mzdu, čímž navýšili základ o 34 procent a místo 15 to ve výsledku bylo 20 procent. ODS prostě vždycky něco říká a slibuje, a když má možnost, prosazuje úplně jiné věci,“ řekl premiér (celý článek ZDE).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …