Fiasko promítání "protiputinovského" filmu. Jen deset diváků, kteří navíc marně hledali Štětinu

07.10.2014 21:33

REPORTÁŽ Jen pouhá desítka lidí se zúčastnila „protiruské“ akce – koncertu Josefa Fojty a následného promítání koprodukčního filmu Německa, Rakouska a Izraele, režiséra Alexandera Genteleva Putinovy hry. Akci uspořádala regionální pobočka organizace Člověk v tísni ve spolupráci s Evropským hlavním městem kultury Plzeň 2015, které dalo k dispozici zázemí – svůj propagační autobus.

Fiasko promítání "protiputinovského" filmu. Jen deset diváků, kteří navíc marně hledali Štětinu
Foto: Ksienia Biazrukaja
Popisek: Jaromír Štětina

Minimální propagace akce byla výsledkem totálního fiaska, kdy na začátku akce nahlíželo do připraveného stanu jen několik romských chlapců a až následně, přilákáno hudbou, dorazilo také pár maminek s dětmi a několik studentů. Ti se poptávali, zda není přítomen europoslanec Štětina, kterého obdivují pro jeho kategorický a příkrý vztah k Rusku, že je jen málokdo, kdo tuhle „zemi nepolepšenou Leninem odkáže do správných mezí“.

Po kubánských raperech ruská olympiáda

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

„Je to pozvánka, promo akce na festival Jeden svět 2015, který bude od března do dubna příštího roku,“ řekla pro ParlamentníListy.cz koordinátorka regionálního festivalu Veronika Vašků. „Film jsme vybrali jako jeden z těch aktuálních, v rámci akce Promítej i ty, abychom navnadili studenty, kdyby si třeba chtěli udělat ve škole filmový klub.“ Den před touto akcí promítali na jiném místě v Plzni film o kubánské rapové skupině Los Aldeanos – Viva Cuba Libre: Rap is War o boji proti castrovskému režimu. „Nyní tu máme Putinovy hry o výstavbě olympijského areálu v Soči. Přijde mi to jako zajímavá věc a protože to jsou jen dva filmy v nabídce, tak je to hodně zajímavé. Ať se každý koukne a udělá si obrázek sám,“ dodala Vašků.


Těsně před koncertem a promítáním nebylo v okolí akce ani živáčka. (Foto: Jan Hronek)

Jak se uvádí v prospektu o akci a filmu, který jsme jako jediný kus získali v Akademickém centru Západočeské univerzity v Plzni, snímek je „snem o světovém svátku sportu, který se změnil ve skutečnost, ale za jakou cenu? Kdo je tím skutečným vítězem a kdo poraženým?“ ptají se organizátoři z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni v záhlaví letáčku. „Zimní olympijské hry v Soči 2014 zůstanou navždy zapsány jako kontroverzní projekt ruského prezidenta Vladimíra Putina.“

Pomohlo Město kultury

Technickou podporu poskytlo města Plzeň a autobus, který „parkuje“ v nedaleké staré papírně, byl pro organizaci minimálním nákladem. Pokud však organizátoři očekávali nějaký větší protest ve smyslu k situaci na východní Ukrajině či případné petice nebo vyjádření podpory, nebyl tu nikdo, kdo by se konkrétně vyjádřil. S plastovými kelímky plnými piva se omladina bavila hudební produkcí a očekávala film, který podle nich reálně přiblíží pro ně nepříliš známé zákulisí olympiády a odhalí roušku putinovského autoritářského režimu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…