Filip o seriálu Chalupáři: Pohádka režimu. Dnes se lidé na vesnici mají lépe

20.08.2012 17:09

JINÝMA OČIMA Jednaosmdesátiletý režisér František Filip odrazuje lidi od toho, aby si z jeho seriálu Chalupáři, který nyní běží na ČT1 v neděli večer, vyvodili pocit, že kdysi bývávalo líp. „Na vesnicích to tehdy takhle idylické jako v tom seriálu rozhodně nebylo. Byla to pohádka,“ upozornil Filip ParlamentníListy.cz. Míní, že dnes se žije lidem na vesnici – a nejen tam - nepoměrně lépe, než kdysi.

Filip o seriálu Chalupáři: Pohádka režimu. Dnes se lidé na vesnici mají lépe
Foto: repro ČT
Popisek: Jiří Sovák a Josef Kemr v seriálu Chalupáři

Nebývá to příliš časté, aby režisér své úspěšné dílko tak trochu i shazoval. Režisér František Filip si ale s nějakou osobní pýchou nad svými „dětmi“ hlavu neláme.

„Scénář k Chalupářům mi připadal laciný, jako takové drobné spotřební zboží. To, co jsme natočili, byla selanka, takhle to na té vesnici důvěrný a vřelý mezi lidma nikdy nebylo. Je to jen autorská nadsázka,“ zmínil uznávaný režisér ParlamentnímListům.cz na dotaz, jestli snad lze ze seriálu usuzovat, že se na vesnicích žilo před lety lépe.

„Vadilo mi tehdy, že podstatou scénáře je vlastně lež. Na vesnicích to opravdu takhle idylické nikdy nebylo,“ upozornil dále umělec, jenž ale prozradil, že vesnici dobře zná jen z dětství, kdy byla válka a později tam probíhala kolektivizace.

Vždyť se to točilo krátce po osmašedesátém

„To bylo stálé období zvratů. Jenže to bylo i později, krátce po roce 1968. A právě v té době seriál vznikal. Vždyť si dejte dohromady, kdy byl natočen – jen šest let po obsazení ´spřátelenými´ armádami (seriál byl dokončen v roce 1975 – pozn. red.)! V té době ta věc v lidech stále doznívala a my přišli s takovou pohádkou,“ kroutí hlavou nad svým dílem Filip. Podle jeho mínění ale pravým důvodem natočení seriálu bylo na podnosu naservírovat, že režim to myslí se všemi lidmi tehdejšího Československa jen dobře.

Natočit ho se mu proto zprvu příčilo, ale nakonec si řekl, že příběh vlastně nemůže nikomu ublížit ani popudit ty, kteří seriál musí schválit.

„Já nyní na vesnici moc nejezdím. Byl jsem se sice v té vesničce Višňová u Příbrami (filmové Třešňové) nedávno podívat, ale to jen proto, že mne tam pozval deník Blesk. Pokud mohu porovnávat, tak si myslím, že teď se tam mají lidi líp. Ale to platí i celkově, že se máme nyní nejlíp, než jsme se kdy měli,“ poznamenal dále pro ParlamentníListy.cz Filip.

Pamatuje prý nejen tu dobu, kdy Chalupáře točil, ale i dobu předtím, kdy se také lidem na vesnici nežilo dobře, ty nejschopnější tam likvidovali a pak je vystěhovali. I když je podle něj jasné, že každá generace má svoje trable, bylo by pošetilé posuzovat tehdejší kvalitu života na vesnicích podle seriálu.

Lidi tam nebyli takový kurvy...

„Je ale pravda, že lidé v tom seriálu nejsou na sebe kurvy, jsou normální a nezávidí si. Dělá to pak opravdu ten dojem, že ty lidi takto spolu dobře žili. To ale byl klam. Byla to spíše dobrá práce herců, kteří z těchto plytkých příběhů ´něco´ udělali, předvedli, že i lidé z vesnice mohou mít smysl pro humor a komedii,“ prozradil dále režisér, který režíroval na 600 dramatických, hudebních a zábavných pořadů.

Kromě Chalupářů například seriály Tři chlapi v chalupě", Rozpaky kuchaře Svatopluka”, “Sňatky z rozumu”, “F.L Věk”,“Byl jednou jeden dům” či koprodukční snímek na námět Eduarda Basse “Cirkus Humberto”.

Dnes podle něj lidem chybí ve filmové a televizní tvorbě lidskost. „Dneska se do všeho cpe násilí, krev a sex. A v takových Chalupářích sex nebyl, nebyla tam ani lidská nenávist, násilí, či zloba. Právě to asi lidé rádi vidí a vnímají. Je to sice trošku pohádka - co si budeme říkat - ale lidsky příjemná,“ dodal.

Režisér souhlasí s restitucemi

Chalupáři s Jiřím Sovákem, Josefem Kemrem a Jiřinou Bohdalovou v hlavních rolích se podle čísel sledovanosti seriálů stali nejsledovanějším dílkem letošního léta. Česká televize s nimi každou neděli láme rekordy a režisér Filip k tomu nedávno pro média poznamenal, že netušil, že bude mít i po těch létech takový úspěch.

Připomeňme ještě, že jméno režiséra Františka Filipa se naposledy médii propíralo i v souvislosti se zákonem o církevních restitucích. Nejen on, ale i Dagmar Havlová, Lucie Bílá, herec Ivan Trojan, herečka Jiřina Jirásková, či režisér Jiří Strach totiž spolu s dalšími umělci podepsali provolání, kde vyzvali politiky, aby bez otálení schválili k restitucím příslušný zákon. Dali tak veřejně najevo, že restitucím pro církve říkají jasné ANO.

  • Celé provolání ZDE

„Já k tomu všemu budu hodně stručný. Myslím, že by se zcizený majetek vrátit měl, je to spravedlivé. Tím je řečeno všechno,“ pronesl k argumentu svého podpisu pod provolání tehdy pro ParlamentníListy.cz Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …