Firma sídlí v honosné vile poslance ODS. Teď sledujte ty souvislosti

12.02.2022 5:00 | Kauza

Karel Krejza je český politik a manažer, člen ODS, od října 2017 je poslancem. Dříve taky působil jako zastupitel Ústeckého kraje a od roku 2010 je 1. místostarostou města Litoměřice. Nedávno na jeho jméno upozornil pořad Reportéři ČT, kde se hovořilo o jeho privatizačním fondu, který pod názvem Český holding funguje dodnes. My jsme se ale podívali ještě dál a zaměřili jsme se na smlouvy uzavřené městem, kterého je Krejza místostarostou.

Firma sídlí v honosné vile poslance ODS. Teď sledujte ty souvislosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Ústí nad Labem je všude vidět tvář Karla Krejzy, lídra ODS v Ústeckém kraji

V Reportérech ČT Marka Wollnera o něm bylo uvedeno, že figuroval v privatizačním fondu, který pod názvem Český holding funguje dodnes. Z původního majetku fondu ve výši téměř dvou miliard korun nezůstalo podle Reportérů ČT skoro nic. Krejza uznává, že jako člen orgánů fondu nebyl úspěšný.

Česká televize upozornila, že o většinu svých finančních prostředků fond přišel právě v době, kdy Krejza působil v orgánech. Někteří menšinoví akcionáři se podle veřejnoprávní televize brání a posílají firmu do likvidace, aby získali aspoň část majetku zpět. Jenže mezitím fond začal rozprodávat svůj zbývající majetek. „A některé nemovitosti skončily u bývalého manažera firmy, dnešního poslance ODS Karla Krejzy,“ uvedla ČT.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Krejza před šesti lety získal za osm milionů korun dům v pražských Kobylisích.

Podle odhadů odborníků hodnota domu mohla být 15 až 20 milionů. A to už před zmíněnými šesti lety. Dům měl Krejza koupit přes podnikatelského prostředníka, kterým byl jistý Gerhard Horejsek, od dceřiné firmy Českého holdingu, od firmy Nakano. Jenže nedlouho poté Krejza koupil i samotnou firmu Nakano.

Tolik informace, které přinesli Reportéři ČT.

My se zastavíme právě u jména Gerharda Horejska a jeho napojení na Karla Krejzu a město Litoměřice.

Auta, to je ten pravý byznys

Společnost Autoleasing Litoměřice s r.o., Gertabau s.r.o. a Gerhard Horejsek a spol., s.r.o.

Tři společnosti, které nás budou zajímat.

Ve všech figuruje Gerhard Horejsek a všechny spolupracují nebo spolupracovaly s městem Litoměřice, které je spojeno s Karlem Krejzou.

Krásná vila poslance ODS. Zdroj Katastr

Začněme společností Autoleasing Litoměřice.

Hned zde první zajímavost.

Pokud si firmu zadáte do vyhledávače, vyjede vám u něj adresa Pakoměřická 775, 182 00 Praha 8, Kobylisy. Ano, jde o stejnou vilu, jejímž majitelem je poslanec Krejza.  

Zmíněná společnost má uzavřenou s městem Litoměřice nájemní smlouvu o nájmu prostoru sloužícího podnikání v areálu Kasáren pod Radobýlem. Za prostory o celkové ploše 1 350 m2 platí městu měsíčně 10 tisíc korun. První pronájem se datuje k 1. listopadu 2017, smlouva s dobou trvání na jeden rok se pak vždy o další prodlužovala. Podle registru smluv má ta poslední trvání do 31. října minulého roku. Žádná další prozatím není uzavřena.

Opravy a úpravy, také frčí

Druhá firma, Gertabau s.r.o., která má jako předmět podnikaní výrobu, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, truhlářství, podlahářství a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, uzavřela s Litoměřicemi šest smluv. Všechny v letech 2017 až 2019.

Litoměřice firmě Gerharda Horejska vyplatily celkem 6.242.535 korun, většinou za stavební úpravy a opravy či za dodání nábytku i s montáží.

A na závěr ta nejbohatší spolupráce.

Tou je spojení města Litoměřice a společnosti Gerhard Horejsek a spol., s.r.o.

Jedna ze smluv. Zdroj: registr smluv

Společně uzavřeli 45 různých smluv a dodatků v hodnotě vyšší než 30 milionů korun.

Město například využívá operativní leasing na elektromobily a plug-in hybridy. Za pět elektromobilů a tři hybridy zaplatí za dva roky 1.999.920 korun. Kdo s nimi jezdí, zůstává otázkou. Koncem roku 2019 šlo o nákup dalšího vozidla v hodnotě 385 tisíc korun nebo užitkový vůz v hodnotě téměř 1,5 milionu korun.

Nejde ale jen o auta.

Gerhard Horejsek a spol. má také uzavřené množství smluv na stavební práce, rekonstrukce a úpravy. Za příklad můžeme jmenovat vybudování zázemí pro technické a řemeslné obory a vybudování učebny přírodních věd za 773 859 korun, vybudování zázemí v tělocvičně v Kasárnách Pod Radobýlem v hodnotě 578 496 nebo například přechod pro chodce za 3 126 444 korun.

Na majetkové i personální propojení jsme se samozřejmě opakovaně ptali poslance Krejzy. Ani jednou neodpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…