Gajdůšková zavedla novinku. Můžete za ní i v pyžamu

14.02.2012 23:03

Dostat se k pacientské ombudsmance? Teď klidně i se sádrou na noze a v pyžamu, pokud jste ovšem hospitalizovaní v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Pacientská ombudsmanka, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), totiž otevřela kontaktní místo přímo v Krajské nemocnici. A to je republiková rarita. A proč právě Zlín? Odpověď je jasná.

Gajdůšková zavedla novinku. Můžete za ní i v pyžamu
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

„Ze Zlína jsem, samozřejmě to tady znám a je to můj volební obvod. Je to pro mě nejblíž. Zlín je relativně uprostřed Moravy,“ vysvětlila se smíchem Gajdůšková pro ParlamentníListy.cz svůj geografický pohled na republiku. Závisti okolních nemocnic zvučných jmen se nebojí, právě naopak. „Doufáme, že nám budou závidět, a že se tato služba lidem bude rozšiřovat,“ podotkla Gajdůšková. Kontaktní místo pacientské ombudsmanky oficiálně otevřeli ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati v pondělí. Alena Gajdůšková je jedinou pacientskou ombudsmankou pro celou Moravu.

Nespokojení pacienti mohou za ombudsmankou

Právě v ombudsmandské kanceláři mohou pacienti řešit své problémy. Podle Gajdůškové vše teď půjde rychleji. I když jednu kancelář už ve Zlíně má, tato bude přímo v nemocnici a pacienti k ní budou mít blíž. „Myslím, že by zásadní rozdíl v problémech, které se řeší být neměl, jde v podstatě o stále podobnou službu. Umístění kanceláře je ale výhodné v tom, že pokud se záležitosti budou týkat přímo nemocnice Tomáše Bati, mohou být řešeny hned a na místě. Bude dopracováno i memorandum o spolupráci se Svazem pacientů. Krajská nemocnice Tomáše Bati by se mohla stát jakýmsi referenčním pracovištěm pro Svaz pacientů. Myslím, že v pondělí jsme odstartovali novou etapu spolupráce, která bude mít širší dopad,“ vysvětlila Gajdůšková. Ředitel nemocnice vytvoření kontaktního centra vítá. Může se mu ale stát, že si pacienti budou stěžovat třeba přímo na něj. „Stížnosti pacientů už nyní řešíme co nejrychleji. Pokud se problém řeší včas, bývá to ve většině případů ke spokojenosti jak poškozeného, tak i toho, kdo pochybil. Pokud není pacient s naším řešením spokojen, poradíme mu, kam se může dál obrátit,“ řekl Bohuslav Škubal, ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati pro ParlamentniListy.cz.

Mezi pacienty a zdravotníky vrátíme důvěru

Splnění vysokých cílů si slibuje Gajdůšková od otevření nového kontaktního centra. „Mezi pacienty a zdravotníky je třeba navrátit důvěru. Nechceme ponoukat pacienty proti zdravotníkům. Obojí mají totiž kromě povinností i svá práva. To, že nám Baťova nemocnice poskytla prostory, svědčí, že její vedení má zájem, aby kvalita zdravotní péče byla co nejlepší,“ sdělila Alena Gajdůšková. „Je to nabídka pro pacienty a výhoda pro zdravotnické zařízení. Řadu věcí se dá vyřešit na místě a nikdo pak nemusí tahat problémy po úřadech,“ dodala.

Středy prozatím zvládne asistent

Pacienti najdou novou kancelář v sedmém patře budovy ředitelství zlínské krajské nemocnice. Úřední hodiny zde budou každé první pondělí v měsíci od 9. do 12. hodin. Lidé mohou ale stále využít možnost kontaktovat senátorku v její původní kanceláři na Třídě. T. Bati, tam má úřední hodiny vždy první pondělí v měsíci odpoledne, od 14. do 16. hodiny.


Do nových prostor mohou přijít lidé i každou třetí středu v měsíci od 10. do 14. hodin. Právě ve středu bude pro zatím záležitosti lidí vyřizovat asistent Gajdůškové. „Začínáme už tento týden 15. února. Budu v podstatě jako spojka mezi pacienty, kteří potřebují s něčím pomoct. Já pak jejich záležitosti předám paní senátorce nebo na Svaz pacientů nebo dalším odborníkům, právníkům, lékařům,“ vysvětlil Ivo Novotný, asistent místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky pro ParlamentniListy.cz. Kdo nechce přijít osobně, může nechat vzkaz ve schránce. Pro písemné podněty bude v prostorách vrátnice zdravotnického zařízení instalována poštovní schránka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …