Gazdík zapomněl vypnout revize k závěrečné zprávě o Bečvě. Ukázalo se, kdo ji z pozadí diktoval

05.10.2021 21:14 | Kauza

Poslanci na mimořádné schůzi debatovali o kauze otravy řeky Bečvy. Místopředseda STAN Petr Gazdík v diskusi vystoupil tak razantně, až si ze strany poslanců hnutí ANO vysloužil nesouhlasné bušení do poslaneckých lavic. „Já jsem rád, že jste nám tady zcela jasně ukázal, že nejste ministr pro životní prostředí, ale ministr zametání stop po ekologických zločinech,“ vypálil Gazdík hned na úvod svého vystoupení. A hned se ozvalo bušení do lavic.

Gazdík zapomněl vypnout revize k závěrečné zprávě o Bečvě. Ukázalo se, kdo ji z pozadí diktoval
Foto: repro FB, tan
Popisek: Petr Gazdík v PSP

Petr Gazdík se nedal zastavit a obvinil ministra Brabce, že o situaci v Bečvě lhal, když v úvodu celého šetření říkal, že voda nezapáchala. Přímo na místě ale bylo zjištěno a zaznamenáno, že voda v místě havárie zapáchala.

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
Česká inspekce životního prostředí podle Gazdíka dluží veřejnosti jednu zásadní informaci.

„To je přesný rozbor, ze kterého bylo usouzeno, že se jednalo o kyanidy. A pokud se jednalo o kyanidy, tak v jakém množství? A jaké tam byly jiné látky? Třeba fenolin? Nebo volný chlór, jak třináct svědků uvedlo v místopřísežném prohlášení, ta voda zapáchala,“ pokračoval v palbě Gazdík.

Jenomže to je pouze první část příběhu.

ParlamentníListy.cz získaly video, jehož protagonistou není Petr Gazdík, ale poslanec ANO Jiří Strýček. Ten na půdě dolní komory vystoupil s poměrně zvláštní informací. Řekl totiž, že z dokumentu o závěrečné zprávě vyplývá, že se na ní podílel někdo mimo Sněmovnu.

„Vy jste tu zprávu, pane Gazdíku, ještě před zveřejněním, minimálně týden před zveřejněním, poskytl třetí osobě. A jako důkaz je tu elektronický dokument, který byl doručen všem členům komise, ve kterém mají být vaše připomínky závěrečné zprávy. A tam najdeme v režimu vyznačených změn, v těchto revizích dokumentu, jako autora připomínek pana Holoubka," uvedl poslanec Strýček.

Vzápětí navázal, že Ivan Holoubek (na obrázku dole) v kauze Bečva vystupoval jako svědek, nikoli člen vyšetřovací komise Parlamentu.

„Vy jste mu poslal týden před zveřejněním komise návrh zprávy, aby on ho připomínkoval. Svědek připomínkuje návrh zprávy vyšetřovací komise," zdůraznil Strýček.  „Je to dokazatelné, v těch materiálech to je," uvedl s tím, že email se zprávou včetně vyznačených změn v dokumentu poslal Gazdíkův asistent Marek Smetana.

Petr Gazdík reagoval promptně, ovšem mimo diskutované téma.

Snažil se vysvětlit, že zprávu konzultoval se svým asistentem Smetanou, což je podle jeho slov naprosto přirozené. Jenže Strýček logicky reagoval, že nehovořil o konzultaci s asistentem, ale o revizích svědka v celé kauze.

Ivan Holoubek pro Českou inspekci životního prostředí vyhodnocoval vzorky odebrané po havárii a účastnil se také demonstrace s názvem „Klicperova fraška II: kdyby křídla měly ryby, posudek by neměl chyby“.

„Naše pochybení nepřipouštím,“ ohradil se proti zprávě sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Zpráva vyšetřovací komise popisující pochybení jeho instituce je dle jeho mínění „vnitřně rozporná“ a obsahuje prý „řadu protimluvů“. „Inspekce má roli obětního beránka,“ posteskl si v Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Wikipedia:

Na podzim roku 2020 došlo k několika únikům toxických látek do řeky Bečvy. K nejvážnějšímu incidentu došlo dne 20. září 2020, kdy došlo k úniku velkého množství neznámých látek (pravděpodobně kyanidů) a následné otravě a úhynu živých organismů na mnoha kilometrech řeky. Jed pronikl až do řeky Moravy, zde již však byl natolik rozředěný, že nezpůsobil další závažné škody. Vyšetřování úniku stále trvá a je provázeno četnými pochybnostmi a kontroverzemi.

K dalším menším únikům pak došlo 27. října (pravděpodobně niklu), 24. listopadu a 2. prosince 2020.

Vyšetřování vedla ze začátku Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), později jej převzali kriminalisté ze Zlínského kraje. Výsledky rozborů vody, které prokázaly přítomnost kyanidů, oznámila ČIŽP 24. září, 26. září pak policie oznámila, že identifikovala vyústění kanálu, odkud toxické látky do řeky vytekly.

Dne 29. září Policie ČR upřesnila, že kanál, ze kterého unikly kyanidy, ústí do Bečvy na katastru místní části Valašského Meziříčí zvaného Juřinka. Jde o asi 15 kilometrů dlouhé potrubí, které odvádí odpad až z areálu bývalé Tesly Rožnov. Z Tesly v Rožnově pod Radhoštěm přitom již jednou k úniku kyanidů do Bečvy došlo, a to v roce 1979.

Tvrzení policie, že na příslušný kanál je napojeno více firem, takže konkrétní viník ještě stále nebyl určen, je zavádějící. Ve skutečnosti má v gesci odpadové hospodářství celého průmyslového areálu bývalé Tesly Rožnov (výrobce barevných obrazovek v licenci japonské firmy Toshiba) jediná firma Energoaqua.

Vloženo reprofoto ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …