Herec Vydra vítal americké vojáky na koni. A takto se dívá na odpůrce konvoje

04.04.2015 9:27

Už mnoho osobností politického a veřejného života sdělilo své názory na průjezd amerických dragounů Českem. Leckdo byl pro, jiný proti. Někdo při tom prozradil, že se bojí toho, kdyby se tady američtí vojáci usídlili natrvalo a měli zde svou základnu. Jiný zase řekl, že by to vlastně vůbec nebylo na škodu. Druhou možnost by volil gerec Václav Vydra. „Kdyby bylo zapotřebí, ať u nás američtí vojáci klidně jsou,“ řekl Vydra v rozhovoru ParlamentníchListů.cz. Na odpůrce dělá přitom dlouhý nos a vzkazuje jim: „To vaše házení vajec bylo poněkud nafouknuté. Vždyť vás bylo pět a půl!“

Herec Vydra vítal americké vojáky na koni. A takto se dívá na odpůrce konvoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Václav Vydra bez sedla

Američtí vojáci jsou již ve své domovské základně v Bavorsku a médiím nezbývá, než sesbírat mezi lidmi pocitové dozvuky na to, jakým stylem američtí dragouni vlastně Českem putovali. Média k tomu dávají prostor jak fandům amerických vojáků, tak i odpůrcům.

„Je dobře, že v médiích byl dán stejný prostor jak odpůrcům konvoje, tak těm, kteří s jeho průjezdem souhlasili. Česká média prokázala v tomto demokratičnost,“ poznamenal k tomu nedávno sociolog médií Jaromír Volek.

Herec Václav Vydra je ale rozhodně tím, komu přítomnost amerických vojáků na našem území nijak nevadila. Z Američanů byl tak nadšený, že se dokonce vydal za nimi do pražských kasáren v Ruzyni. Jenže jeho vstup mezi US Army byl přímo famózní: do prostranství kasáren totiž vjel na koni a ještě navíc v uniformě kavalerie americké armády z devatenáctého století.

„Měli jsme na sobě uniformy kavalerie americké armády z roku 1870. To mohu potvrdit. Jen doufám, že to Američany pobavilo. Vzhledem k tomu, že oni ke svým uniformám také při své cestě z Pobaltí občas přidali tradiční kavaleristické klobouky, tak si myslím, že naše jízda na koni pro ně byla příjemným osvěžením. Vím, že těmi svými tradicemi ještě pořád hodně žijí, tak snad jsme se trefili do jejich nálady,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Vydra.

Takhle si hrajeme už 16 let

„My si na tuhle americkou kavalerii hrajeme už 16 let i na koních. Chtěli jsme si zkusit ten pocit jaké to je, když je sounáležitost lidí a koní v uniformách. Pro mne to je ale romantika Divokého západu. Přes tenhle pocit se k tomu dostala asi většina z nás, kteří jsme vyrostli na mayovkách. No a já jsem si říkal, když už si tady s tím tolik let hrajeme, tak uděláme tím radost snad i těm americkejm klukům, kteří to mají jako povolání, jako svou práci. Chtěli jsme jim prostě udělat radost a potěšit je a ukázat jim, že tady o nich víme také,“ zmínil k tomu dále Vydra.

Tak třeba loni v srpnu vyjel Václav Vydra takto vyšňořen na Memoriál generála G. A. Custera, jenž se odehrával ve Všeticích u Neveklova. V programu tehdy nechyběly ukázky vojenských manévrů, jízda zručnosti, parkúr, terénní jízda, sekání melounů a ani válka s indiány. Vydra je navíc přímo duchovní otec tohoto každoročního memoriálu, a do čela kavalerie se staví zpravidla v roli generála George Armstronga Custera on sám. Loni jako generál velel dokonce eskadroně asi 180 uniformovaných jezdců.

„Vašek je recesista a fanda do koní. Podle mě dělá divadlo jako vedlejší činnost, a to podstatné, co ho baví už léta, jsou koně. Také se jim profesionálně věnuje. Tak jsme si brnkli, on to nabídl a mně se to zdálo jako báječný doplněk celé akce. A při vší úctě k technice, když projdou koně, tak nikdo nemá oči pro nic jiného, než pro ně," uvedl k Vydrově jízdě ruzyňskými kasárnami pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V takové pozici ostatně nebyl v Ruzyni Vydra sám, neboť mezi americkými dragouny v tu chvíli bylo k vidění i mnoho různých dalších převážně motorových veteránů.

Martin roli ministra zvládá dobře

„Mne se Martin v roli ministra obrany líbí. Jeho některé názory, co se týče průjezdu onoho konvoje, tak k tomu mluvil velice hezky, smysluplně a nešlo by s ním nesouhlasit,“ uštědřil naopak Vydra poklonu Martinu Stropnickému, na jehož konto ovšem zvláště levicoví politici leckdy poznamenávají, že by se měl radši zabývat pouze herectvím.

„Já si o odpůrcích nemyslím nic, je to jejich právo, i když se jim divím,“ poznamenal pak Vydra k těm, kteří v Ruzyni - a i všude jinde, kudy konvoj přes Česko projížděl - protestovali.

„Podle mne to všechno kolem odpůrců bylo celé nafouknuté. I to jejich možné házení vajec. Těch odpůrců totiž tady bylo pět a půl a myslím si, že se jim v médiích dával naprosto zbytečný prostor. Tím pádem se stalo i zpravodajství kolem přejezdu vojáků docela nevyvážené, protože těch podporovatelů, a těch, co jim to nevadí, tak byla naprostá většina, což se nakonec i ukázalo. Tady omíláme něco, co si vlastně vůbec nezaslouží být zkomunikováváno,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Vydra.

Že rozpoutávají válečnou vřavu?

Nápisy "Yankee go home“ prý on osobně nijak nevnímal. „Tak takové a ani jiné nápisy jsem já osobně v Ruzyni nikde neviděl. Abych řekl pravdu, tak zrovna v Ruzyni jsem neviděl ani jednoho křiklouna. Možná ale jen, že jsem byl příliš zahleděn do sebe a do našich uniforem,“ pousmál se herec, o němž každý ví, že je synem legendární herečky Dany Medřické.

Na tu se sice ParlamentníListy.cz netázaly, ale zajímal nás spíše fakt, co si Vydra myslí o těch lidech, kteří často poznamenávají, že to jsou právě Američané, kteří všude ve světě rozdmýchávají válečnou vřavu.

„Všechno se dá kritizovat, negativizovat, na všem se dá najít něco špatného. Já bych jim doporučil, aby si přečetli články pana Mitrofanova, nebo pana Peheho, či někoho podobného. To jsou všechno chytří lidé a pokud si tito ´odpůrci´ myslí, že jsou stejně chytří jako oni a mohou také psát podobné komentáře, jako píší oni, tak ať je o těch ´vřavách´ píší. Tedy pokud to bude někdo číst. Mně tyhle internetové výkřiky nic moc neříkají a ani nezajímají,“ uvedl na jejich konto Vydra.

Stejný názor pak má na ty proklamace, v nichž se stále opakuje, jak přejezd dragounů vydráždí ruského prezidenta Vladimíra Putina a ten zaútočí. „Nemyslím si, že by to někoho vydráždilo. Ale pokud je někdo vydrážděn, tak to už byl i předtím. Myslím si, že člověk má stát na svých pozicích a ukázat, že na nich stát bude, takže nějaké couvání a žehlení nemá smysl. Prostě znáte ono rčení na hrubý pytel...,“ zareagoval na to.

Základny? Až to bude zapotřebí!

Možnost americké základny v ČR ale prý neodmítá. „Můj názor v tomhle celkem nehraje roli, ale podle mého soudu by americké základny měly tady nějaký smysl až tehdy, kdy by tady byly zapotřebí, což není otázka dneška. Dnes tady prostě zapotřebí nejsou, takže to je docela předčasná otázka. Já mám navíc takové zkušenosti, že když něco řeknu, tak se mi hned sejde mnoho reakcí, zpětných vazeb z internetového bahna, kde se dozvím, proč do toho kecám, že tomu nerozumím, protože jsem herec. Nevidím důvod, proč bych měl říkat názor na něco, co není v tuto chvíli úplně relevantní,“ uvedl herec trošku podrážděn.

Ke zmínce o znovuotevření diskusí o radaru v Brdech se pak jen zasmál. „Tak to je fakt pro smích. Já chci ještě jednou k tomu podotknout, že se pořád bavíme v rovině odpůrců, ale já nechci o nich mluvit. Navíc radar je uzavřená záležitost: už tady nebude, mluvilo se o tom kdysi, ale ona věc usnula. Až to bude opět na pořadu dne a bude to aktuální a nutné, tak se sem radar umístí. Určitě by nikdo nechtěl, aby tady přes nás a na nás lítaly nepřátelské střely. To je celé. Ale my v současné době nejsme ve válce, takže já nevím, proč to tady řešíme,“ pronesl směrem k dotazu.

Normální přesun. Proč ta načechranost?

Je si prý vědom faktu, že se o Dragoon Ride a o možném metání vajec a rajčat na obrněnce v médiích v posledních dnech často hovořilo, ovšem on sám to považuje za až moc načechrané. „Je to docela běžný přesun, zcela běžná věc, která spoustu lidí potěšila - možná někoho i dožrala -, ale byl to přesun spojeneckých vojsk na jejich základnu. Tak o co tady jde?“ sdělil k tomu.

Nakonec zopakoval, že nikdo tady u nás nechce dislokovat cizí vojska, i když v tomto případě spojenecká, a to už z toho důvodu, že to není zapotřebí.

„Právě ti vojáci, co u nás nakrátko byli, jsou dislokovaní kousek odsud a v současné době, kdy je jejich mobilita maximální, tak pokud budou ´bydlet´ o padesát kilometrů dál, nebo blíž, to je úplně jedno. Ona se totiž vojska dokáží přesouvat během pár hodin po celém světě. Pořád v nás mají spojence, neboť my jsme spojenci NATO a i spojenci Spojených států, tak nevím, o čem se to tady bavíme,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Vydra na konto všech výtek ve smyslu vojenských základen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…