Hovořili jsme se zdrcenou matkou „norských dětí“. Tamní sociálka prý začala dělat věci, na které všichni jen zírají

20.05.2015 18:06

Eva Michaláková, která dlouhodobě bojuje proti norským úřadům kvůli navrácení dvou svých synů, je zoufalá. Je naprosto překvapená tím, co ve středu norský úřad péče o dítě oznámil. Trvá na zrušení kontaktu dětí Michalákových s rodinou, pokud se neuskuteční adopce mladšího ze dvou synů současnými norskými pěstouny. Jedním z důvodů rozhodnutí je prý i medializace celé kauzy.

Hovořili jsme se zdrcenou matkou „norských dětí“. Tamní sociálka prý začala dělat věci, na které všichni jen zírají
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„To, že mám být potrestána za zveřejnění celé kauzy spolu s mými syny, bych označila za nesmysl. Bohužel je to pravda a jsem z toho opravdu zdrcená,“ řekla ParlamentnímListům.cz Eva Michaláková. Popsala, že přitom ještě nedávno vypadalo vše alespoň trochu nadějně, zvlášť když na poslední schůzce s Barnevernem (norský úřad péče o dítě) jí bylo sděleno ujištění, že adopce ani jednoho syna nepřipadá za současných okolností v úvahu. „Té schůzky se se mnou přitom zúčastnili právní zástupce Pavel Hasenkopf, europoslanec Tomáš Zdechovský a poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09),“ uvedla dále Eva Michaláková. Jak doplnila, schůzku právě s mladším ze synů, u kterého se nyní o adopci hovoří, absolvovala letos v březnu. A po dlouhé době to bylo za poněkud příznivějších podmínek.

„Víte, před tím jsem na něj nesměla ani mluvit česky, nesměla jsem ho obejmout. To bylo příšerné.  Nyní se zdálo, že se to začíná trochu obracet. A najednou toto…“ svěřila se zaskočená Michaláková ParlamentnímListům.cz. Podle ní je naprosto nepochopitelné, že si našly norské úřady nyní odůvodnění k takovému kroku právě v medializaci případu a také v tom, že nebyla ochotná vydat cestovní pasy svých dětí.

Pas je přece majetkem naší země! Hájí se Michaláková

„Vždyť na to neměli žádné právo! Pas je přece, jak je v něm napsáno, majetkem České republiky, nemohu ho nikomu vydat. A stejně tak je pas snad jakousi zárukou pro to, že ho stát, který mu ho vydal, bude chránit. I proto jsem pasy norským úřadům dát nemohla a odmítla jsem,“ zoufá si Eva Michaláková nad novou situací.  

Zde na videu vystupuje dědeček obou chlapců:

 Zdroj: Youtube

Podle vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) sledovali úředníci Barnevernu veřejné dění a česká média v rámci celé této kauzy již od loňského jara. A skutečně – úřad jako další důvod svého rozhodnutí zmínil i zamítnutou žádost o vydání pasů dětí, kterou podali jejich pěstouni.

Tím však výčet odůvodnění nekončí – minimálně těch, která se dostala na veřejnost. Dalším důvodem má být i údajné odmítnutí spolupráce matky s úřadem. Tedy to, že například prý odmítla šetření v místě svého současného bydliště. To však podle Petičního výboru, který rodinu podporuje, není pravda, protože ji prý nikdo nekontaktoval.

I Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrzuje slova Michalákové. A je překvapeno zvratem, který nastal

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) potvrdilo ve středu (dnes) ve svém oficiálním tiskovém vyjádření také to, že skutečně ještě na březnovém jednání v Oslu byla česká strana ujištěna, že osvojení chlapců kvůli zájmu biologické rodiny nepřipadá v úvahu a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě…

Nyní ovšem norský úřad péče o dítě Barnevern v obci Nedre Eiker chce Evu Michalákovou zbavit rodičovských práv k oběma dětem, zatímco otci mají zůstat práva ke staršímu synovi. Zda se rozhodnutí bude týkat i kompletní širší rodiny, zpráva MPSV neuvedla.

Vyplývá z ní ovšem, že Barnevern takto reagoval na dubnový návrh Michalákové na navrácení chlapců do rodiny. O obou návrzích bude nyní rozhodovat ještě příslušná krajská komise. Překvapivé rozhodnutí však nezaskočilo jen hlavní aktérku a v tuto chvíli nejvíce zainteresovanou osobu – matku obou chlapců.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Návrh úřadu v Nedre Eiker považuji za naprosto překvapivý a navrhovaná opatření jsou podle mého soudu zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Proto slíbila, že za svůj resort bude koordinovat kroky směřující proti nedůvodnému prosazení navrhovaných opatření.

Případ se vleče již čtyři roky

Připomeňme, že norská sociální služba (Barnevern) odebrala chlapce Michalákovi z rodiny v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie však později případ odložila a žádné obvinění nepadlo. Norský soud nicméně považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil.

Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka Eva Michaláková je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla. I proto vloni na konci roku požádala v Norsku znovu o přezkoumání případu. Podle norské advokátky by rozhodnutí mohlo padnout do poloviny letošního roku. Do řešení kauzy se před časem zapojila dokonce i česká diplomacie.

Český Úřad pro mezinárodně-právní ochranu dětí zdůraznil, že ve zprávě českým úřadům z 22. dubna kromě zmínky o úvaze nad adopcí mladšího ze synů není informace o návrhu na zbavení rodičovských práv.

Petiční výbor upozorňuje, že návrh úřadu je plný nesmyslů. Například je v něm uvedeno, že má být omezen telefonický kontakt matky se starším synem. Ten přitom prý nikdy neprobíhal.

Případ Evy Michalákové není výjimečný. Spory s Norskem vedou i další středoevropské a východoevropské země, momentálně například Litva. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …