Hrad prozradil, kolik stála „Zemanova oslava“ prvního roku v úřadu. Máme podrobnosti

27.03.2014 13:45

EXKLUZIVNĚ Na Pražském hradě se před necelými dvěma týdny uskutečnil koncert spojený s připomínkou prvního roku Miloše Zemana v úřadě prezidenta republiky. V této souvislosti média informovala, že prezidentská kancelář tají náklady akce a odmítá prozradit, na kolik peněz vše přišlo. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale nyní na dotaz ParlamentníchListů.cz celou částku zveřejnil.

Hrad prozradil, kolik stála „Zemanova oslava“ prvního roku v úřadu. Máme podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Akce „Můj první rok s vámi“, na které předminulý pátek prezident Zeman se svými hosty oslavil rok působení v úřadu hlavy státu, vyšla na necelých 190 tisíc korun. Redakci ParlamentníchListů.cz to exkluzivně řekl tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Koncert Hradní stráže, který byl spojený s připomenutím prvního výročí od inaugurace prezidenta republiky, přišel celkově na 188 686 korun. Z toho činily 5 tisíc korun náklady na kávu, 15 400 Kč na hostesky, 98 tisíc na občerstvení, 30 tisíc korun na víno, 11 396 Kč na sekt, 24 tisíc za vystupující umělce a 4 890 Kč se vydalo za pozvánky,“ uvedl podrobně mluvčí Ovčáček.

Ani koruna ze státního rozpočtu navíc

Ten dále zdůraznil, že šlo o velmi úsporný rozpočet, který v každém případě vycházel ze schváleného rozpočtu Pražského hradu na letošní rok, jenž schválila Poslanecká sněmovna. „Tudíž nedošlo k žádnému navyšování, nevyžádali jsme si ani korunu navíc ze státního rozpočtu. Doplňuji, že jsme využili maximálně veškerých vlastních zdrojů, hrála hudba Hradní stráže, využili jsme prostory Španělského sálu,“ podotýká hradní mluvčí.

Proč Hrad náklady sděluje až nyní? „V tuto chvíli došlo k doúčtování celé akce a já jsem již v den jejího konání hovořil o tom, že nelze sdělovat tuto záležitost takto dopředu. Vyčkali jsme na přesné doúčtování, a proto sděluji veškeré podrobnosti nyní,“ reagoval Jiří Ovčáček.

Celkový počet hostů na hradním koncertu prý podle obsazených míst ve Španělském sále dosáhl zhruba 462.

Srovnatelný formát jako Klausův „Jazz na Hradě“

„Dále chci zdůraznit, že částka za občerstvení zahrnuje i obsluhující personál nebo třeba dopravu veškerých záležitostí. Není to tedy pouze částka za samotné občerstvení, o kterém jsem již před tím informoval,“ upřesnil dále mluvčí prezidenta republiky.

Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz především zdůraznil, že šlo o koncert Hudby Hradní stráže, nikoli o soukromou oslavu prezidenta republiky, jak uváděla některá média. „Svým formátem to byla srovnatelná akce s předchozími koncerty Jazz na Hradě nebo kterýmikoli srovnatelnými společenskými událostmi, které jsou na Hradě pořádány,“ dodal tiskový mluvčí Hradu.

Média tvrdila, že chce Hrad částku utajit

V souvislosti s nedávným koncertem „Můj první rok s vámi“ se objevila řada mediálních spekulací a závěrů. Například server Lidovky.cz tvrdil, že Hrad chce zatajit celkovou částku, na kterou akce vyšla.

Navíc pokud jde o zmiňované koncerty „Jazz na Hradě“, které tehdejší prezident Václav Klaus pořádal na Pražském hradě téměř každý měsíc, o náklady s tím spojené se v té době v podstatě nikdo nezajímal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …