Ištvan hovořil o vydání Kalouska. A vyškolil novináře: Vy to vůbec nechápete

12.07.2013 9:02

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan zpravidla nebývá v kauze někdejší šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové příliš sdílný a obratně kličkuje před zvídavými otázkami novinářů. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) ale prozradil, že situace je mnohem komplikovanější, než se média mohou domnívat, a vyšetřovatelé prověřují síť klientelistických vazeb.

Ištvan hovořil o vydání Kalouska. A vyškolil novináře: Vy to vůbec nechápete
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

"Možná je ta situace ještě komplikovanější, než si myslíte. Prověřujeme klientelistickou síť a z toho samozřejmě lze odvodit mnohé," odpověděl Ištvan na otázku, proč tu nikdy tak velké vyšetřování ještě nebylo a zda důvodem je, že prověřování klientelistických vazeb v minulosti znemožňovali lidé typu někdejšího náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka.

Více ale prý prozradit nemůže, i když by to mohla být senzace. "My nesmíme ani naznačovat. Ale věřte, že naše počínání je odůvodněné a veškerý náš postup můžeme doložit," dodal státní zástupce s tím, že nejde o "záležitost nějakého Ištvana nebo Šlachty. Řada očí prostě viděla určitá zjištění a na základě vlastního úsudku nám dala zelenou k dalšímu šetření".

Ištvan usadil redaktora HN, když kladl otázky, na které nechtěl státní zástupce odpovídat. To, když se novinář snažil získat odpověď na to, zda státní zastupitelství připravuje žádost o vydání exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). "To mě jenom zkoušíte. Určitě víte, že nekomentujeme žádné naše připravované kroky do budoucna. Ani koho budeme vyslýchat, ani koho obviníme," reagoval na dotaz.

Nyní je předmětem vyšetřování, kdo se měl podílet na údajném korupčním jednání, během kterého byly trojici poslanců ODS nabídnuty posty ve státních podnicích výměnou za složení mandátu.

Funkce v dozorčí radě jako úplatek?

Podle Hospodářských novin je ale problematické označit nabízení funkcí v dozorčích radách podniků za korupci, takový případ se v Česku ještě nikdy nešetřil. Argumentem podle médií je, že funkce se v politice tímto způsobem přidělují běžně. V tuto chvíli dokonce i jindy klidnému Ištvanovi možná mírně došla trpělivost. "Mně přijde, že vy to pořád nechápete, nebo nechcete pochopit. My se tady prosím nebavíme o tom, jestli někdo nějakou pozici dostal. Jde o to, za jakých okolností a podmínek mu byla slíbena," vysvětlil státní zástupce.

"A já tvrdím, a tak zní i obvinění, že za úplatkem může být obstarání obecného zájmu: Někdo něco někomu slíbí za odměnu, že něco udělá, to je podstata úplatku," upřesnil.

Jako protiargument i samotní vazebně stíhaní poslanci používají fakt, že oproti poslaneckému platu si v dozorčích radách finančně pohoršili. To ale podle Ištvana není rozhodující. "Pro posouzení, jestli práce je úplatkem, není relevantní, jestli si někdo pohoršil, nebo polepšil. Nejde o výši platu za funkci, úplatkem mohla být sama pracovní pozice," uzavřel olomoucký státní zástupce.

Politici mlží, říká Láska

Stejný názor jako Ištvan zastává také advokát Václav Láska. ParlamentníListy.cz mu tento týden připomněly kritiku některých odpůrců policejního postupu, kteří se ptají, zda by neměl být obviněn i prezident Miloš Zeman z trestného činu uplácení ve stádiu pokusu, když byli jmenováni ministry lidé, kteří ho sponzorovali a podporovali v přímé volbě.

Podle Lásky jde ale o demagogii politiků, kteří nyní tvrdí, že při tomto postupu policie je trestným činem podplácení úplně všechno, co se v politice děje. To prý ovšem není pravda a politici schválně mlží. "Situace kolem exposlanců byla zcela výjimečná tím, že tam byla přímá souvislost mezi úplatkem v podobě trafiky a porušením ústavního slibu, ústavních povinností poslance. To je prostě trestný čin. Ostatní politické obchody typu 'ty mě podpoříš v kampani, já tě vezmu do svého týmu do vlády' už nesplňují skutkovou podstatu trestného činu úplatku," vysvětlil své stanovisko advokát.

"Politici šíří takřka poplašnou zprávu, že teď se budou zavírat všichni politici za politické obchody. Je to od nich nefér, je to jen zoufalá obrana lidí obviněných z trestného činu," dodal Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …