Ištvan promluvil u Moravce o korupčním kbelíku, Benešová o hysterii

21.07.2013 13:45

Tématem, zda se po rozsudku Nejvyššího soudu ve věci imunity poslanců Šnajdra, Fuksy a Tluchoře stala sněmovna zónou volného zločinu, začaly nedělní Otázky Václava Moravce. V prvním dílu zazněla také iniciativa, kterou v Senátu hodlá ještě v srpnu rozjet bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Ištvan promluvil u Moravce o korupčním kbelíku, Benešová o hysterii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Ministryně spravedlnosti Benešová, která uvažuje o stížnosti v kauze véčkařů, se postavila za státního zástupce Ivo Ištvana, který byl hostem na dálku a prozradil, kdy lze očekávat obžalobu v případě zneužití Vojenského zpravodajství.

Pořad začal předtočenými vyjádřeními Jana Šotta, soudce Obvodního soudu pro Prahu 5, který rozhodoval o údajném uplácení Jaroslava Škárky a Víta Bárty. Nakonec musel oba osvobodit a rozhodnutí bylo založeno částečně na nestíhatelnosti poslanců pro imunitu. Tehdy to komentoval tím, že trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání, které je jinak trestáno, se od určitého postavení pachatele stává trestně nepostižitelným.

Ve studiu se diskutovalo o tom, zda jde i nyní v případě tří poslanců ODS o potvrzení sněmovny jako zóny volného zločinu, jak ji označil Jan Šott. „Tuzemská politika dostala danajský dar, což je v souladu i se současným rozhodnutím Nejvyššího soudu ve věci tří poslanců. Takové vnímání může snížit důvěryhodnost zákonodárného sboru,“ řekl Šott v předtočeném rozhovoru.

Senátorka Wagnerová na jeho slova reagovala, že takové označení nemůže nikoho těšit, a zahájila v podstatě debatu o nejasném výkladu ústavního institutu poslanecké imunity. Upozornila ovšem, že v případě poslanců Věcí veřejných Škárky a Bárty se problém týkal výkladu, co jsou orgány Parlamentu. „Dle Ústavy je poslanec chráněn za projevy – to je velmi nešikovně řečeno – v Senátu nebo ve sněmovně a nebo v jejich orgánech. Nejvyšší soud to vyložil tak, že orgánem je i poslanecký klub.  V tomto případě to nevíme, kde k tomu jednání došlo: Státní zástupce Ištvan říká, že to nebylo jen na půdě Poslanecké sněmovny,“ přemýšlela na začátku, v čem je nyní ten problém, že nejde o paralelu.

Nelze podle ní vůbec srovnávat, jak je to v jiných zemích, oponovala moderátorovi. „Z toho nelze vyvodit vůbec nic. Tečka. Naopak evropský trend je zužovat imunitu,“ zdůraznila s tím, že zahraničí jde zcela v rozporu s tím, jak rozhodl Nejvyšší soud ČR. Předtím šlo podle ní o to, co je orgán, teď o to, co je projev, zhodnotila s úsměvem.

Danajský dar?

Slova o danajském daru z úst Jana Šotta byla podle druhého hosta, předsedy trestního kolegia, zástupce Nejvyššího soud ČR, Stanislava Rizmana populistická. „Jsou to příliš teatrální slova. Bárta skončil zproštěn, ale ne kvůli rozhodnutí o rozsahu imunity,“ reagoval a dodal: „Jen jsme řekli, že poslanecký klub je orgán podobný jiným orgánům sněmovny, kde se konstituuje tato imunita.“

Pak si postěžoval, že dlouho opakovaně žádal, aby soudy byly povinny předkládat rozhodnutí, kde nějakou formou Nejvyšší soud rozhodoval, protože tomu tak není ,,a oni nemají veškeré tyto podklady. „Až ministr Blažek vyslyšel tuto prosbu. Já tyhle rozsudky neměl,“ bránil se Rizman, nad čímž se moderátor Moravec pozastavil. „Ale víte kolik věcí rozhodujeme ročně?“ hájil se Rizman s tím, že nelze zpětně opravdu vše sledovat.

Podá ministryně stížnost ohledně kauzy s Bártou?

Přítomná ministryně spravedlnosti Marie Benešová potvrdila, že s kauzou „Šott“, v níž jmenovaný soudce podal stížnost pro porušení zákona, je seznámena a bude se tomu aktuálně věnovat i v souvislosti s tím, co se teď odehrává. „Judikaturní význam bude nutný. Uvažuji o stížnosti, pokud tam ty důvody budou,“ uvedla v pořadu s tím, že vidí, že názory se tříští. „Projev v Poslanecké sněmovně nemůže pokrýt trestnou činnost,“ dodala.

Proti rozsudku Nejvyššího soudu se zvedla vlna kritiky, kterou ale soudce Rizman nepovažuje za oprávněnou. „Ne, považuji ji za přehnanou. Poslanec Bárta byl tehdy žalován za jakési jednání. Pan Šott do skutku dostal i jednání na klubu, což zjistil během dokazování. Proto vznikl návrh, aby soud rozhodl o rozsahu imunity,“ argumentuje s tím, že i Bárta může být dále stíhán, ale jednání v poslaneckém klubu je kryto imunitou.

Odvolací soud to shodil tehdy celkově. „Co s tím můžeme udělat? My máme jen procesní prostředky. Vzniklo by podezření, že chceme něco nějak nezákonně ovlivnit,“ míní Rozman, který ale vzápětí dodal, že skutečně kvůli bouřlivé diskuzi chce navrhnout jedno nebo obě usnesení do sbírky soudních rozhodnutí. „Tam je prodiskutuje celé kolegium,“ řekl. Podle moderátora Moravce je tak ovšem logicky kritika vítaná.

Senátoři to vezmou do svých rukou v srpnu

Moravec přítomným předeslal tři údajné právnické možnosti, jak na dilema kolem imunity nyní zareagovat. Jednak je možné podat návrh na zrušení příslušných ustanovení trestního zákona, dále vyvolat kompetenční spor, do třetice podat stížnost pro porušení zákona.

„Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu ale třetí cestu nelze použít,“ opravila moderátora  Marie Benešová, která ale prý ví, že se formuje nějaká skupinka senátorů, jež se chce angažovat. „Prezident se nechce do toho vměšovat,“ podotkla k další možnosti. „Nemám v současné době právní instrument, je to patová situace,“ přiznala na konkrétní dotaz ministryně.

„Já myslím, že cestu má přes tu stížnost pro porušení zákona nikoli nyní, ale v té věci Škárky a Bárty. Je potřeba namítat, že toto ustanovení je tak vágní , že umožňuje tak široký výklad,“ reagovala na její slova Eliška Wagnerová. K návrhu na zrušení příslušných ustanovení se chce nejen přidat, ale ráda by byla mezi iniciátory. „Je potřeba 17 senátorů,“ podotkla senátorka Eliška Wagnerová s tím, že to teď bude těžší, protože senát pauzíruje. „Spíš to vidím na počátek srpna,“ slíbila.

Ištvan o korupčním kbelíku

 „Diskuze vás právníků ukazuje, jaká je ta interpretace práva,“ dovolil si moderátor ironickou vsuvku, když se Rizman a Wagnerová nemohli shodnout, zda podání stížnosti v dané věci možné je či není. Při té příležitost zmínil i to, že máme nový trestní zákon, ale už ne nový trestní řád. „To je samozřejmě chyba. Je to věc, na kterou se také budu muset hloubkově zaměřit. Nějaká rychlá pomoc. Aby Nejvyšší soud měl podmínky, aby sjednocoval praxi. Dosud je neměl. Tak budiž, on jediný to činit má, a ne vždy se tak děje,“ uvedla ministryně.

Z brněnského studia se k tématu imunity a projevu na půdě parlamentu vyjádřil Ivo Ištvan, olomoucký státní zástupce. „Korupční kbelík je naplněn už tím, že si někdo nechá slíbit úplatek. Není podstatné, zda něco koná či nekoná,“ uvedl na obrazovce mimo jiné.

„Ta věc se nepochybně dostane do stádia prověřování,“ uvedl k aktuální kauze tří poslanců s tím, že důležité bude i rozhodnutí druhé - zásadní nebude ani tak, zda se odehrávalo jednání mimo půdu sněmovny, ale to, co NS považuje za jednání ve smyslu příslušného paragrafu Ústavy, a bude setrvávat, že jakékoliv jejich domluvy – v kanceláři a podobně - jsou projevem, na který se vztahuje nestíhatelnost.  „Okolnosti, za kterých se mandátu vzdal, už stíhatelné jsou, což se mi zdá rozporné,“ podotkl Ištvan poté. „Pokud se skutkovou podstatou  vměstnáme do mezí, které nám Nejvyšší soud utvořil, budeme dále postupovat. V opačném případě trestní stíhání skončí,“ ukončil.

Pokud se do mantinelů vejdu, je možné, že znovu dojde i na Petra Nečase, odkýval moderátorovi.

Případ Nagyové možná do září s obžalobou

Na případ zneužití Vojenského zpravodajství Janou Nagyovou se trochu zapomíná. Václava Moravce zajímalo, zda je možné do konce září předložení obžaloby. „Pracujeme s maximálním možným urychlením. Ta naznačená doba je možná,“ odpověděl Ivo Ištvan, který má zřejmě podporu pro svou práci ze strany Marie Benešové, přestože se vyrojila kritika, že podcenil výklad imunity a že důkazy nejsou dostatečně a že je důkazní nouze.

„Řekl, že případ nespadne pod stůl. Nelze se dočíst, že by se nic nestalo a že by tu žádná korupce nebyla. Já myslím, že to jen přeformulují a znovu dojde k tomu, že usnesení doručí,“ vyjádřila se „Ta kritika byla spíš hysterie. Zazlívám tomu usnesení Nejvyššího soudu, že nezklidnilo situaci, a naopak tu hysterii a touhu po vendetě vyvolalo. V právním státě to nelze připustit.  Pro právní názor nikoho trestat nebudu,“ konstatovala s tím, že je dobře, že v této atmosféře bude stažen zákon o státním zastupitelství, protože bůhví, co by – slovy ministryně – do něj bylo propašováno. „Chci, aby byl předložen příští vládě, která, doufám, že bude levicová,“ uvedla s tím, že se zákon bude precizovat.

 

 

 

               

               

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …