Jak svazáci? Mládežníci hubují, že škola pozvala Ovčáčka. Nyní dostali tvrdou odpověď

06.12.2018 13:31

Kdo má vystupovat na vysokých školách? Tato otázka trápí mnohé. Po skandálu s generálem Lorencem, který přednášel studentům na Fakultě sociálních věd UK, je zde další kontroverzní postava: Jiří Ovčáček. Ten přednášel pro změnu na Vysoké škole ekonomické. A studentská organizace už se bouří. Pozvání Jiřího Ovčáčka považuje za cílenou provokaci. A ozvaly se i jiné osobnosti...

Jak svazáci? Mládežníci hubují, že škola pozvala Ovčáčka. Nyní dostali tvrdou odpověď
Foto: Klub mladých politologů
Popisek: Úvodní foto Klubu mladých politologů z katedry mezinárodních vztahů na VŠE

Jiří Ovčáček přednášel studentům předmětu „organizace trhů a odvětví pohledem manažerů“ 14. listopadu. Záznam z přednášky již dříve poskytl server Seznam Zprávy.

Ovčáček hovořil na téma „fake news“. Kdo přilil olej do ohně, byl proděkan fakulty Ševčík, který o Ovčáčkovi prohlásil: „Pouze z toho, jak sleduji dlouhá léta situaci, vám musím říct, že to je asi nejvzdělanější tiskový mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl.“

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

Jeho slova nezůstala bez odezvy. Proti pozvání mluvčího Ovčáčka se ohradil Klub mladých politologů z Fakulty mezinárodních vztahů. Na Facebooku vydal toto prohlášení:
„My, studenti z Vysoké školy ekonomické v Praze, se distancujeme od slov vyučujícího Miroslava Ševčíka. Nemyslíme si, že Jiří Ovčáček je dle slov pedagoga ‚nejvzdělanějším tiskovým mluvčím‘.

Zároveň vidíme pozvání mluvčího Ovčáčka vyučovat na univerzitě na téma ‚fake news‘ spíše jako cílenou provokaci. Jiří Ovčáček se nechává zvát do jasně proruských a dezinformačních Parlamentních listů, jejichž činnost již dlouhodobě sleduje Ministerstvo vnitra ČR.

Můžeme tedy přednášku brát v rámci zachování plurality názorů jako pohled z té druhé strany? V tom případě však pan Ševčík zapomněl přizvat dalšího lektora, který by se bojem proti ‚fake news‘ skutečně zabýval. O slepé adoraci člověka, který ze svého úřadu dělá komedii, nemluvě.

Prosíme tedy, aby bylo panu Ševčíkovi do budoucna zamezeno podobných exhibicí, které vrhají na univerzitu jako celek špatné světlo a hanbí nás.“

Mezi politiky, kterými se Klub mladých politologů chlubí, že jej navštívili, jsou jména jako Karel Schwarzenberg z TOP 09, Jiří Dienstbier za ČSSD, Matěj Stropnický ze Zelených, Petr Fiala z ODS, Tomáš Halík a samozřejmě Miroslav Kalousek, kterému jedna z členek klubu dělá asistentku. Tato členka také poskytla vyjádření serveru Aktuálně.cz.

Stránky Klubu mladých politologů ZDE

Toho, kdo mluví na univerzitách, si všiml novinář Ivan Brezina. „Začínám mít vážné obavy o úroveň české vzdělanosti,“ píše na Facebooku a vyjmenovává incidenty: „Na FSV UK přednáší šéf předlistopadové kontrarozvědky Alojz Lorenc. Na Vysoké škole ekonomické přednáší Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. A pedagog katedry genderových studií Fakulty humanitních studií UK Ing. Petr Pavlík, Ph.D. veřejně nadává lidem do prasat a sráčů.“ Ozval se i komentátor Marian Kechlibar: „Fakulta Hledající Smysl s ročním rozpočtem 192 milionů?“

K proděkanovým slovům o nejvzdělanějším mluvčím se vyjádřil i ekonom Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09: „O vzdělání s panem proděkanem VŠE...
Připomínám jen, že mluvčím pana presidenta Havla byl Ladislav Špaček. Před ním, v době federace, Michael Žantovský. CV obou pánů a pana Ovčáčka si snadno najdete, když je řeč o vzdělanosti...

Pokud tímto srovnáním pan proděkan míní mluvčí pana presidenta Klause (tuším pana Petra Hájka a Radima Ochvata), měl to možná říci jasně,“ napsal na svůj profil na Facebooku.

Miroslav Kalousek si také neodpustil špičku: "Lorenc na UK, Ovčáček na VŠE. To je výzva pro ostatní univerzity. Měly by si pospíšit, Jakešovi už je 96 let a nebude tu věčně."

Sám Jiří Ovčáček reakci na svou osobu na Twitteru označil jako "rozkošné normalizační retro". A dodal: "Přednáška, která na VŠE proběhla už 14. listopadu, až teď zaktivizovala ideové tvůrčí síly, které nedopustí podrývání naší skutečnosti! Ovčáčka zakázat!"

 

Podařilo se nám získat vyjádření proděkana pro studium, doc. Ing. Miroslava Ševčíka:

1. Proč vedení fakulty pozvalo zrovna Jiřího Ovčáčka?

V rámci předmětu, který má studenty seznámit s organizací trhů, řízením odvětví a veřejné správy pohledem manažerů, zveme všeobecně známé řídící pracovníky a manažery. Např. v tomto semestru za oblast médií vystupoval ředitel programů České televize Mgr. Fridrich a ředitel divize redakce Economia Vladimír Piskáček. Dalším byl pak ředitel tiskového odboru nejvyššího představitele České republiky pana prezidenta Jiří Ovčáček.

Jiřího Ovčáčka jsme mimo jiné pozvali pro jeho prokázanou schopnost zvládat úkony na pozici tak exponované jako je post ředitele odboru tiskového Kanceláře prezidenta republiky.

2. Kdo další v rámci kurzu vystoupil? Je zajištěna vyváženost?

V letošním roce mimo již výše zmíněné osoby přednášel např. předseda politické strany STAN Mgr. Petr Gazdík, který se snažil ve své přednášce vysvětlit téma hospodářsko-politické konsekvence rozhodování politiků na municipální a centrální úrovni při sestavování rozpočtů. Dále zde vystoupil generální ředitel ČEZu Ing. Daniel Beneš, emeritní generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Ing. Pavel Kysilka, problematikou zdravotnictví se zabýval náš známý porodník prof. Antonín Pařízek, za veřejnou správu přednášela podle sdělovacích prostředků nejvýznamnější žena České republiky vrchní státní zástupkyně, JUDr. Lenka Bradáčová. Mohl bych pokračovat výčtem dalších osobností našeho ekonomického a veřejného života.

Vyváženost všech přednášek je zajištěna účastí akademického pracovníka fakulty, který pak moderuje diskuzi.

3. Jak přistupujete k výhradám Klubu mladých politologů?

Výhradám Klubu mladých politologů nerozumím. Jejich hodnotící soudy jsou nepřesné a v některých ohledech až směšné. Z jejich stanoviska už dokonce vypadla i část relativizující můj hodnotící soud o tom, že Jiří Ovčáček „je asi nejvzdělanější tiskový mluvčí…“ Tito „Mladí politologové“ neví, že: „Vzdělání je souhrn znalostí, dovedností a schopností, které lidé získávají prostřednictvím vzdělávání, výuky a studia.“ Pouze omezený okruh lidí vztahuje vzdělání pouze na získání formálního vysokoškolského vzdělání. Mohu konstatovat, že přehled o hospodářsko-politických a společensko-vědních záležitostech pana Ovčáčka překračuje spoustu vysokoškolsky vzdělaných lidí. Klub mladých politologů ve svém vyjádření postupuje jako „svazácké kádrové rezervy“ z dob více než před třiceti lety. Kde jinde než na přednáškách obdobného typu se mohou naši studenti setkat případně i s názorově rozdílnými představiteli hospodářsko-politického života, mohou jim klást otázky, mohou s názory přednášejících nesouhlasit a mohou se tak učit kritickému myšlení? Toto ale asi tato skupina politologů nepochopila a do budoucna chce zřejmě zamezit rozdílně myšlenkově orientovaným přednášejícím vystupovat na akademické půdě. Musím se zeptat: Kde by pak skončila svoboda slova? Asi na stranických schůzích Klubu mladých politologů.

4. Server Aktuálně.cz, který o věci informoval, čerpal informace ze svědectví Jany Soukupové, členky Klubu mladých politologů, což je studentská organizace při VŠE. Jana Soukupová je asistentkou poslance TOP 09 Miroslava Kalouska. V nedávné době byla Národohospodářská fakulta cílem pozornosti médií poté, co studentka Barbora Urbanová, asistentka poslance Víta Rakušana ze STAN, sepsala petici nesouhlasící s tím, že na akademické půdě přednášel předseda vlády Andrej Babiš. Jde o aktivitu studentů, nebo o politický boj?

Tak vidíte, to jsem všechno ani nevěděl. Čtenáři ať si o jejich angažmá v placených službách profesionálních politiků udělají úsudek sami. Obecně k tomu podotýkám, že mě to ani v dnešní době moc nepřekvapuje. Podobné petice a protesty proti přednášejícím jsou pouhým začátkem mnohem silnějších snah o omezení akademických svobod a svobody slova. A bohužel jsme toho svědky i na některých západních univerzitách. A nezřídka to bývá spojeno s činností až násilných aktivistů a křiklounů, kteří nedovolí vyjádřit na akademické půdě jiné názory, než sami prosazují. Stačí se podívat na videa z některých amerických univerzit.

Jana Soukupová se k TOP 09 hlásí i v tomto rozhovoru na stranickém webu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …