Jako pirát se necítím, ale stahuji všechno, dokud je možnost, říká čtyřicátník

06.03.2012 19:56

PŘÍBĚH Svobodný internet v podobě, v jaké ho známe nyní, skončí dříve nebo později, ať už za tím bude stát, dohoda ACTA nebo tlaky jiných zájmových skupin. „Na nic tedy nečekám a snažím se využít toho, že ještě teď lze zdarma stahovat filmy a muziku, protože to, co jde nyní, nemusí jít již za měsíc. Minulý týden jsem si vzal dovolenou a zasvětil ji celou doplňování mé sbírky hudby a filmů, stáhl jsem 400 giga dat a ještě nehodlám končit,“ řekl pro ParlamentníListy.cz čtyřicetiletý Roman B. z okresního města v Plzeňském kraji.

Jako pirát se necítím, ale stahuji všechno, dokud je možnost, říká čtyřicátník
Foto: Martin Kovář
Popisek: Protestní pochod proti smlouvě ACTA Prahou

„Nemyslím si, že bych byl nějaký pirát, díky internetu jsem se mohl několik let věnovat své zálibě, kterou je hudba a film. Stejně jako sběratelé sbírají známky, já sbírám filmy a hudbu. Do hudebního i filmového průmyslu jsem v minulosti investoval nemalé prostředky, doma mám kolem 800 originálních CD převážně zahraničních interpretů. Ceny těchto CD se v minulosti pohybovaly kolem 600 korun, tak si každý může spočítat, kolik mě to stálo. Když jsem se naučil stahovat muziku pomocí torrentů, přestal jsem CD kupovat. Nejen kvůli penězům, ale také proto, že sbírka nyní nezabírá tolik místa,“ řekl redakci Roman.

Stahuji všechno, co by se mohlo hodit

„Weby, ze kterých je možné stahovat přes torrenty muziku i filmy v posledních dnech začínají houfně mizet. V obavách z kriminalizace, jako se to stalo provozovatelům proslulého megauploadu, raději dobrovolně končí svoji činnost. Naposledy se stalo minulý týden například s www.btjunkie.org, kteří na netu poskytovali torrenty od roku 2005 a měli velmi kvalitní výběr.

Následovat budou bohužel i ostatní. Stahuji proto všechno zajímavé, co mi přijde pod ruku, co by se mi mohlo někdy hodit, vše co bych chtěl mít ve své sbírce. Kompletuji si diskografie svých oblíbených interpretů a to i ty, které mám na CD. Naštěstí se dají jedním kliknutím stáhnout celé diskografie a to mnohdy i s celými obaly a buklety všech alb. Stáhnul jsem například přes čtyři giga diskografie Pink Floyd, kde je úplně všechno, co kdy vydali, nebo téměř tři giga Chemical Brothers. Něco takového sběratele vždy potěší, bohužel se musím s mířit s tím, že tyhle zlaté časy nám brzy skončí,“ uvedl Roman B.

Nevydělávám balík, abych mohl dvakrát týdně do kina

„Kvalitní výběr torrentů nemusí být vždy jen na zahraničních serverech, velmi mile mě překvapil například tuzemský CzTorrent, kde lze najít téměř úplně všechno, ať už z oblasti muziky nebo filmu, nezajímám se o hry ani o programy. Doufám, že CzTorrent vydrží co nejdéle. S filmy je to podobné jako s muzikou, kino u nás ve městě nefunguje, nevyplatilo se investovat do nové promítací technologie a kultura šla do háje. Do Plzně to mám 30 kilometrů, vstupné do multiplexu přijde pro dva dospělé lidi na 360 korun a dopravou jsme na 500 korunách,“ řekl pan Roman.

A pokračuje: „Nevydělávám balík, abych si mohl dovolit navštívit dvakrát týdně kino, proto jsem začal stahovat i filmy. Hned po vyhlášení Oscarů jsem si stáhl vítězný film The Artist, který do našich kin většinou teprve přijde. Z filmů stahuji nejraději nové seriály, které uvádějí zahraniční televize. Jeden se díl odvysílá, druhý den je na netu ke stažení a mnohdy ještě téhož dne už jsou k mání díky úžasné práci mnoha tuzemských nadšenců i české titulky. Mám tedy okamžitě přehled o tom co je „in“ a nemusím čekat několik let, než se tyhle věci u nás v televizi objeví, nehledě na to, že velká část z nich k nám vůbec nedorazí,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Roman B.

A dodává: „Aby si někdo nemyslel, že stahuju úplně všechno zdarma, tak za muziku na netu jsem ochoten i  platit. Kupuji muziku ze serverů, kde lze stáhnout jedno album za cenu kolem jednoho až jednoho a půl eura. Namátkou mohu uvést například www.legalsounds.com nebo www.mp3va.com , což jsou příjemné ceny a byl bych ochoten kupovat muziku i za víc. Dávat ovšem jedno euro za jednu písničku mi připadá dost drahé. A platit budu klidně i za filmy, pokud bude slušná nabídka, za slušnou cenu. Slibně se rozjíždí například Voyo.cz , kdyby ještě zlevnili a zlepšili nabídku, dalo se tak tolik kritizované „pirátství“ podstatně omezit. I když se budu smiřovat jen těžko s tím, že svobodné stahování na internetu a objevování nových a zajímavých věcí jednou pro vždy skončí,“ uzavřel Roman B.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …