Jde o miliony. Pokud ÚS odloží přímou volbu prezidenta, kandidáti zapláčou

29.12.2012 4:50

Miliony vyhozené oknem, takový dopad může mít pro některé prezidentské kandidáty rozhodnutí Ústavního soudu o stížnosti vyřazeného kandidáta Tomia Okamury, která napadá zákon o přímé volbě prezidenta. Pokud totiž dojde k odložení termínu prezidentské volby, což je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského reálná možnost, řadu uchazečů o Pražský hrad, kteří vložili do kampaně miliony, to nepochybně poškodí.

Jde o miliony. Pokud ÚS odloží přímou volbu prezidenta, kandidáti zapláčou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

„Ale byla by i obrovská ostuda pro Českou republiku, že není schopna uskutečnit volbu v řádném termínu,“ upozorňuje jeden z favoritů Jan Fischer.

Prodloužení volební kampaně stojí prachy

Také další kandidát, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ParlamentnímListům.cz potvrdil, že „samozřejmě prodloužení volební kampaně stojí prachy“. „Ale kromě toho by to byla pro mne i obrovská ztráta času,“ dodal předseda TOP 09, který má za sebou - stejně jako ostatní kandidáti – několikaměsíční volební kampaň.

Odložení termínu by negativně ovlivnilo i volební účast

Už téměř devatenáct milionů korun vložil do prezidentské bitvy Jan Fischer, potvrdila mluvčí jeho kampaně Jana Víšková, proto by ho jakýkoli odklad značně finančně poškodil. „Ale v tuto chvíli se možným odkladem přímé volby nezabýváme, jedeme podle plánu k termínu 11. a 26. ledna,“ ujistila Víšková. Ale je přesvědčena, že přesunutí termínu volby by poškodilo prezidentskou volbu, protože by mělo i obrovský vliv na účast lidí ve volbách.

Zeman si počká na finální rozhodnutí ústavních soudců

Ke spekulacím kolem možného odložení termínu prezidentských voleb se nechce vyjadřovat další z favoritů – Miloš Zeman. „Počkám si až na finální rozhodnutí, nechci žádným způsobem ovlivnit rozhodování Ústavního soudu,“ řekl. Podle mluvčí jeho kampaně Hany Burianové nepřesáhla v tuto chvíli částka, kterou Miloš Zeman vložil do volební kampaně, deset milionů korun. „Doufáme, že se volba uskuteční v plánovaném termínu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Burianová.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Přemysl Sobotka věří, že zvítězí zdravý rozum

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka sdělil ParlamentnímListům.cz, že si počká na rozhodnutí Ústavního soudu. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum a že Ústavní soud nebude zasahovat do termínu voleb, i když výtky k ústavnímu i prováděcímu zákonu mít může. Ale případné změny zákona by se měly týkat až příštích voleb,“ míní místopředseda Senátu. „Nevím, co by se dělo po odkladu voleb, do finančních problémů by se dostali všichni kromě těch, kteří mají sponzory neznámého původu, protože s takovou variantou nikdo nepočítal,“ upozornil Přemysl Sobotka. Kritizuje, že Tomio Okamura, když sbíral podpisy na petiční archy, zákon používal, ale když se mu nepovedlo získat dostatečný počet, označil zákon za špatný. Sobotka doufá, že Ústavní soud nebude hodnotit zákon jinak než z pohledu ústavního.

Bylo by lepší, kdyby volba proběhla v řádném termínu

Zuzana Roithová, kandidátka KDU-ČSL, věří, že Ústavní soud rozhodne rychle. „Odklad by pro mne neznamenal nic, ale bylo by mnohem lepší, kdyby se volby uskutečnily v řádném termínu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz europoslankyně. „Jestli ústavní stížnost panu Okamurovi pomůže v jeho aktivitě, tak mu to přeju,“ dodala Zuzana Roithová.

Odložení nevynahradí ztrátu, kterou mi způsobila vláda, říká Bobošíková

Finanční ztráta by to byla, nikoli podstatná, prohlásila další uchazečka o Pražský hrad předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková k možnosti přesunutého termínu volby. „Znamenalo by to vyšší úsilí na organizaci času, aby byla kampaň podřízena novému termínu,“ řekla redakci. Ale je přesvědčena, že by jí ani odložení volby nevynahradilo ztrátu, kterou jí způsobila Nečasova vláda prostřednictvím ministerstva vnitra, když ji nezákonně vyřadila na tři týdny z boje. „Novináři mi říkají, vždyť o vás bylo slyšet, ale rozhodnutí ministerstva vnitra ze mne udělalo poškozené zboží, stala jsem se na několik týdnů takovým napůl kandidátem, který nemá v pořádku podpisy,“ konstatuje. Ale rozhodnutí Ústavního soudu by brala úplně jinak. „Kdyby nyní došlo k odkladu volby, bylo by to něco jiného, týkalo by se to všech zaregistrovaných kandidátů,“ vysvětlila.

Lepší bude, když přímá volba proběhne fér

Odložení termínu prezidentské volby by nejméně poškodilo Táňu Fischerovou. „Mám nízkorozpočtovou kampaň, o peníze nejde,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Proto by jako snad jediná z uchazečů o nejvyšší ústavní post uvítala, kdyby Ústavní soud rozhodl o odkladu přímé volby a nařídil opravit nekvalitní zákon. „Považuji to za důležité, kdyby se totiž volilo podle zákona, o kterém existují důvodné pochyby, zvolený prezident by mohl mít oslabený mandát, někdo by mohl namítat, že volba neproběhla fér. A to je možná horší, než kdyby se volba o nějakou dobu, třeba o dva měsíce, odložila,“ soudí. Ale i Táňa Fischerová se děsí možnosti, že by se celá procedura včetně registrace kandidátů a získávání podpisů měla zopakovat. „To by nebylo šťastné, to si nedovedu představit. Není možné unavovat lidi další podpisovou kampaní,“ namítá.

Rozhodne plénum Ústavního soudu

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský svolal plénum na pátek 4. ledna, mělo by rozhodnout, k jaké variantě, které připraví tým analytiků a asistentů Ústavního soudu, se přikloní. Rychetský připustil, že nelze vyloučit ani možný odklad termínu prezidentských voleb. Bude však záležet na většinovém názoru pléna, v kterém zasedne třináct ústavních soudců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…