Jdu zvracet, napsal občan Zemanovi a prezident ho politoval. Zmínil také bičování, lesbickou padesátnici a přitvrzení vůči zločincům

21.08.2014 11:24

Prezident Miloš Zeman odpovídal na další sérii otázek čtenářů ParlamentníchListů.cz. Řada z nich tentokrát směřovala na Zemanovy vyhraněné názory na islám a arabský svět, ale i na dění na Ukrajině. Prezident také připomněl slavný americký bonmot a politoval čtenáře, kterému prý způsobil žaludeční problémy.

Jdu zvracet, napsal občan Zemanovi a prezident ho politoval. Zmínil také bičování, lesbickou padesátnici a přitvrzení vůči zločincům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Jednoho ze čtenářů zajímal postoj prezidenta k pozitivní diskriminaci, která je podle něj také druhem rasismu. Ministr Dienstbier, který ji propaguje, je podle něj také rasistou, když hlásá, že Romové jsou méněcenná rasa, jež potřebuje méně povinností a více práv než jiní lidé.

Prezident přitakal jeho názoru, že pozitivní diskriminace je diskriminací svého druhu, a pak si vzpomněl na bonmot o tomto problému, pocházející z USA. Tam prý má po uplatnění všech zvýhodnění největší šanci na jakékoliv pracovní místo padesátiletá nezaměstaná lesbická Portorikánka.

Stejný čtenář se později do prezidenta rázně pustil kvůli jeho útokům na islám. Prezident by podle něj měl připustit, že islám je humánnější než křesťanství, a evropská kultura vděčí za svůj vzestup právě islámu. Proto by se měli spíše Evropané asimilovat k muslimům, a ne naopak. Islám podle něj nebyl příčinou žádných válek, vždy to byla pouze touha po moci. Proto vyzval prezidenta, ať váží slova a neubližuje jimi jiným lidem.

Otázky a odpovědi prezidenta Zemana si přečtěte ZDE.

Prezident jej upozornil, že současné světové války jsou vedeny prakticky výlučně s islamisty. Ohledně mocenských ambicí připomněl, že Islámský stát, vznikající na pomezí Iráku a Sýrie, vznáší nárok na území až k hranicím Rakouska. „Kdybyste měl pravdu, pak by se turecká menšina asimilovala v Německu nebo marocká menšina ve Francii, ale vlády těchto zemí naopak vyzývají k odchodu těchto menšin,“ uzavřel prezident.

Ptejte se i vy prezidenta republiky:

Také jedna ze čtenářek se ptala též po příčinách prezidentova negativního názoru na islám. Prezident ji upozornil, že pokud by žila jako manželka v islánském světě, nemohla by studovat, musela se zahalovat a v případě krádeže by jí byla useknuta ruka, případně by byla zbičována. A to je podle něj samotnou podstatou islámu.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Několik dotazů k podobným tématům zaslal i další čtenář, který se ohrazoval proti tomu, že je v České republice propagováno islámské práva šaría, a děkoval Zemanovi za jeho veřejnou podporu Izraele. K tomu prezident uvedl, že věří, že se opět podaří nějaké gesto podpory této zemi, například další společné zasedání české a izraelské vlády.

Další čtenář se zajímal o prezidentův názor, zda by nemělo být zahájeno trestní stíhání proti premiéru Bohuslavu Sobotkovi za jeho roli při privatizaci OKD. „Zasloužil se o jeden z největších tunelů a finanční ztrátě na rozpočtu v řádech miliard,“ připomněl. Prezident jej upozornil, že kvůli privatizaci těžařské společnosti, kterou sám skutečně pokládá za podezřelou, je v současnosti stíháno několik osob, včetně poměrně vysokých úředníků. A není prý vyloučeno, že s postupem vyšetřování dojde i na další. V dotazech se objevila též výzva prezidentovi, aby „konečně něco udělal“ proti zvěrstvům, páchaným revolucionáři na Ukrajině, doložená několika fotografiemi a videem. Prezident opáčil, že se opakovaně vyjádřil, že povstání na Majdanu se kromě demokratů zúčastnili též fašisté, a k zastavení bojů prý opakovaně vyzýval i prezidenta Porošenka. „Pokud se domníváte, že Česká republika je velmoc, která se svými třiceti pěti tanky může vpadnout na Ukrajinu a vynutit si tyto názory silou, nemáte zcela přesný přehled o naší mezinárodní pozici,“ upozornil však čtenáře.

Další čtenář dal pak průchod svému rozčílení. Prý mu ani tak nevadí Zemanovo stanovisko k ukrajinské operaci CIA, ale velmi jej rozčílil prezidentův přístup ke zvyšování důchodů. „Je to okopírování zvyšování důchodů, které dělal chemik Kalousek, jen s tím rozdílem. že je to o trochu víc než těch 45 korun, ale zase ne o moc,“ píše. Stále je to podle něj tak, že ti, co měli vysoké důchody, si polepší o hodně, a ti chudší o mnohem méně. Hlavně že se prý zvyšují platy poslancům, produkujícím paskvily, a soudcům, kteří jdou na ruku bohatým. „Vždycky si vzpomenu na Slunce, seno, jahody: Chce se mi blejt, velebnosti. A ono toho na to blití je stále více a více,“ uzavřel občan.

„Lituji vašich žaludečních problémů,“ ujistil jej prezident. Připomněl však, že to byl právě on, kdo prosazoval, aby důchody byly valorizovány všem stejnou částkou. Pokud jde o poslance, uklidnil občana, že se jim zvýší platy o šest set korun, což prý není částka, kvůli které bychom se měli příliš rozčilovat.

Jiného občana zajímalo, kdo je vlastně trestán, když různí vrazi, velkozloději či pedofilové žijí z daní pracujících občanů ve věznicích za třicet tisíc korun měsíčně, zatímco jejich oběti živoří třeba za osm tisíc. Prezident k tomu poznamenal, že soudy již dnes mají možnost využívat trestu propadnutí majetku, který v našem právním řádu existuje, ale není příliš ukládán. Prezident prý ale věří, že příčinou není zkorumpovanost soudců.

K podobnému tématu mířil i poslední dotaz. Jeho pisatele rozčílilo propuštění bývalého senátora Alexandra Nováka za úplatkářství v řádu desetimilionů, když žena, která zpronevěřila pět milionů, dostala pět let. „Jak je možné, že darebáci neustále vyhrávají,“ ptal se hlavy státu.

Ta upozornila, že už jsme byli svědky obvinění několika soudců, například Jiřího Berky, ale i dalších, kteří za úplatu zmírňovali tresty a propouštěli na svobodu. „V tom hledejte odpověď na vaši otázku,“ navedl čtenáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …