Jedenáct let vládl Liberci. Teď půjde kvůli lyžařskému středisku k soudu

19.03.2013 15:04

Občanský demokrat Jiří Kittner 11 let panoval Liberci. Nyní mu hrozí až osm let vězení. Osudným se mu možná stanou machinace s pozemky. Žaloba je připravena i na jeho bývalého ekonomického náměstka Pavla Krenka a podnikatele Jiřího Zeronika. Ten byl vloni odsouzen za pokus o korupci asistenta poslance Věcí veřejných Babáka.

Jedenáct let vládl Liberci. Teď půjde kvůli lyžařskému středisku k soudu
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Trestní oznámení podal Kittnerův nástupce Korytář

Protikorupční policie obvinila zmíněnou trojici na podzim roku 2011 z podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie převedli v letech 2003 až 2006 na třetí osoby nemovitosti města pod jejich tržní hodnotou a způsobili na majetku města a Sportovního areálu Ještěd škodu 17,7 milionu korun. Nyní je připravena žaloba. „Během nejbližších hodin dorazí na soud,“ uvedl zdroj pro Aktuálně.cz.

Následně se pro média vyjádřil i krajský státní zástupce Miloš Klátik. „V případě dvou obviněných je podána obžaloba pro trestný čin podvodu a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ upozornil. Když jeho slova rozklíčujeme jmenovitě, jedná se o Krenka se Zeronikem, kterým hrozí až 12 let vězení. U třetího obviněného, jímž je exprimátor Kittner, jde podle Klátika o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. Kittnerovi by mělo hrozit až osm let vězení.

Město prodalo své akciové společnosti – Sportovnímu areálu Ještěd – nemovitosti, které poté směnilo za pozemky převážně v libereckých okrajových čtvrtích Hanychově a ve Vesci s tím, že je potřebuje pro tehdy připravované mistrovství světa v klasickém lyžování. Nejkřiklavější je případ směny malé restaurace Mošner na úpatí Ještědu. Vlastnili ji bez pozemku podnikatelé Klusáčkovi, kteří ji koupili podle údajů z katastrálního úřadu za 450 tisíc korun. Výměnou za ni získali dva byty ve vilách v jedné z nejhezčích libereckých ulic – Masarykově třídě – jeden byt na Žižkově náměstí, parcelu o tisících metrech čtverečných v Doubí a přes jeden hektar městských luk a dva hektary luk v Harcově. Tato směna se udála kvůli připravované stavbě lanovky, která se nakonec paradoxně vůbec nekonala.

Budu se bránit, obvinění je neodůvodněné

Právě v Harcově vlastní s partnerkou pozemek Kittnerův nástupce na postu primátora Jan Korytář. „Jenom díky tomu jsme se dozvěděli, že vedlejší pozemek změnil majitele za nízkou cenu. Což mě zaujalo a začal jsem rozplétat celý řetěz směny nemovitostí,“ upozorňoval před časem. Na základě svých zjištění pak společně s Jaroslavem Tauchmanem podali trestní oznámení.

V září 2011, kdy Jiřímu Kittnerovi sdělili policisté obvinění, vydal na svých osobních stránkách toto prohlášení: „Obvinění je jen dalším pokusem diskreditovat moji osobu. Je zcela neodůvodněné a budu se bránit všemi dostupnými prostředky. Vidím v tom zadání některých skupin, které se snahou očernit mé jméno nijak netají,“ napsal.

Stejně je neodsoudí, myslí si Liberečané

S Kittnerem se do soudních patálií dostal i jeho ekonomický náměstek v inkriminovaných letech a předseda představenstva Sportovního areálu Ještěd Pavel Krenk a tehdejší tajemník této městské akciovky Jiří Zeronik. Ten má již se soudy zkušenosti, za pokus o uplácení Šimona Stejkozy, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka, byl odsouzen k finančnímu trestu.

Na zprávu o žalobě reagovali mnozí Liberečané na sociálních sítích i při internetových diskuzích. Komentovali především žalobu na exprimátora. „Tento liberecký modroptáčnický gangster s motýlkem poškodil město Liberec nikoliv o pouhých 18 milionů, ale o stovky milionů korun. Dnes zastává funkci ekonomického ředitele krajské nemocnice v Liberci za 170 tisíc korun měsíčně. Je sice hezké, že na něj bude podána žaloba, ale pokud ho neuvidím za mřížemi – neuvěřím,“ domníval se Vladimír Nápravník. Podobně smýšlel i Jan Pivarník. „Soud dopadne následovně. Zproštěn pro nedostatek důkazů,“ prorokoval.

Kittnerova éra: Betonové město a obří dluh

Od prosince 1999 dlouhých 11 let šéfoval Jiří Kittner stotisícovému Liberci. Během jeho vlády proběhly akce, které si zaslouží pochvalu. Třeba vybudování dvou průmyslových zón, kde pracuje přes deset tisíc lidí. Vznikl nový magistrát s rozšířenými úředními hodinami, rekonstruovala se tramvajová trať pod Ještěd. Velké kontroverze však vyvolala stavba moderní hokejové arény, mnoha Liberečanům přišla příliš drahá. Kritiku schytal i za zabetonovaný střed města, kde vyrostla dvě velká obchodní centra, Forum a Plaza. Nikdy se nezbavil podezření své propojenosti se stavební firmou Syner, kde pracoval předtím, než se primátorem stal.

A věc nejdůležitější, která bude tížit Liberec ještě řadu let. Ač sám ekonom, odevzdal město s dvoumiliardovým dluhem. Sám se k němu vyjádřil v rozhovoru se současným redaktorem ParlamentníchListů.cz (tehdy pro MF Dnes) v říjnu 2009: „První mýtus, který se traduje, zní: Kdybychom neměli arénu, budeme na tom lépe. Přitom nepředstavuje ani třetinu našich dluhů. Drtivou většinu tvoří bytová výstavba. To jsme ty byty neměli stavět? Všechny závazky Liberce jsou dvě miliardy, což není málo. Dluhy jsou však za investice, nikoli za provoz,“ uvedl Kittner.

Jiří Kittner, narozen v roce 1963, primátor Liberce od konce roku 1999 do roku 2010, od 17. 9. 2001 do 23. 9. 2011 byl předsedou liberecké ODS. Nyní je ekonomickým náměstkem liberecké nemocnice. Od roku 1994 pracoval jako ekonom stavební firmy Syner. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, podruhé ženatý, dvě děti.

Pavel Krenk, ekonomický náměstek primátora (ODS), 2003 – 2005 předseda představenstva Sport. areálu Ještěd, dnes šéf představenstva ČKD Kutná Hora.

Jiří Zeronik, bývalý liberecký zastupitel za ODS, tajemník SAJ 2003 – 2005, podnikatel, odsouzený za pokus o korupci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…