Jen u nás: Spráskat tě bičem a hodit psům. Dát ti do držky, patolízale a fízle, pravil Ivo Rittig o generálu Randákovi. A zde má květnatou odpověď

04.08.2014 15:05

Nebudeme si s Ivo Rittigem špinit ruce, shodují se generál Karel Randák a Petr Soukenka z Nadačního fondu proti korupci pro ParlamentníListy.cz. „On bohužel nezapře svou minulost, byl několik let zavřený, a já jen doufám, že jak seděl v kriminále, tak tam bude sedět znova,“ reagoval ředitel fondu Petr Soukenka na další urážlivé výroky lobbisty Rittiga, tentokrát v rozhovoru na rádiu Frekvence 1. „Ať si plácá, co chce. Někomu tady zřejmě tečou nervy, a ten někdo je pan Rittig,“ poukázal bývalý šéf tajné služby Karel Randák na fakt, že Rittig je trestně stíhán.

Jen u nás: Spráskat tě bičem a hodit psům. Dát ti do držky, patolízale a fízle, pravil Ivo Rittig o generálu Randákovi. A zde má květnatou odpověď
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Lobbista a podnikatel, který figuruje i v kauze Nagyová, napadá oba představitele protikorupčního fondu, protože právě fond Karla Janečka upozornil na údajné tunelování Dopravního podniku hlavního města Prahy, z něhož měl přes prodané jízdenky profitovat právě Rittig.

Co přesně Ivo Rittig řekl Frekvenci 1? Čtěte ZDE.

Soukenka: I když právníci radí, ať Rittiga žaluji, rodina mi říká, abych to nechal spát

O Petru Soukenkovi Rittig už v minulosti prohlásil, že je to „fízl s pedofilními sklony“, protože prý nechal sledovat i jeho rodinu. Ředitel nadačního fondu výpady obviněného lobbisty už jednou odmítl. Prohlásil, že nikdy nesledoval děti Ivo Rittiga, ale protikorupční fond se zajímal o jeho obchodní aktivity, výhradně ve vztahu k jeho kontaktům a obchodním případům. I když Petr Soukenka považoval lživá tvrzení za závažná a zvažoval trestní oznámení a právní postih, nakonec se rozhodl, že to neudělá. „Moje rodina říká, abych to nechal spát, právníci mi radí, abych ho žaloval. Já se řídím rodinou,“ prohlásil. I když prokázat lživost výroků kontroverzního lobbisty by nebyl problém. „V rozhovoru se Rittig zmiňuje, že jsem mluvil na první konferenci nadačního fondu, která byla věnována známým jízdenkám. Ale je nesporný fakt, že jsem nejen na konferenci nemluvil, já jsem na ní ani nebyl,“ upozornil na jedno z mnoha lživých tvrzení. A dodal, že Rittig nezapře svou kriminální minulost. „Proto se mi nechce vůbec řešit. Je to pro mne ztráta času,“ prohlásil nyní ředitel nadačního fondu podnikatele Karla Janečka.

Randák: Ať se Rittig staví třeba na hlavu, mne to nezajímá

Žalovat za urážlivé výroky nebude Rittiga ani generál Karel Randák. „Mne to nezajímá. Opravdu se s ním nebudu špinit. Ať si plácá, co chce, pro mne za mne se může stavět třeba na hlavu. Asi má proč takhle vykřikovat, někomu tady zřejmě tečou nervy, a ten někdo je pan Rittig,“ vysvětlil svůj postoj ParlamentnímListům.cz bývalý šéf zpravodajské služby. Ale prý ho nepřekvapuje, že kontroverznímu podnikateli dali prostor v rozhovoru na rádiu Frekvence 1. Považuje ovšem za špatnou filozofii, že by měly všechny strany dostávat stejný prostor. „Není přece možné dávat stejný prostor gaunerům a stejný prostor slušným lidem. Tak by to být nemělo,“ je přesvědčen Karel Randák.

Od urážek k výhrůžkám

Ale Rittig už přešel od urážek k nebezpečným výhrůžkám. „Kdybychom žili v jiné době, nechal bych jej spráskat bičem a předhodit psům,“ uvedl na adresu bývalého policisty Karla Randáka. A tímto výrokem to neskončilo. „Tihle patolízalové nemají odvahu přijít a podívat se mi do očí, poněvadž vědí, že by okamžitě dostali do držky. Přitom se pokoutně plíží ulicemi a sledují, jestli náhodou nejedu kolem autem,“ dodal v rádiu, že dává poslední varování. A to je prý také důvod, proč plánuje vrátit se z Monaka, kde nyní trvale žije, zpátky do České republiky. „Se vší silou své osoby a povahy se chci účastnit dění tady. A v tom mi můj pobyt v Monaku překáží. A hlavně abych měl čas na vendety. Seznam je veliký,“ vyjádřil se nakonec ke svým plánům do budoucna a ke svému úmyslu opustit Monako. Petr Soukenka, který je v současné době v zahraničí, možná na rozdíl od urážek nehodí výhrůžky za hlavu. „Až se vrátím do repbuliky, začnu se zabývat tím, jak tyto výhrůžky řešit, ale to teď nebudu ventilovat,“ potvrdil. Druhá věc je, zda by se veřejným vyhrožováním Rittiga v médiích neměla zabývat policie.

Výroky vypovídají o intelektu Ivo Rittiga

Způsob vyjadřování a vystupování lobbisty Ivo Ritiga vypovídá hodně o něm samotném. Nepřekvapuje aktivisty, že se s takovým člověkem setkávali i vrcholní politici? „Výroky Ivo Rittiga ukazují nejen úroveň jeho vyjadřování, ale dokreslují i úroveň jeho intelektu, protože si v rozhovorech v médiích různě plete pojmy. Kdybych to měl parafrázovat: Jako když si spletete horizontální s vertikálním. O to podivnější je, že takový člověk, kriminálník, ovládal tuto zemi, protože několik let patřil ke špičce ODS,“ upozornil ředitel Nadačního fondu proti korupci na velký vliv lobbisty na bývalé vedení pražského magistrátu i některé vysoké představitele ODS.

Psychiatr Jan Cimický: Jednodušší lidé mají větší sklony k emotivním výbuchům

Na to, co vypovídá primitivní slovník a silácké vystupování Ivo Rittiga o jeho osobnosti, se Parlamentní Listy.cz zeptaly odborníka. „Vím, o koho jde, ale blíže ho neznám. Ale z toho, co je o něm známo, jde o člověka, který se pohybuje v určitém prostředí a i verbálně je reprezentantem té kultury, ze které vychází,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý psychiatr Jan Cimický. Nejsou výhrůžky a silácké vytupování známkou nejen vzteku, ale i strachu? „Člověk, který se pohybuje v určitém prostředí, se snaží emoci hněvu a rozčilení potlačit, aby ji nedal najevo. Vývoj civilizace tlačí k tomu, abychom emoce potlačovali. Jednodušší lidé mají větší sklony k emotivním výbuchům, protože nejsou vychováni k tomu, aby je potlačovali,“ objasnil Jan Cimický. A nepřekvapuje ho, že člověk takové úrovně, pohybující se léta v kriminálním prostředí, úzce spolupracoval s vlivnými politiky? „To neznamená, že i těm politikům nevyhovuje tenhle typ komunikace,“ konstatoval odborník na lidskou psychiku.

Ivo Rittig:

Podnikatel, lobbista, bývalý vedoucí prodejny potravin. Po vyučení nastoupil do prodejny Potravin Praha, s. p. V období let 1983-1985 byl, jako vedoucí této prodejny, přímo zodpovědný za vznik manka v astronomické výši 766 tisíc Kčs. Nejvyšší soud jej za tuto trestnou činnost odsoudil k odnětí svobody na 9 let. Díky amnestii byl na počátku roku 1990 propuštěn z vězení. Na počátku 90. let začal podnikat v oblasti dopravy a prodeje značkové módy na pražské Pařížské ulici. V roce 1996 jako první začal v ČR prodávat luxusní oblečení značky Versace a následně pronikl i do sítě bezcelních obchodů na pražském letišti. Do pozornosti médií se dostal v roce 1999 v souvislosti s nestandardními úvěry od skupiny Komerční banky, v níž dříve pracoval jeho podnikatelský partner se zkušeností z předlistopadové zahraniční rozvědky Jan Janků. Jméno Ivo Rittiga padlo i v souvislosti s kauzou někdejšího poslance Vladimíra Doležala (ODS), obviněného ze zprostředkování úplatku pro člena zastupitelstva Prahy 10 Tomáše Hrdličku. Ivo Rittig je podnikatelsky i skrze právní poradenství velmi úzce spjat s kontroverzní advokátní kanceláří Šachta & Partners. V letech 2011-2013 byly podnikatelské aktivity lobbisty Rittiga medializovány v souvislosti s podezřením na nelegální vyvádění prostředků z předražených zakázek Dopravního podniku hl. m. Prahy, Nemocnice Na Homolce, Lesů ČR i dalších společností s veřejnou účastí. Ivo Rittig dlouhodobě žije v Monaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …