Jičínští zastupitelé odvolali starostu. V kandidatuře do krajských voleb hodlá pokračovat

26.06.2012 19:10

Jičínského starostu Martina Puše odvolali v úterý odpoledne z funkce zastupitelé. Druhý kandidát občanských demokratů do podzimních voleb Královéhradeckého kraje opouští post po deseti letech a ve městě vznikla nová koalice pěti politických stran. ODS v Jičíně míří po 18 letech do opozice. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Jičínští zastupitelé odvolali starostu. V kandidatuře do krajských voleb hodlá pokračovat
Foto: Ondřej Březovský
Popisek: Martin Puš

„Odvolání souvisí s bioplynovou stanicí v Jičíně, stojím v čele odpůrců, a to je také důvod, proč mě zlikvidovali. Také mám jiné názory na výprodej městského majetku, privatizaci firem a způsob prosazovaní věcí a nenechám sebou manipulovat. V tomto volebním období se lež stala vědomým nástrojem k dosažení cílů, které někteří zastupitelé mají,“ řekl nyní už bývalý starosta Jičína Martin Puš.

Odvolání mu podle jeho slov nezabrání v kandidatuře do krajských voleb a vzdát se jí nehodlá: „Rád si odpočinu a pak se budu o to více snažit přesvědčit voliče, že svoji práci dělám pro ně a dvacetileté zkušenosti mohu zúročit na krajském úřadě. Politika je můj koníček a celoživotní záliba,“ dodal.

Občanští a sociální demokraté s komunisty opustili po odvolání sál

Po hlasování opoustili sociální i občanští demokraté s komunisty sál a neúčastnili se ani volby nového vedení města.

Politická krize ve městě trvala čtyři měsíce bez funkční rady a strany nemohly najít společnou dohodu. Vše vyvrcholilo dnešním odvoláním a ODS odchází po 18 letech z čela Jičína do opozice. Nového starostu však zastupitelé nezvolili, toto rozhodnutí nechávají na září, kdy se mají znovu sejít.

Odhlasovali však pět nových radních města a prvního uvolněného místostarostu z řad dosavadní opozice. Tím se stal pedagog místní základní školy Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín a bude město zastupovat až do zářijové volby: „Pokusíme se během léta najít dohodu o tom, kdo bude nový starosta a druhý místostarosta. Věřím, že sjednotíme názory,“ řekl redakci Hamáček.

Z jičínské opozice se stala koalice

Nová koalice má jedenáct z 21 zastupitelů a tvoří ji Volba pro město, VV, TOP09, Sdružení pro Jičín a Zemanovci. Všichni napříč politickým spektrem se shodují, že důvodem pro odvolání starosty byla dlouhodobě marná snaha o politické dohodě, nefunkční rada a také nedostatečná důvěra zastupitelů. „Starosta je tím červeným praporkem, který znemožňuje funkční radnici. Já jsem proti bioplynce a s tím to nesouvisí,“ sdělil Petr Krykorka z VV.

V opozici má nyní šest míst ODS, dvě sociální demokraté a dvě křesla patří KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…