Kadeřnice, manikúra, vytrhat chlupy. Hejtmanka s příjmem 180 tisíc bude mít speciální fond na vizáž. Z vašich daní

28.12.2020 9:35

AKTUALIZOVÁNO Co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi, chce se říct při pohledu na chování nové garnitury Středočeského kraje. Ten po krajských volbách opanovala koalice v čele se zástupkyní Rakušanova hnutí STAN Petrou Peckovou. Hejtmanka je zřejmě velmi pracovitá, protože současně s krajem stíhá bez jakýchkoli problémů starostovat ještě malé město v okrese Praha-východ – Mnichovice.

Kadeřnice, manikúra, vytrhat chlupy. Hejtmanka s příjmem 180 tisíc bude mít speciální fond na vizáž. Z vašich daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtmanka středočeského kraje Petra Pecková

Příspěvek na úhradu zvýšených nákladů na úpravu zevnějšku v souvislosti se zastupováním města při veřejných občanských obřadech. Příspěvek na podporu vzdělávání v souvislosti s výkonem funkce člena zastupitelstva obce a konečně odměnu při významném životním výročí. To všechno schválilo mnichovické zastupitelstvo usnesením 20-08-05 tamní neuvolněné starostce Peckové.

Na poměrně nevídanou libůstku této političky STAN upozornil na svém profilu na sociální síti opoziční krajský zastupitel Martin Herman (ANO).

Jak dále uvádí tento muž, „středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se umí otáčet na všech frontách a evidentně nevynechá jedinou příležitost, jak si přilepšit! Nestačí jí plat, který dostává na kraji a který činí 137 000 Kč měsíčně. Její nároky neuspokojí ani přilepšení, které jí vyplácí obec Mnichovice, kde je starostkou, což dělá navíc 39 000 Kč měsíčně. Proč si myslím, že je jí to pořád málo?“ ptá se Herman.

Zápis č. 20-08 ze zasedání Zastupitelstva Města Mnichovice konaného dne 9. 12. 2020 v 18.10 hodin v sále Turistického informačního centra v Mnichovicích

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí
„Byl jsem jedním bývalým kolegou upozorněn, že v zápisu z posledního zastupitelstva Mnichovic, kde je Pecková stále starostkou, i přesto, že byla zvolena hejtmankou Středočeského kraje a kumuluje tak funkce, jsou zajímavá usnesení. Mám prý si to najít na webových stránkách Mnichovic. Tak jsem hledal, našel a nestačil se divit,“ doplňuje Herman.

Zmíněný zápis ze zasedání Zastupitelstva Města Mnichovice konaného dne 9. 12. 2020 nalezly ParlamentníListy.cz na oficiálních stránkách obce. Zkrášlení vizáže pětačtyřicetileté političky odsouhlasilo sedm přítomných účastníků jednání, proti nebyl žádný.

Pecková na zmíněném rokování ještě požádala v souvislosti s ukončením uvolněné funkce starostky o schválení proplacení náhrady za nevyčerpanou alikvótní část dovolené za rok 2020. Také v tomto bodě všichni zvedli ruku.

Doplňme, že zmíněné peníze na Peckové image půjdou ze sociálního fondu města s účinností od 1. 1. 2021.

Koalici ve Středočeském kraji vytvořilo hnutí STAN (s KDU-ČSL a SNK ED), ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj – TOP 09, Hlas, Zelení.

Reakce hejtmanky Petry Peckové:

V titulku uvádíte SPECIÁLNÍ FOND NA VIZÁŽ. Má to působit dojmem, že je to můj speciální fond, vytvořený speciálně pro mě.  Nejde o nic jiného, než o citaci ze zákona 128/2000 Sb o obcích a o úplně běžnou věc, jako mají jiní zaměstnavatelé ve všech odvětvích, například ve školství, zdravotnictví, i v soukromém sektoru a  to sociální fond, či FKSP. To, že se tento fond tak jmenuje, je dané zákonem. To, že paragraf 80 dává výčet použití, je dané rovněž zákonem.

(1) Členovi zastupitelstva obce lze z peněžního fondu nebo z rozpočtu obce poskytnout
a) příspěvek na úhradu zvýšených nákladů na úpravu zevnějšku, jde-li o starostu, místostarostu nebo člena zastupitelstva obce pověřeného k přijímání projevu vůle snoubenců, že spolu vstupují do manželství53),
b) příspěvek na úhradu zvýšených nákladů na úpravu zevnějšku v souvislosti se zastupováním obce na veřejných občanských obřadech,
c) příspěvek na podporu vzdělávání v souvislosti s výkonem funkce člena zastupitelstva obce,
d) příspěvek na stravování, jde-li o uvolněného člena zastupitelstva obce,
e) příspěvek na penzijní připojištění se státním příspěvkem, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění, jde-li o uvolněného člena zastupitelstva obce,
f) odměnu při významném životním výročí,
g) příspěvek na pojištění rizik spojených s výkonem funkce člena zastupitelstva obce,
h) příspěvek na podporu zdravotních, kulturních a sportovních aktivit, jde-li o uvolněného člena zastupitelstva obce,
i) příspěvek na rekreaci, jde-li o uvolněného člena zastupitelstva obce.
(2) Plnění podle odstavce 1 lze členovi zastupitelstva obce poskytnout za obdobných podmínek a v obdobné výši jako zaměstnancům obce.
 
Zastupitelé, místostarostové, starostové - vše se řídí tímto zákonem o obcích a obec by měla mít k tomuto zákonu směrnici .
Já jako zastupitelka konající svatební obřady, mám nárok na částku na ošatné a úpravu zevnějšku. Formulace “příspěvek na úhradu zvýšených nakladu na úpravu zevnějšku” je to přesná citace zákona, která se v zápisu ze zastupitelstva, které bylo použito jako důkaz zřízení „speciálního fondu“ na mou vizáž pouze doslovně opakuje. Jde v praxi o příspěvek na ošatné. Jde o 10 tisíc hrubého ročně před zdaněním. Tedy cca 7000 čistého pro oddávající zastupitele, na částku 7000,- na ošatné mají nárok i zaměstnanci, například matrikářky, či další.
 
Je to podobný příspěvek, jako mají například jiní zaměstnanci mnoha odvětví na pracovní oděvy či pomůcky ze zákona.
Příspěvek na životní jubileum je od 50 let výše - 2000,- korun při kulatém jubileu.  
Při hlasování v zastupitelstvu jsem se zdržela, jinak bylo jednomyslně schváleno, včetně opozice.
 
Není to nic, co by nebylo například i v jiných firmách, kde ze FKSP platí zaměstnancům například vstupenky do divadel, Flexy Passy, příspěvky před Vánocemi atd…  Jen u politiků je probíráno veřejně. To je úděl mého povolání.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …