Kalousek! Miroslava Němcová na Hrad? Zní jasná zpráva

23.06.2020 6:21

ANKETA Miroslava Němcová jako budoucí prezidentka? Nic není vyloučeno. „Ale pokud někdo z kandidátů chce být skutečně prezident, musí přesvědčit ostatní, aby nekandidovali. A v tomto nikomu Mirek Kalousek opravdu nepomůže,” řekl ParlamentnímListům.cz v rámci průřezové ankety europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Sám lídr poslanců TOP 09 na Twitteru Němcovou podpořil. A zakladatel strany a čestný předseda Karel Schwarzenberg ji ve vyjádření pro PL podpořil přímo.

Kalousek! Miroslava Němcová na Hrad? Zní jasná zpráva
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

Kandidáti do Senátu, ze kterých budou voliči na podzim vybírat, se pomalu začínají rýsovat. Bude mezi ně patřit i dlouholetá poslankyně a známá občanskodemokratická politička Miroslava Němcová. 

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí

Během svých mediálních vystoupení se svěřila, že by sice už mohla čas věnovat svým koníčkům a zahrádce, ale při pomyšlení na své vnuky cítí, že je třeba i nadále zůstat aktivní a podílet se na změně poměrů. A tomu by prý lépe posloužil v současné situaci Senát.

V rozhovoru s Čestmírem Strakatým pro Prostor X nevyloučila Němcová ani kandidaturu na Hrad. Neřekla sice naplno, že se do boje o nejvyšší ústavní funkci v zemi na počátku roku 2023 zapojí, vzhledem k její aktuální kandidatuře do Senátu je to však pochopitelné. Mezitím se ovšem začaly ozývat hlasy nepřímo podporující političku k tomu, aby se do prezidentských voleb zapojila. Jeden z těchto hlasů patří kupříkladu Miroslavu Kalouskovi.

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí

ParlamentníListy.cz se obrátily i na další politiky s dotazem, zda by Miroslavu Němcovou coby prezidentku přivítali. Oslovili jsme pochopitelně i řadu politiků ODS, včetně těch, kteří již nejsou aktivní. 

Pozoruhodné je, že jediný, kdo na náš dotaz z řad občanských demokratů reagoval, byl exposlanec Petr Tluchoř. Ani ten však svůj názor nesdělil. „Děkuji, že jste si na mě vzpomněl i že mě omluvíte. Nechci se k tomu nijak vyjadřovat,“ uvedl Tluchoř.

„Je to žena s bohatou politickou zkušeností. Má své zásady a drží se jich. Jsou to vlastnosti poměrně vzácné v české politice,“ konstatoval pochvalně čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Podle šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka není tato věc vůbec na stole. „Je nicméně logické, že kdo nezvládne přesvědčit ani svůj senátní obvod, neměl by kandidovat na prezidenta republiky,“ řekl.

„Já bych ji nevolil pro nedostatek empatie k jiným názorům,“ reagoval na otázku redakce první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher nevidí důvod komentovat dosud nevyslovená přání. „Dovolím si komentovat kandidáty na prezidentský post, až to oznámí oficiálně a začne jejich volební kampaň. Reagovat na každé přání různých politiků v této oblasti, navíc roky dopředu, podle mě nedává smysl,“ uvedl Nacher.

„Prezidentka by nám bezesporu slušela, ale měla by mít nadčasovou autoritu, nadhled, inteligenci, schopnost vést a jednat, jelikož český prezident není formální figurka, ale bez ohledu na dosavadní persony vždy vlivná osobnost – a paní Němcové do většiny prezidentských parametrů hodně chybí,“ myslí si místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a europoslance Tomáše Zdechovského je do prezidentských voleb příliš dlouhá doba. „Podle mě je dobré, že je hodně kandidátů a kandidátek. Ale pokud někdo z kandidátů chce být skutečně prezidentem, musí přesvědčit ostatní, aby nekandidovali. A v tomto nikomu Mirek Kalousek opravdu nepomůže,“ má jasno.

„Bylo by dobré mít takovou kandidátku. Takovou českou Hillary Clintonovou,“ napsal nám v reakci poslanec Jaroslav Foldyna (nestr. za SPD).

„Osobně si umím Miroslavu Němcovou jako prezidentku představit, bezpochyby by vnesla na Hrad kultivovanost, noblesu a schopnost opravdu důstojně reprezentovat naši zemi,“ je přesvědčen poslanec STAN Petr Gazdík. „Zároveň si uvědomuji, že jde o přímou volbu a uchazeč musí oslovit více než polovinu těch voličů, kteří přijdou k volbám. Vhodný kandidát se širokou podporou tedy bude předmětem pečlivých debat,“ dodal Gazdík.

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná míní, že Miroslava Němcová bude taková univerzální kandidátka. „Podpora Kalouska je jedna věc, podpora občanů druhá. Na Hradě by měl sedět člověk, který nebude ničí loutkou a pro něhož bude směrodatné blaho dolních deseti milionů, ne horních deseti tisíc. A vzhledem ke své stranické příslušnosti to osoba paní Němcové nemůže zaručit,“ uvádí Konečná.

„Je to její právo, každopádně na takové úvahy je ještě čas,“ napsal redakci lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek.

Poslanec ČSSD a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek se připojil k těm, kteří nechtějí komentovat spekulace a přání. „Nemá cenu to rozebírat. Už jednou měla ambici být premiérkou,“ řekl Běhounek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…