Kalousek dostává mimořádný prostor v TV. Čtyři z pěti Čechů ho nemají rádi. Hrozí mu prý ponižující konec

19.10.2016 6:23

Že Miroslava Kalouska lidé nemají rádi? To je úplně jedno. Politologové vysvětlují, co skutečně hraje podstatnou roli v boji o politické přežití předsedy Miroslava Kalouska a jeho TOP 09. A nejde jen o to, že drsný liberál, který polévá špínou rivaly, evidentně nemůže natolik pohladit svého voliče jako „ublížený miliardář“ s otcovským přístupem. Profesor Oskar Krejčí má navíc pro TOP 09 odvážný plán a cesta může prý vést i k „matce straně“: „Spousta z nich pochází z lidovecké stáje, a proč by se tam nemohli vrátit? Bude jim odpuštěno, dostanou rozhřešení a jede se dál.“

Kalousek dostává mimořádný prostor v TV. Čtyři z pěti Čechů ho nemají rádi. Hrozí mu prý ponižující konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„To, že budí nedůvěru, vyplývá i z toho, že je velice ostrým a upřímně řečeno i velmi schopným glosátorem politického dění. Jemu dává televize mimořádný prostor a on toho využívá, aby všechny protivníky nějakým způsobem polil špínou. To k politice patří. Řekl bych, že v tom není jeho problém,“ reaguje na aktuální čísla z Centra pro výzkum veřejného mínění politolog Oskar Krejčí. Podle průzkumu totiž předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi nevěří 81 procent lidí. Tohle na první pohled nepříjemné číslo ale podle profesora nemusí znamenat vůbec nic. „Problém je v tom, že každá z politických stran má velmi malý elektorát. Když si vezmete například procenta ANO a k tomu neúčast ve volbách a tohle přepočtete na oprávněné voliče, zjistíte, že je to necelých osm procent, a to je pro vítěze strašně málo. Kalouskův problém je v tom, že do nedávna měl potřebný elektorát k úspěchu a teď se mu to nedaří. Odklánějí se jeho vlastní voliči a v malých číslech se začíná utápět,“ dodává Krejčí a z toho pak vyplývá jeho další úsudek: „Že ho nemá 80 procent lidí rádo, je v podstatě příznivý výsledek, protože 20 procent ho rádo mít může. Musíte počítat účast a neúčast. Čísla, která vycházejí z voleb, jsou jen z menšin, které přišly,“ doplňuje. „Kdyby ho volilo 20 procent, tak je král, ale jemu se přestalo dařit v jeho elektorátu, a to je smrtící,“ vysvětluje podstatu Krejčí s odkazem na „mlčící většinu“.

Anketa

Vadí vám, že při sestavování krajských rad obchází ostatní strany vítězné hnutí ANO?

82%
18%
hlasovalo: 5787 lidí

Byl ministrem financí v krizi. A teď slízne smetanu někdo jiný

Nad důvodem popularity předsedy TOP 09 se zamýšlí i politolog Petr Sokol. A ten zmiňuje zcela jiný důvod: „Příčina těch čísel pochází z doby, kdy byl Miroslav Kalousek ministrem financí v době vrcholící ekonomické krize a tehdejších sporných opatření,“ říká. „Stal se symbolem tehdejšího vládního šetření a část veřejnosti k němu pojala negativní emoce. Je to na druhou stranu paradoxní v tom, že ekonomický růst a fungující hospodářství, které máme dnes, bylo založeno právě v této době,“ dodal. Zmiňované údaje z CVVM odrážejí skutečnost měsíc před krajskými volbami. Ty skončily výsledkem 3,4 procenta hlasů pro TOP 09.

Strana dvou mužů. Schwarzenberg chybí, a to je problém

O hodně důležitější moment vidí politologové shodně ve scénáři: strana jednoho muže. V případě TOP 09, o co hůř, strana dvou mužů. „Každý reprezentovali jiný odstín politiky TOP 09 a voličům očividně chybí teď ten schwarzenbergovský, a to se promítá do popularity pana Kalouska,“ vysvětluje Sokol.
Profesor Krejčí rozebral situaci takto: „Schwarzenberg otcovsky všechny hladil a v duchu středověkém byl schopen o všechny pečovat, a nemyslím jen slovně, a Kalousek hrál drsného liberála. Teď mu odpadlo paternalistické křídlo, zůstal radikálním liberálem, který má konkurenci ODS a některých lidí ANO. A paternalistickou a zároveň liberální roli, nesmyslnou, ale přesto, hraje Babiš. Miliardář, který se stará o podnikatele, má starostlivý tón, bojuje proti korupci, panská sněmovna, senát, mu vadí. To jsou přesně hesla, která sebral Kalouskům. A co zbude? Když chcete zachránit funkcionářský aktiv, musíte ho vrátit k lidovcům. Buď se přeskupit k ANO, nebo k lidovcům,“ dodal. 

Příliš kritiky do řad ANO? Nevadí. Je to dvousečná zbraň

Předseda TOP 09 se zapisuje do politické historie i tím, že vytrvale ostřeluje vicepremiéra Andreje Babiše a ten mu to vrací. Nebo je to naopak? V souvislosti s Miroslavem Kalouskem ale politolog Sokol říká: „To je dvousečná zbraň. Rivalita způsobuje určitou nepopularitu, ale díky tomu, že je symbolem boje proti tomu druhému, to určitě nějaké body přináší. Druhá věc je, že kritika Babiše a jeho politiky není to, co by stačilo, aby TOP 09 byla silnou politickou stranou. Ukazuje se, že popularita jde dolů, přestože je tato strana nejviditelnějším kritikem Babiše.“
Úvahu, že by se na popularitě Kalouska podepsala i kritika z jiných stran, politolog moc vážně nebere. Pro příklad uveďme knihu Nadačního fondu boje proti korupci miliardáře Karla Janečka, kde se spekuluje hned o čtrnácti kauzách, ve kterých prý měl nějakou roli sehrát. „Kdyby rozhodovaly knihy pana Janečka, tak by skoro všichni politici museli být nepopulární, protože kritizuje skoro každého,“ reagoval Sokol. „Miroslav Kalousek je jeden z nejdéle sloužících veteránů v politice. Jeho politická kariéra je tak dlouhá, že pochopitelně je v některých momentech spojována s některými případy. Ale už s ohledem na to, že je v politice tak dlouho, očividně nebyl se žádným takovým případem tak propojen, aby to jeho politickou kariéru nějak ovlivnilo,“ uvedl. 

V české politice není nic vyloučeno. Pokorně se mohou vrátit k lidovcům

A co bude dál? „Ke změnám v čele strany nedojde. Předpokládám, že pan Kalousek povede tuto politickou stranu do parlamentních voleb. A ty rozhodnou. Samozřejmě máme turbulentní dobu, spojenectví jsou rozvolněná a navazují se nová,“ naznačuje politolog Petr Sokol.
Profesor Oskar Krejčí se vrací k původnímu odvážnému předpokladu návratu ke KDU-ČSL. „V české politice není vyloučené vůbec nic. Část jsou bývalí lidovci, takže by se pokorně vrátili ke své matce straně. Jestli je přijme, to je druhá věc. Spousta z nich ale pochází z lidovecké stáje, a proč by se tam nemohli vrátit? Bude jim odpuštěno, dostanou rozhřešení a jede se dál. Vždycky v takových situacích bývá problém, jaký svatební dar přinesete, a u TOP 09 toho bude čím dál míň kromě toho, že si někteří funkcionáři budou chtít zachovat funkce,“ říká Krejčí.

Z posledního průzkumu CVVM:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …