Kalousek u půllitru odhalil, „proč zrovna Krym“. Jakým slovem pojmenoval Zemana, raději nečtěte

22.11.2018 11:35

REPORTÁŽ Akce TOP 09 pořádat v ilegalitě? Značka netáhne, ale není to osobou odstoupivšího předsedy Miroslava Kalouska. Kdyby nebyl na Hradě mstivý prezident, Babiš by již nebyl předsedou vlády. Úkrýt syna na Krym je lišáctví premiéra, protože tam na občana kvůli Rusákům nikdo nemůže. Proč Němcová nemohla být premiérkou? Beseda s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem v berounském minipivovaru Medvěd zaplnila všechna volná místa. Několik desítek lidí, vesměs mladšího a středního věku, bylo varováno, že hrozí ohrožení právního státu. Prezidenta Zemana označil Kalousek za „polodementního starce“.

Kalousek u půllitru odhalil, „proč zrovna Krym“. Jakým slovem pojmenoval Zemana, raději nečtěte
Foto: Václav Fiala
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Berouně

Na akci dorazili nejen členové a příznivci strany, ale i ti, kteří, jak říkali „chtěli vidět na vlastní oči politického matadora s jazykem ostrým jak břitva, přitom ale nonšalantním člověkem“.

U Rusáků je hej

„Policisté i státní zástupci jsou součástí vládní exekutivy. Novináři rádi mluví o nezávislosti policie a státního zastupitelství. To není pravda,“ překvapil hned na úvod besedy Miroslav Kalousek. „Co se týče personálního jmenování, jsou závislí na vládě. Když hlava exekutivy – premiér, ten nejvyšší úředník – je trestně stíhán a policisté a státní zástupci jsou součástí státní exekutivy, tak je to od začátku průšvih. To patří na Balkán, a nikoliv do právního státu. Teď v posledních dnech vyšlo najevo a podezření je obrovské, že předseda vlády aktivně maří vyšetřování, aby někteří spoluobvinění se nedostali k výslechu, zařizuje jejich ukrytí na Krymu. Ten Krym samozřejmě není náhoda, protože jestli se někam nedostanou naše úřady, tak se nedostanou na Krym,“ ventiloval nepříliš známé souvislosti Kalousek. „Protože my jej chápeme jako ukrajinský, takže o mezinárodní pomoc můžeme požádat pouze Ukrajinu. Ukrajina toto území nemá pod kontrolou. Na Rusáky, kteří to tam mají pod kontrolou, se obrátit nemůžeme, protože to jsou okupanti a my je neuznáváme. Takže jakýkoliv občan je před českými úřady na Krymu dokonale ukryt. Lépe už to nejde. Tam se na ně český úřad prostě nedostane. Přes Rusáky nesmí a přes Ukrajince to nejde.“

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Příklady táhnou

Vláda by podle expředsedy topky měla garantovat principy právního státu jako rovnost před zákonem, nestrannost vyšetřování. „Jestliže je tu velké podezření, že se maří vyšetřování, tak už v podstatě přestáváme být právním státem. Být právním státem je nejvyšší forma demokracie. Nechápu, jak toto může někdo ustát před svým svědomím, protože rezignace by bylo nejlepší řešení. A pak mu přeji hodně štěstí a ať se očistí před soudem. Jak se na to mají dívat tisíce jiných obviněných, jejichž možné provinění a možná vina se v tuto chvíli vyšetřuje. Prostě nejde, abyste byl premiér a dostatečně bohatý a byl beztrestný. To se vyprazdňuje demokracie. A nejde o stranický zájem, ale o principy právního státu,“ burcoval Kalousek.

„Opozice tedy udělala jediné, co mohla, tedy navrhla vládě nedůvěru. Každý by měl aktivně hlasovat proti, protože když udělá cokoliv jiného, jako by tu vládu podpořil. Nyní je zřejmé, že se nepodaří vyslovit vládě nedůvěru, protože sociální demokraté oznámili, že odejdou z místnosti a že se toho hlasování vůbec nezúčastní. To je stejné, jako kdyby byli proti návrhu, ten výsledek je stejný. Samozřejmě to budou omlouvat odpovědností a státnictvím. Já jsem přesvědčen, že je to velmi jednoduché. Jejich strach přehlušil jejich vlastní svědomí. Každý z nás, kdo se narodil dost brzo na to, aby prožil kousek svého ekonomicky aktivního života za bolševika, tak to dobře zná. Těch opravdu statečných bylo velmi málo a každý z nás občas zavřel ústa, když strach přehlušil jeho vlastní svědomí. Já se k tomu přiznám také,“ byl pak velmi osobní předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Nepolevovat!

„Je potřeba být stále aktivní, politicky i občansky a nesmířit se s tím. Všichni by měli vhodnými nenásilnými prostředky dávat najevo, že se jim to nelíbí. Trvalý tlak své ovoce zcela jistě přinese, ale nebude to ani rychle, ani to nebude snadné. Nejhorší je, když nám to začne být jedno. Lhostejnost je obrovský společenský problém,“ povzbuzoval své příznivce Kalousek. „Trestně stíhaný premiér je prostě bezprecedentní a konflikt zájmů je tam od samého začátku. Já matně vzpomínám, že se kdysi odstupovalo z funkce, když se neoprávněně použil titul JUDr,“ uvedl Kalousek. „Miloš Zeman, když byl ještě premiérem a obvinili jeho ministra financí Ivo Svobodu, to byl rok 1999, tak jej okamžitě odvolal. Ten den. A všichni to chápali. Dnes už jsou nové časy a je zjevně líp. Jak se mezitím vyprázdnila skutečná kvalita demokratických principů a mechanismů. Jak té demokracie a politické kultury je mnohem méně než v časech, kdy jí zas tolik nebylo,“ zasmál se. „Ale přece jen jí bylo podstatně více…“

Vzestup a pád

Na dotaz ženy středních let k volebním i povolebním výsledkům expředseda řekl: „Strana evidentně není v kondici, a mohl jsem proto udělat jediné… Po volbách, které nebyly příliš úspěšné, sice jsem stranu dovedl potřetí do Sněmovny, ale s nevalným výsledkem,“ posteskl si Kalousek. „Na to jsem mohl reagovat jediným odpovědným způsobem. Přestal jsem být předsedou. To samo o sobě nestačí. Je třeba udělat mnohem více kroků. Myslím, že stranu trápí nejvíce mimořádně nečekaně vysoký volební úspěch, který dostala bez obrovské dřiny v roce 2010,“ pochlubil se. „V regionech si spousta lidí myslela, a zvláště na Moravě, že úplně stačí někam zarazit ceduli ‚Tady volíme Karla‘ a lidi jim to tam nahází bez ohledu na to, jestli se v těch obcích intenzivně pracuje či nepracuje, a to se bohužel může stát jen jednou. Ten úspěch musíte každodenně poctivě hnojit každodenní prací. Kdyby na vině byla moje osoba, tak by teď zabralo, že jsem přestal být předsedou. Poté, co nejsem předsedou, tak to spadlo ještě níž, takže ten problém je ještě hlubší. Nicméně preferenčních hlasů jsem dostal opravdu hodně,“ uvedl Kalousek s trochou pýchy v hlase.

Topka – špatná značka?

Předsedkyně regionální organizace TOP 09 si poté veřejně postěžovala: „Když poslední dva tři roky chceme dělat nějakou akci, tak se lidé bojí přiznat, že by chtěli mít co do činění s politikou. To tady nastolilo zejména hnutí ANO – politické strany zdiskreditovat, shodit, nepaktovat se s nimi.“ Pak tako smutně konstatovala: „Být politikem TOP 09 je dnes velmi odvážný kousek. Lidi se bojí.“

Kalousek však překvapil: „To je obrovský problém, na který jsem ale pyšný,“ řekl zkoprnělým přítomným, kteří tento názor zcela jistě neočekávali. „Vždy jsme říkali, že nejsme populisté,“ reagoval a poukázal na to, že nepodlehli ani v období migrační krize – na rozdíl od obchodníků se strachem. „Někteří politici – pan prezident, pan Okamura, bohužel přiživují se i některé demokratické strany – téma milují a neustále děsí lidi. To je jeden z nejstarších populistických fórů, který se používá po staletí: Nejdříve vás k smrti vyděsíme, a když jste dostatečně vyděšeni, tak vám slíbím, že vás ochráním,“ uvedl, jak funguje manipulace strachem, Miroslav Kalousek.

Když si prezident postaví hlavu

„Jak zabránit, aby prezident znovu jmenoval Babiše předsedou vlády?“ dotazovala se žena ve středních letech. A Kalousek na adresu hlavy státu: „Svědomí neexistuje. On by formálně dodržel literu Ústavy, kdyby jej jmenoval. Nic by tím neporušil kromě ústavních zvyklostí, slušného chování. Ústava není jízdní řád. Ústavodárce předpokládal, že tím prezidentem bude odpovědný státník, který se bude chovat slušně.“

„Jo!“ zazněl potěšený výkřik z davu. „Ústavodárce nepředpokládal, že tam bude zlomyslný, mstivý, polodementní stařec, který se chová neslušně,“ odpověděl Kalousek.

...co bylo, už není

„Kdyby většina Sněmovny řekla, že nechce Babiše premiérem, tak žádný jen alespoň málo slušný prezident by jej nemohl jmenovat. Nikdo přece neupírá hnutí ANO, že vyhrálo volby a má mít premiéra. Zažil jsem to v roce 2013, kdy po svém skandálu rezignoval Nečas. Jakkoliv to nebylo nic příjemného, tak si troufnu říci, že ten skandál byl stokrát menší ve svém rozsahu, než co nyní osobně prožívá pan premiér Babiš. Ale Nečas byl politik ze staré školy. Rezignoval, protože byl přesvědčen, že nic jiného udělat nemůže,“ zavzpomínal Kalousek a zavzpomínal na tehdejší první dámu ODS: „Druhý den jsme se podepsali na papír, kde bylo 101 podpisů, to znamená většina Poslanecké sněmovny, že chceme vládu Miroslavy Němcové. Miroslava Němcová jako designovaná premiérka to odnesla Zemanovi na Hrad s tím, že vytvoří vládu stvrzenou podpisy, on se na ni mile usmál – a jmenoval Rusnoka a partu svých kamarádů z mokrý čtvrti. To prostě nemůže udělat slušný prezident. I když to neodporuje Ústavě. Ale Ústava nepředpokládala, že tam bude sedět taková osoba,“ prohlásil jednoznačně Miroslav Kalousek.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …