Kalousek zářil v televizi: Budeme komentovat akční sestřih a detektivku?

27.02.2012 22:29

Ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek obhajoval, proč se budou robustně zvyšovat daně. A kritizoval způsob zpravodajství České televize.

Kalousek zářil v televizi: Budeme komentovat akční sestřih a detektivku?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

„Máme dvě možnosti, komentovat, o čem jednali ekonomičtí ministři, nebo budeme komentovat ten akční sestřih, který jste nyní vysílali ve vaší televizi,“ započal svou návštěvu v televizním studiu během pořadu ČT Komentáře, události Miroslav Kalousek.

„Navrhl jsem balík opatření. Ministr financí musí jít s kůží na trh. A tady je možné činit koaliční kompromis,“ doplnil Kalousek.

Podle Kalouska se musí v následujícím roce ušetřit 42 miliard korun. „Nelze to udělat bez dvou pilířů. Aniž by se snížilo tempo nárůstu sociálních výdajů,“ řekl Kalousek. Existuje proto následující varianta: zmrazení důchodů na tři roky. „Nemůžeme valorizovat o 11, 12 miliard. Dá se valorizovat o dvě až tři miliardy,“ vysvětlil. To samé platí u zvýšení sazeb DPH a ve třetím případě pak u zvýšení sazby daní z příjmů.

Podle Kalouska by škrty měly zasáhnout spravedlivě

„Z té vaší akční detektivky bylo zřejmé, že také koaliční poslanci to musí mít vysvětleno,“ dodal s úsměvem Kalousek. Jednoznačně proti jsou Věci veřejné. Jak proti zmrazení důchodů, tak proti sazbě DPH 20 procent na potraviny. ČT pak odvysílala vyjádření šéfa poslanců VV Víta Bárty.

„Pokud si dobře pamatuji, Vít Bárta tam neseděl. To je problém vašeho zpravodajství, kdy komentoval něco, o čem nic nevěděl. Vím, kdy se to s ním točilo,“ zaútočil na zpravodajství ČT Kalousek. Zopakoval, že je třeba navýšit inkaso do státního rozpočtu.

Moderátor Martin Veselovský se snažil zjistit, zda existuje kompromisní plán. „Nejen kompromisní, ale i variantní,“ dodal ministr financí. Kalousek opětovně odmítl paušály pro živnostníky s tím, že není možné, aby platili téměř nulové daně. „Musí platit spravedlivě daně, jako ostatní daňoví poplatníci,“ doplnil s tím, že i bohatší bude žádat o „větší oběti“.  Podle něj i ODS musí přistoupit na to, že to jinak není ospravedlnitelné.

Kalousek byl pak konfrontován (dokonce dvakrát) se svým výrokem v ČT z 13. 5. 2010, kdy před volbami do sněmovny slíbil, že v době krize se nebudou zvyšovat daně. Nenechal se však Veselovským vykolejit. "Tehdy se jednalo o hypoteční krizi. Nyní čelíme něčemu úplně jinému," odmítl výtky Kalousek. Nesouhlasil také s Nečasovým výrokem, že se protikorupčními aktivitami vlády může ušetřit až deset miliard korun. Připomenul například zrušený ekotendr, který státní kase mohl ulehčit, pokud by jej vláda nazamítla.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…