Kampaň bojkotovali a teď řvou, že za to může Bartoš. Toto se nyní děje u Pirátů

09.06.2014 21:15

ANKETA Za krok správným směrem, který vnese nový vítr do pirátských plachet, považují odstoupení předsedy Ivana Bartoše i širšího vedení České pirátské strany členové, které oslovily ParlamentníListy.cz. Vyjádřili se nejen k zemětřesení v jejich nejvyšší politice, ale také k případným důsledkům změn pro nadcházející komunální volby.

Kampaň bojkotovali a teď řvou, že za to může Bartoš. Toto se nyní děje u Pirátů
Foto: pirati.cz
Popisek: Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

„Odstoupení Ivana Bartoše považuji za nezbytné a velmi žádoucí. Je pozitivní, že odstoupilo i širší vedení, protože je potřeba získat nový mandát do dalšího období. Považuji to za správný a důležitý krok. Ivan Bartoš sice má svůj styl a je mediálně známý, ale stranu nevedl konstruktivním způsobem k většímu rozvoji. To, že máme po pěti letech jen 350 členů, je velká chyba a nedostatek. Piráti přitom mají specifické možnosti komunikace a navazování vztahů s mladší generací. Měli by být mnohem progresivnější a schopnější. Myslím si, že prostor tady byl a je, akorát že Bartoš rozjel spíš mediální prezentaci než normální činnost mezi lidmi, voliči a našimi podporovateli. Běžné seznamování se záměry a komunikace k politice patří a bez toho se politika stane jen kabaretním klubem,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Petr Bajgar, člen Pirátů z Olomouce.

„Mám za to, že už teď se pozitivní důsledky projevují, protože krajské struktury už jsou vstřícné k podpoře osobností jako je například pan Láska. Nechceme za každou cenu do Senátu dostat členy strany, ale podporovat lidi, kteří si zaslouží obecnou důvěru. V komunálních volbách chceme, aby se naši lidé dostali do zastupitelstev, získali zkušenosti a mohli sledovat, jak se zachází s rozpočty a jak se vyvíjí dění v obcích,“ dodal.

Kallasch: Kampaň bojkotovali a pak řvou: „Za to může Bartoš“

Nedostatek členů ve straně naopak nevidí jako problém minulého vedení Ondřej Kallasch, jednatel republikového výboru Pirátské strany a člen krajského sdružení Praha. „Pan Bartoš má na odstoupení plné právo. Pro Piráty pracoval hodně dlouho a udělal spoustu práce. Chápu, že už si potřebuje odpočinout. Jsem rád, že i on si to uvědomil. Hlavní problém bylo jeho časové vytížení. Evropské volby jsme zvládli, jak nejlépe jsme uměli. Naopak ti členové, kteří teď říkají, že Bartoš nedokázal lidi k Pirátům přitáhnout, by se měli nad sebou zamyslet. Hodně členů kampaň bojkotovalo a to jsou pak ti samí, kteří řvou, že za to může Bartoš,“ řekl Kallasch. „Bojím se, že tím, že zmizí mediální tvář Bartoše, tak nám to může nějaké procento ubrat. Výměna byla ale potřebná, aby do vedení přišla nová energie, aby přišli čerství lidé, kteří budou mít chuť něco dělat. Tím, že se politice věnujeme dobrovolně, tak je hodně těžké po nějaké době lidi motivovat,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.    

Předseda prý mohl vydržet alespoň do komunálních voleb

Podobný názor jako Kallasch má Lukáš Černohorský. „Ivan už vedl stranu pět let a byl z toho unavený. Chce si užít také trochu soukromého života, což chápu. Počítal jsem ale s tím, že by mohl vydržet do komunálních voleb, abychom nemuseli volit nového předsedu,“ reagoval předseda Pirátů z Moravskoslezského kraje. „Komunální volby budou ale o lokálních osobnostech, takže v tomto případě je republikové předsednictvo spíš doplňková podpora, takže věřím, že odstoupení nebude mít na vývoj a úspěch vliv,“ dodal.

Kopečný: Celé vedení Pirátů byl domeček z karet

To, že si Bartoš potřeboval odpočinout, si myslí i místopředseda krajského sdružení pro Moravskoslezský kraj Petr Kopečný. „Odstoupení pana Bartoše a i dalších členů už bylo potřebné. Náš bývalý předseda je člověk, který ví, o čem mluví a byl to člověk na svém místě. Musím ale připustit, že měl příliš mnoho aktivit. Mít funkci předsedy představuje obrovskou časovou zátěž. Celé vedení Pirátů byl domeček z karet, který se rozpadl. Myslím, že je dobře, že odstoupilo i širší vedení, protože bude možné vnést do řízení strany nový vítr.“ Rezignace šéfů strany podle Kopečného nebude mít vliv na podzimní komunální volby. „Kdyby se připravovaly volby do českého Parlamentu, tak by byla situace podstatně horší. Nějaký extrémní dopad na komunální volby změna mít nebude. V nejbližší době bude svolané celostátní fórum, které rozhodne o novém vedení a problém bude vyřešen,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Nové vedení zvolí Piráti v létě

V evropských volbách Piráti získali 4,78 %, což je sice nejlepší výsledek ve volbách po celou dobu existence strany, ale hlasy na získání mandátu nestačily. Kvůli uzavírací klauzuli Piráti podali stížnost Nejvyššímu správnímu soudu a v případě neúspěchu se obrátí i k Ústavnímu soudu. 6. června rezignoval předseda Pirátů Ivan Bartoš a čtyři místopředsedové a místopředsedkyně. 3. místopředsedkyně Jana Michailidu a 4. místopředseda Tomáš Vymazal podali rezignaci k datu konání zasedání nejvyššího orgánu strany, celostátního fóra. Nové vedení si strana zvolí na celostátním fóru v průběhu letních měsíců.

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …