Karate klub dostal stovky tisíc od Havířova. Trenérem je tamní primátor, poslanec ANO i jeho manželka

30.03.2021 4:43

Karate Havířov, z. s., kde trénuje také primátor a poslanec hnutí ANO Josef Bělica, získal od města Havířov dotaci 280 tisíc korun. Vyplývá to z oficiální smlouvy, kterou mají ParlamentniListy.cz k dispozici.

Karate klub dostal stovky tisíc od Havířova. Trenérem je tamní primátor, poslanec ANO i jeho manželka
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Primátor města Havířov Josef Bělica

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí
Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace mezi městem a sportovním klubem byla připravena v březnu letošního roku. Vyplývá z ní, že Karate Havířov z. s. obdrží účelově určenou neinvestiční dotaci ve výši 280 000 korun pro rok 2021. Dotace je podle oficiálního výstupu veřejnou finanční podporou ve smyslu zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě.

Z webových stránek klubu vyplývá, že jedním z trenérů je také poslanec a havířovský primátor Josef Bělica (ANO). Trenérkou závodníků je rovněž Jana Bělicová.

ParlamentníListy.cz minulý týden informovaly, že sněmovní asistentka Josefa Bělici a současně také krajská manažerka hnutí ANO Markéta Nowaková obdržela od města byt.

„Ano, Vaše informace jsou správné, paní Nowaková byt od města opravdu získala, a to i přes nesouhlas bytové komise města. Vím, o jaký byt se jednalo. Bohužel takových lidí, kteří jsou v přízni pana primátora, je více,“ uvedl jeden ze zástupců radnice. Konkrétní jména lidí, kteří měli díky Bělicově podpoře získat bydlení, má redakce ParlamentníchListů.cz rovněž k dispozici.

Dodejme, že v Havířově působí dva sportovní kluby karate. Jeden v minulosti požadoval dotace ve výši 425 tisíc korun a obdržel 50 tisíc. Druhý žádal 350 tisíc a získal 280 tisíc, a právě ten vede manželka primátora Jana Bělicová. V Havířově byl primátor tehdy opozicí obviněn ze střetu zájmů. Na udělení dotací se však nic nezměnilo.

„Za dobu mého působení v kontrolním výboru jsme neprověřovali dotace do oddílu karate v Havířově. Ono by asi nebylo ani co prověřovat. To, že má jeden klub větší dotace než druhý ve stejném sportovním odvětví, je fakt. To jsme řešili v rámci zasedání zastupitelstva. Ten nepoměr se mi nelíbí, ale jako opoziční strana jsme v menšině a nedokázali jsme to nijak zvrátit. Chování pana Bělici nemíním nikterak hodnotit,“ dodal k této věci pro naši redakci Pirát Martin Rédr, který byl v té době v kontrolním výboru.

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace
 

To ale nebyl jediný případ zvláštního chování primátora.

„Nechal vyhodit vedoucího oddělení interní kontroly a auditu pro své podezření jeho spolupráce s tehdejší vládnoucí KSČM v koalici s ČSSD. Také nechal vyhodit dlouholetou referentku oddělení interního auditu a kontroly ze stejného důvodu. Na pozici vedoucí tohoto oddělení přijal Karin Rajdusovou,“ uvedl náš zdroj.

Karin Rajdusová je na webu města Havířov vedena jako vedoucí oddělení KIA. Její manžel Miroslav Rajdus figuruje v Kynologickém klubu Havířov – Bludovice, kde byl také mezi devatenácti členy veden Josef Bělica a jednatelkou je zde Jana Bělicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …